Studio 52nd

oostpoort, Amsterdam, Nederlandstudio52nd.nl/
Triodos Foundation Pays-Bas
SecteurProjets sociaux

Description disponible uniquement en néerlandais.

Stel je voor, je zit op de basisschool en je weet nog niet zo goed wat theater is, je bent er nooit geweest. Dan ga je met de klas naar een voorstelling die helemaal blijkt geschreven door kinderen die je kent, dat wil jij ook! En dat kan!

Je schrijft je in, wordt ingeloot. Dan begint je eerste project, je leert een toneelstuk te schrijven, stapje voor stapje leer je alle geheimen van het theater. Na tien weken mag je een weekend naar een boerderij om je allereerste toneelstuk te schrijven. Al die tijd heb je een eigen volwassen schrijfbuddy, jouw cheerleader, die helpt, maar niet mag meedenken, het zijn jouw ideeën, grappen en dromen waar het om gaat.

Een paar weken later ga je naar het Tropentheater. 's Ochtends samen met je klas en 's avonds met familie. Professionele acteurs spelen daar jouw tekst, letterlijk. Ook zijn de kostuums en het decor precies zo gemaakt als jij had beschreven. Je zit ook op het podium en na afloop klappen honderden mensen voor jouw werk. Je staat midden in de spotlights.

Maar dat blijkt nog maar het begin. Een jaar later mag je gaan acteren, met een professionele tegenspeler, in een toneelstuk dat speciaal voor jou is geschreven. In weer een volgend project wordt je uitgedaagd een maatschappij kritisch stuk te schrijven en in het vierde project sta je in de bioscoop. Je schrijft en speelt in een echte speelfilm.

Dit is de manier waarom Studio 52nd succeservaringen geeft aan kinderen in achterstandsituaties. Zeer intensieve projecten die niet mogelijk zouden zijn door de vele vrijwilligers die elk jaar meehelpen en de donateurs die ons steunen. In verschillende projecten krijgen per jaar 70 kinderen de kans om te schitteren en daarvoor krijgen zij het applaus dat zij verdienen.