Online school voor iedereen

Veel Brusselse kinderen en jongeren hebben geen computer en riskeren hopeloos veel schoolachterstand nu het schoolgebeuren grotendeels online verloopt. De Molenbeekse jeugdorganisatie MAKSverzamelt oude laptops en verdeelt ze aan kwetsbare gezinnen. Ze geven telefonische pc- bijstand en organiseerden een online codeerkamp voor kinderen en jongeren. Ze maken ook tablets klaar voor rusthuizen.

Zorgen voor elkaar              

Het Brusselse restaurant Chabrol maakt deel uit van een solidair netwerk dat maaltijden bereidt voor daklozen, vluchtelingen en andere mensen die het nu bijzonder moeilijk hebben. Buren halen onverkochte voeding van winkels op om mee te koken en verdelen de maaltijden.

Chabrol staat paraat.

Bij MCBAtelier zorgen ze dan weer voor de mensen die in winkels werken, door panelen in duurzame houtsoorten te leveren waaruit wanden en ramen gemaakt worden om winkelbedienden te beschermen.

Renteloze lening voor duurzame projecten

Het sociale crowdfundingplatform Socrowd maakt 1 miljoen euro vrij voor een Coronafonds, Organisaties met een focus op maatschappelijke meerwaarde kunnen een renteloze lening tot 150.000 euro aanvragen, in combinatie met crowdfunding, om door deze bijzondere periode geraken.

Blijven bewegen

Acupunctuur- en therapeutische massagepraktijk De Innerlijke Bron heeft haar TaiChi-lessen online gezet net als filmpjes over zelfmassage.

Link naar een Youtube video

Link naar een Youtube video

Deze video wordt aangeboden door een externe partner Meer info >

Ook Yoga Room plaatst haar lessen online. Alle donaties van de online deelnemers gaan integraal naar de zelfstandige yogaleraars.

Met de tutorials van dansgezelschap Rosas kunt u uw eigen versie van hun iconische voorstelling Rosas Danst Rosas creëren. U hebt alleen uzelf, internet en een stoel nodig.

Korte keten wint terrein

De lockdown heeft heel wat mensen het belang van hun lokale producenten en handelaars doen inzien. Tal van korte-keteninitiatieven zagen hun (online) verkoop vermenigvuldigen.

Bij Lokaalmarkt verloopt bestellen online.

Bij Lokaalmarkt zijn de zes wekelijkse overdekte markten van lokale producenten gesloten en draait het online bestelplatform op volle toeren. En bij coöperatie Champignons de Bruxelles drogen ze hun oogst van shiitake-paddenstoelen, nu ze geen restaurants bevoorraden.

“De huidige crisis toont aan dat het korte-ketenmodel bijzonder zinvol is en dat het een manier kan zijn om deze crisis te boven te komen”, zegt Caroline Hofman van de coöperatieve brouwerij Brasserie du Renard, die haar ingrediënten lokaal aankoopt en haar bieren via haar website verdeelt.

Stroomversnelling voor fietskoeriers

“Heel het lokale e-commerce gebeuren heeft een serieuze boost gekregen door de huidige crisis”, stelt ook Sander Vandenberghe van Cargo Velo vast. Ze hebben hun Velopack dan ook precies op het juiste moment gelanceerd. Met die nieuwe dienst kunnen e-commercebedrijven in Gent, Brussel en Antwerpen pakjes per fiets laten leveren tegen een vast tarief en op vaste momenten.

De Velopack-dienst komt net op tijd.

“Wij waren al van plan om meer op thuisleveringen en online business te focussen, en de geplande uitrol van diensten geraakt nu in een stroomversnelling. We hebben dus een positief oog op "after"-corona wanneer onze gewone dienstverlening weer opstart”, besluit Sander.

Goed nieuws voor studenten

Ook bij Upgrade Estate stellen ze vast dat hun online platform voor Upkot-studentenkamers op het juiste moment komt. Op dit platform kunnen studenten die een kot zoeken voor volgend academiejaar, de plaats bezoeken via visual tours en gesprekken voeren via video calls en live chats.

Verder wil het bedrijf via het hulpfonds Upgrade Solidarity studenten helpen die het door de coronacrisis financieel moeilijk hebben. Studenten die aan de voorwaarden voldoen, kunnen een financiële tussenkomst per dag krijgen. Bovendien wordt Upgrade Solidarity een blijvend hulpfonds dat ook in de toekomst kwetsbare studenten kan steunen.

Om scholieren van het zesde middelbaar te helpen met hun studiekeuze nu alle studiekeuzebeurzen en opendeurdagen geannuleerd zijn, lanceren ze ook de online dienst StudyBuddy. De zesdejaars kunnen er studieadvies inwinnen bij ervaren studenten, die er een videotestimonial kunnen uploaden met achtergrondinfo over hun richting.

Cinema Sofa

Filmmakers die hun nieuwe films dit voorjaar naar de zalen zouden brengen, spraken met verschillende bioscopen af om dat online te doen.

Greep uit het aanbod van Universciné.

Maak de popcorn klaar en surf vanuit uw sofa naar bijvoorbeeld lumiere.be, universcine.be of dalton.be.

De organisaties en ondernemingen in dit artikel worden gefinancierd met het spaargeld van Triodos-klanten. Alle gefinancierde projecten staan op Zie wat uw geld doet en in de Triodos Mobile Banking app.