Is een passiefhuis of lage-energiewoning bouwen of kopen duurder?
Het bouwen of kopen van een passiefhuis of lage-energiewoning kan 5 à 10 % duurder zijn. De meerkost is echter al na 10 à 15 jaar terugverdiend.
Het bouwen of kopen van een passiefhuis of lage-energiewoning kan 5 à 10 % duurder zijn. De meerkost is echter al na 10 à 15 jaar terugverdiend.
Triodos Bank stimuleert duurzaam wonen. Daarom kan je bij ons een renteloos renovatiekrediet afsluiten, samen met een hoofdkrediet voor de aankoop van een onroerendegoed. De voorwaarden om het Vlaams renteloos renovatiekrediet te kunnen gebruiken, vind je bij de Veelgestelde vragen over het renteloos renovatiekrediet op de site van VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap).
Een passiefhuis is een onroerend goed dat beantwoordt aan de meest strikte regels op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid. De woonst heeft zowel in de winter als in de zomer een comfortabel binnenklimaat zonder beroep te moeten doen op een conventioneel verwarmingssysteem of airconditioning. Die standaard kan worden bereikt door de juiste combinatie van technologieën, ontwerpen en materialen. Om als passief te worden beschouwd en van de overeenstemmende rentevermindering te kunnen genieten, moet het onroerend goed een E-peil ≤ 30 bereiken.
Een lage-energiewoning is een onroerend goed dat gebouwd is volgens de volgende principes:
Wanneer bij het ontwerpen en bouwen van het onroerend goed rekening wordt gehouden met deze verschillende principes, kan dat resulteren in energieautonomie. Om als lage-energiewoning te worden beschouwd en van de overeenstemmende rentevermindering te kunnen genieten, moet het onroerend goed een E-peil > 30 en ≤ 50 bereiken.
Het bouwen of kopen van een passiefhuis of lage-energiewoning kan 5 à 10 % duurder zijn. De meerkost is echter al na 10 à 15 jaar terugverdiend.
Het bouwen van een passiefhuis is duurder omwille van de isolatie (30 tot 40 cm in plaats van 5 tot 10 cm zoals bij een traditioneel huis), het gebruik van driedubbel glas en het ventilatiesysteem met dubbele doorstroming. De extra investering bedraagt ongeveer 15%. De gemiddelde kostprijs van een klein passiefhuis wordt geschat op ongeveer 200.000 euro (grondprijs niet inbegrepen). Maar door veel zelf te doen, zou een budget van 125.000 euro voldoende moeten zijn. Omdat er geen centrale verwarming is, worden de verwarmingskosten bovendien beperkt tot ongeveer 100 euro per jaar.
Wie een passiefhuis bouwt kan rekenen op steun van de overheid. Voor een gecertificeerd passiefhuis geeft de federale overheid gedurende 10 jaar een geïndexeerde fiscaal voordeel van 830 euro per jaar. Ook de regio's en distributienetbeheerders bieden subsidies aan. Maar deze worden pas doorgestort las de bouw voltooid is. Dit geld moet de bouwer van een passiefhuis dus voorschieten.
Daarvoor neemt u best contact op met Assuralia, de beroepsfederatie van de verzekeringsondernemingen.
Werd uw kredietaanvraag nog niet aanvaard?
Voor alle commerciële vragen, d.w.z. alles wat een beslissing verbonden aan het krediet vereist, mag u ons rechtstreeks contacteren.
Werd uw kredietaanvraag reeds aanvaard?
Voor alle administratieve en operationele vragen mag u rechtstreeks contact opnemen met Stater Belgium:
Per post:
Stater Belgium
Postbus 10600 – Brussel Madou
1000 Brussel
Via e-mail: ch-hk-triodos@stater.be
Telefonisch:
Akten en Uitbetalingen: 02 233 27 65
Leningen en Polissen: 02 233 27 63
Betwiste Zaken: 02 233 27 64
Triodos Bank wil duurzaam wonen stimuleren. Daarom financieren wij enkel projecten met een positieve invloed op ecologisch of sociaal vlak.
Waarmee houden wij rekening?
Ja, er zijn drie grote troeven:
Ontdek meer over premies en fiscale voordelen via onze nuttige informatie.