Ga rechtstreeks naarNavigatie, invoerveld:zoeken of deinhoud

Hoe bepaalt Triodos Bank duurzame beleggingen voor u?

U kunt via Triodos Bank investeren in duurzame beleggingsfondsen. De aanpak van deze beleggingsfondsen zorgt ervoor dat die beleggingen voldoen aan criteria op ecologisch en sociaal vlak en inzake goed bestuur via een actief engagement tijdens het gehele beleggingsproces.

 

De selectie van duurzame beleggingen: 3 belangrijke stappen

De beleggingsfondsen investeren in aandelen en obligaties van ondernemingen en obligaties van overheden. Triodos Research evalueert of deze ondernemingen en overheden aan de strenge duurzaamheidscriteria voldoen.

actief engagement

Stap 1: Duurzame activiteiten of Best-in-class benadering

Triodos Research werkt met twee alternatieve benaderingen:

  • Duurzame activiteiten: bepalen welke bedrijven via hun duurzame producten of diensten actief bijdragen aan de klimaatbescherming, een gezond leven en een schone aarde.
  • Best-in-class: bepalen welke ondernemingen tot de beste in hun sector horen inzake duurzaamheid, hun maatschappelijke rol en goed bestuur. Voor overheden bekijkt Triodos Research de 50 best presterende democratieën in de groep van 100 grootste economieën op basis van hun goede democratische werking en de veiligheid die ze bieden aan hun burgers.

Stap 2: Minimumeisen

Bedrijven en overheden die niet voldoen aan de minimumeisen worden uitgesloten, bv. bedrijven betrokken bij olie- en gasproductie, wapenproductie, kinderarbeid of gebruik van milieuschadelijke stoffen. Overheden moeten vrij zijn van internationale sancties en de belangrijkste verdragen van de VN geratificeerd hebben.

Het resultaat van de selectie is het Triodos beleggingsuniversum .  Dat is de basis voor de portefeuillebeheerder van de beleggingsfondsen om te beleggen.

Stap 3: Financieel-economische analyse

De portefeuillebeheerder voert de financieel-economische analyse uit. Op basis hiervan selecteert hij bedrijven en overheden uit het Triodos beleggingsuniversum met de beste risico-rendement perspectieven. Zo stelt hij de portfolio’s samen in lijn met het specifieke beleggingsbeleid van elk beleggingsfonds.

Actief engagement

Bedrijven die geselecteerd zijn voor beleggen worden continu gemonitord. Mochten er tussentijds controversies opduiken, onderzoekt Triodos Research of het bedrijf geselecteerd kan blijven. Vaak gaat ook dit onderzoek gepaard met dialoog. Bedrijven gaan ook vaak zelf de dialoog aan. Daarbij helpt Triodos Research hen hun doelstellingen waar te maken op het vlak van positieve impact op de maatschappij.

De duurzame beleggingsfondsen gebruiken ook actief hun stemrecht om het beleid van ondernemingen positief te beïnvloeden, vaak in samenspraak met andere aandeelhouders. Een kleine stap voorwaarts bij een mondiale onderneming zorgt zo voor een wereldwijde impact. 

Meer informatie over het engagement report (in het Engels)

 

Onderscheidingen

 

Bekroond Award Categorie Positie Uitreikingsdatum
Triodos Investment Management B.V. Fund Awards 2015 De Standaard -La Libre*

Beste MVI beheerder
Editorial SRI Awards 1/12 25 maart 2015
Triodos Investment Management B.V. Fund Awards 2014 De Standaard -La Libre*

Beste MVI beheerder
Editorial SRI Awards 1/8 19 maart 2014
Triodos Investment Management B.V. Fund Awards 2013 De Standaard -La Libre

Beste MVI beheerder
Editorial SRI Awards 1/33 20 maart 2013
Triodos Investment Management B.V. Fund Awards 2012 De Standaard - La Libre

Beste MVI beheerder
Editorial SRI Awards 1/25 21 maart 2012
Triodos Investment Management B.V. Fund Awards 2011 De Standaard - La Libre

Beste MVI beheerder
Editorial SRI Awards 1/24 23 maart 2011

 

* Prijzen voor de ‘beste beheerder duuzame fondsen’ uitgereikt ter gelegenheid van de Funds Awards 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015 in samenwerking met Réseau Financité .

Triodos Research is een afdeling van Triodos Investment Advisory & Services bv, dochteronderneming van Triodos Bank nv. Triodos Research evalueert voor Triodos Investment Management of de beursgenoteerde ondernemingen aan de strikte duurzaamheidscriteria voldoen. Triodos Investment management is de beheersmaatschappij voor Triodos Sicav I.