Ga rechtstreeks naarNavigatie, invoerveld:zoeken of deinhoud

Het magazijn van de toekomst is duurzaam

Joost Uwents, CEO WDP

    header-img-warehouse-depauw

Joost Uwents is handelsingenieur en volgde ook de managementopleiding bij Vlerick. Toen hij bij de Generale Bank werkte, was hij accountmanager van de groep Jos De Pauw.

“In 1999 heb ik hen mee naar de beurs gebracht. De naam werd omgevormd tot ‘WDP’ en ik ben hun co-CEO geworden, samen met Tony De Pauw, CEO namens de referentieaandeelhouder. WDP is op dit moment nog altijd voor 28 procent in handen van de familie De Pauw.”

Hoe ziet u de nabije toekomst voor WDP?

“Wij willen op vier jaar tijd onze portefeuille met 50 procent doen groeien, net als de winst per aandeel. We zitten vandaag in een kleine sector die aan belang wint. Door de opkomst van e-commerce wordt er veel meer nagedacht over logistiek. Doordat wij gespecialiseerd zijn in opslag kunnen we mee nadenken en oplossingen zoeken op maat van de klant. De ene klant wil alles centraliseren, terwijl de andere met kleine hubs, dichtbij stadscentra wil werken. De verstrenging van de normen voor de opslag van voeding en farma, vereisen zware investeringen. Als gespecialiseerd speler kunnen wij deze investeringen aan. Opslagruimtes worden vaak gezien als een eenvoudige grijze doos met een aantal loskades. Wij zien het anders: er is intelligentie verbonden rond bijvoorbeeld inrichting, beveiliging, verbruik en isolatie. Wij hebben kennis over het product en als specialist proberen we ons te onderscheiden van de anderen. Je hebt een magazijn en een magazijn. Wanneer je magazijn bijvoorbeeld beter geïsoleerd is, bespaar je heel veel geld. Vroeger werd daar heel vaag over gedaan, maar wij hebben een model uitgewerkt waardoor we onze klant exact kunnen zeggen hoeveel euro per vierkante meter ze besparen door te kiezen voor een beter geïsoleerd magazijn.”

    warehouse-depauw-joost_uwents

“Wij zijn er van overtuigd dat je, als je op lange termijn wil werken, voor kwaliteit moet gaan. En duurzaamheid komt neer op kwaliteit.”

 

Zijn de principes van duurzaam bouwen ook van belang voor logistiek vastgoed ?

“De twee nieuwe gebouwen in Zwolle en Schiphol, waarvoor we met Triodos Bank samenwerkten, zijn BREEAM-gecertificeerd. Wanneer je gaat voor een BREEAM-certificering word je gedwongen om tot in de details na te denken over duurzaamheid. Het gaat een pak verder dan isolatie en verlichting. Wij zijn er van overtuigd dat je, als je op lange termijn wil werken, voor kwaliteit moet gaan. En duurzaamheid komt neer op kwaliteit. Op lange termijn rendeert dat. Wij zijn geen ontwikkelaar die iets bouwt volgens de laatste mode en het meteen verkoopt aan de meest biedende. We houden het gebouw en willen er de komende dertig tot veertig jaar huurinkomsten uit kunnen blijven krijgen. Daarom deden we al heel lang veel dingen ‘duurzaam’ zonder het zo te noemen.
Toen in 2009 het BREEAM-certificaat in West-Europa gelanceerd werd zijn we meteen mee op die kar gesprongen. Ondertussen is tien procent van onze portefeuille BREEAM-gecertificeerd en zijn alle nieuwbouwprojecten boven de 10.000 vierkante meter BREEAM-projecten.”

Wat is de voornaamste meerwaarde van de samenwerking met Triodos Bank?

“De samenwerking met Triodos Bank verloopt heel vlot. De mensen bij Triodos Bank kennen hun job. Als je in vastgoed werkt, heb je de hele tijd nieuwe financiële middelen nodig waarvoor je banken moet aanspreken. Dan is het wel fijn om samen te werken met een bank die zich richt op duurzame financieringen. Met klassieke banken moet je altijd onderhandelen over een heel pakket aan diensten. Anders verlenen ze vaak zelfs geen krediet. Triodos bank eist die zogenaamde ‘side business’ niet en is daarom een interessant alternatief kanaal. Het is ook efficiënter dan bedrijfsobligaties omdat je één op één samenwerkt. Voor ons is de samenwerking met Triodos ook een manier om aan externen te tonen dat we echt wel duurzaam werken.”

  warehouse-depauw-footer-img

In Zwolle bouwt WDP een nieuw distributiecentrum van 35.000 m2 , volledig op maat van wehkamp.nl. Na voltooiing zal deze site een BREEAM Excellent certificaat ontvangen.

http://www.wehkamp.nl/specials/duurzaam-distributiecentrum/

Warehouses De Pauw

WDP is een beursgenoteerd bedrijf dat investeert in duurzaam, semi-industrieel en logistiek vastgoed. WDP koopt, bouwt en verbouwt logistieke ruimtes en probeert deze maximaal te verhuren. Het is een van de marktleiders in de sector in de Benelux, met een uitgesproken aandacht voor duurzaamheid.


In Nederland was WDP het eerste bedrijf dat voor een logistiek gebouw een BREEAM-certificaat kreeg. BREEAM is een beoordelingsmethode die de duurzaamheid van gebouwen meet. Triodos Bank financierde vanuit België de logistieke magazijnen met BREEAM-certificaat in Schiphol en Zwolle.


http://www.wdp.be/

Ontdek het rendement van duurzaamheid