“Ik wist al halverwege mijn tienerjaren dat ik iets met beleggen wilde doen. Economie heeft iets ongrijpbaars, maar is tegelijkertijd ook heel menselijk. Er gebeurt ergens iets in de wereld en dit heeft invloed op de bedrijven waar we in beleggen. Dat gebeurt in een complexe wereld waarin enorm veel informatie rondgaat. En dat is dan je werk… dat ik daar elke dag naar mag kijken, mag volgen en begrijpen, is heel inspirerend.

Stages waren niet verplicht tijdens mijn studie econometrie, maar ik heb er drie gelopen omdat ik de praktijk heel belangrijk vind. Ik wilde meteen gaan werken na mijn afstuderen en schreef toen de enige sollicitatiebrief in mijn leven. Achttien jaar werkte ik bij een grote belegger en kreeg daar mooie kansen. Zo heb ik de laatste jaren voor het duurzame gedeelte van de beleggingsportefeuille gewerkt. Toen heb ik engagement met bedrijven – het voeren van dialoog – geïntroduceerd. Heel mooi natuurlijk, maar het gebeurde wel in een opgeknipt systeem.

De taal van de keten is de taal van geld geworden.
Erik Breen

Want in het financiële systeem van vandaag  worden beslissingen steeds verder opgeknipt. We weten niet meer wie verantwoordelijk is. De taal in de keten, is de taal van geld geworden. Van risico en rendement. Terwijl daar veel meer bij hoort. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat we die gebroken keten weer aan elkaar lijmen. Aan geld moet je ook de waarden koppelen van de mensheid aan wie het geld toebehoort.

CV ERIK BREEN

Erik Breen (1972) is hoofd van de Socially Responsible Investment Funds (SRI) bij Triodos Investment Management, de investeringstak van Triodos Bank. Triodos Bank belegt in beursgenoteerde bedrijven omdat je hier een verschil kunt maken. Een kleine stap van deze bedrijven heeft immers een groot effect.

Sommige waarden zijn niet in geld uit te drukken. Naast de financiële waarde is er nog zoveel meer. Ook als je in bedrijven op de beurs belegt. Daarom werk ik graag bij Triodos Bank. Hier kunnen we die holistische manier van werken voor iedereen toepassen omdat onze klanten dit wensen.

Relatie met de natuur

Neem bijvoorbeeld een bedrijf als DSM waar we in beleggen. Heel mooi voorbeeld omdat het ooit begon als staatsmijnenbedrijf en DSM zichzelf door innovaties is blijven ontwikkelen. Ze maakte de beweging naar chemisch bedrijf en richt zich nu steeds meer op gezondheid en voeding. Van staatsmijnen naar grootste vitamineproducent. Ik vind het mooi om te zien dat zo’n bedrijf zich op een langere tijdshorizon zichzelf steeds opnieuw uitvindt.

Bij de bedrijven waarin we beleggen kijken we naar de relatie die ze hebben met de natuur en met de mensen die in het bedrijf werken. Ze moeten niet alleen handelen binnen de juridische kaders, maar verder gaan en zich verantwoordelijk voelen om meer te doen.

Balanceren en zoeken naar koplopers

Ik wil niet in de achteruitkijkspiegel kijken en beleggen in dingen die mij opgedrongen worden door een systeem. Veel beleggers die in beursgenoteerde bedrijven beleggen doen dit wel omdat ze een index volgen. Dat betekent dat ze beleggen in bedrijven die vergelijkbaar zijn met bedrijven in die index. Staat er een oliebedrijf in de index? Dan word je gedwongen om daar ook in te beleggen. Ook al stemt dit niet overeen met je eigen waarden.

Ik zie dat dit anders kan, dat we bij Triodos Bank in beursgenoteerde bedrijven kunnen beleggen vanuit onze visie en expertise en niet aan de hand van een index. We zoeken naar koplopers. Als je alleen in perfecte bedrijven kan beleggen dan houdt het snel op. We moeten hierin een balans zoeken. We bekijken waar we verandering kunnen realiseren. En op welk gebied we de dialoog aan kunnen gaan? Als een bedrijf de intentie heeft te veranderen in de richting van onze waarden en ook toont dat het daarin slaagt, dan willen wij deze bedrijven verder helpen. Dat is voor mij innovatie.”

 

Beleggen

We beleggen het geld dat u ons toevertrouwt enkel in ondernemingen die een positieve sociale en ecologische impact hebben. We zijn ervan overtuigd dat in de toekomst de meest succesvolle bedrijven oplossingen bieden voor een duurzamere samenleving.

Duurzaam beleggen? Met Triodos Bank gaat u verder