Ecologische en eerlijke mode voor iedereen

Weet u wie uw kledij heeft gemaakt? Al te vaak moeten we het antwoord schuldig blijven. Op het etiket vinden we de samenstelling van het kledingstuk, tips voor het onderhoud en het land waar het werd gemaakt. Over de omstandigheden van de productie komen we veelal niets te weten.

Het concept van de boetiek Supergoods vertrekt van de vaststelling dat de kledij die we in de winkelstraten kunnen kopen vaak in weinig transparante omstandigheden wordt gemaakt. Toch bestaan er al duurzaam, eerlijk en ecologisch geproduceerde modeartikelen. En die kledingstukken en accessoires hangen in de etalage van Supergoods.

Het ontbrekende puzzelstukje

Supergoods
Olga Van Genechten

“Tijdens een reis naar China ontdekte ik de sociale en ecologische achtergrond van mijn garderobe. Ik heb toen besloten me aan duurzame mode te wijden. Olge, een styliste van opleiding, creëerde eerst haar eigen label maar begon in haar winkel in Mechelen ook andere duurzame mode de promoten. Ze merkte dat er veel vraag naar, maar weinig aanbod van duurzame kleding was. Daarom besloot ze om een tweede boetiek van Supergoods te openen in Gent. Voor de financiering stapte ze naar Triodos Bank.

“Met mijn winkel wil ik consumenten vooral laten weten dat het mogelijk is om u volgens de laatste trends te kleden en toch verantwoordelijke keuzes te maken. Hier vind u betaalbare scandinavian chic stukken. U verliest noch stijl, noch te veel geld.

De modesector in beweging

Tris
Fair Fashion Fest 2016

Consumenten kopen steeds bewuster, tweedehandswinkels en duurzame kledingwinkels worden elk jaar talrijker. Sinds 2015 organiseert de stad Gent een Fair Fashion Fest, een festival rond eerlijke mode. Met workshops, opleidingen en défilés wil Gent bijdragen aan een rechtvaardigere modesector. De meest recente editie lokte in 2016 maar liefst 3700 bezoekers.

“Informatie over hoe duurzaam uw kledij is, vindt u bij de consumentenorganisatie Rank a brand,” geeft Olga ons mee. De site evalueerde meer dan 700 merken uit 25 verschillende bedrijfstakken op basis van hun duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. De evaluatie gebeurt onafhankelijk en transparant en is gebaseerd op de impact die een merk heeft op het milieu, arbeidsomstandigheden en transparantie in het beleid. Op deze manier wil Rank a brand producenten en consumenten aansporen in hun inspanningen om meer verantwoorde keuzes te maken.”