Ga rechtstreeks naarNavigatie, invoerveld:zoeken of deinhoud

De Europese Domiciliëring (SEPA Direct Debit)

De Europese Domiciliëring (SEPA Direct Debit)

De Europese Domiciliëring (SEPA Direct Debit) geeft uw bedrijf of organisatie de mogelijkheid om uw facturen of invorderingen onmiddellijk te innen bij uw klanten die u hiertoe een mandaat hebben gegeven. De invorderingen worden automatisch betaald zonder dat uw klant hierin moet tussenkomen. De Europese Domiciliëring kan gebruikt worden in de gehele SEPA-zone voor betalingen in euro.

Met het basisschema (Core) voor Europese Domiciliëringen kan u invorderingen bij zowel particuliere als professionele klanten innen. Het schema werkt op de volgende manier:

 1. Uw klanten geven u een mandaat voor Europese Domiciliëringen.
 2. U stuurt een aankondiging van de invorderingen aan uw klanten (al dan niet samen met de factuur).
 3. U stuurt een bestand met invorderingen naar Triodos Bank.
 4. Triodos Bank verwerkt de invorderingen en stuurt die door naar de bank(en) van uw klanten.
 5. De bedragen van de invorderingen worden gestort op uw rekening.

Ik heb interesse in de Overeenkomst Europese Domiciliëring. Hoe begin ik eraan?

Om aan de slag te gaan met de Europese Domiciliëring hebt u het volgende nodig:

 1. een Triodos zichtrekening Business
  Voor het dagelijkse beheer van die rekening, waaronder het innen van domiciliëringen, krijgt u toegang tot Internet Banking.
 2. een overeenkomst Europese Domiciliëring met Triodos Bank
  Vul het aanvraagformulier in en mail het, samen met een kopie van uw jaarrekeningen van de laatste 3 jaar/uw Business plan, naar helpdesk@triodos.be. Triodos Bank analyseert uw aanvraag. Wanneer die aanvaard is, zenden wij u een Overeenkomst Europese Domiciliëring die u ondertekent en terugstuurt.
 3. een SEPA Creditor ID
  Dat is uw unieke identificatienummer als schuldeiser. Als u al een schuldeiseridentificatienummer hebt, dan kan u dat vermelden bij uw aanvraag. Als u nog geen SEPA Creditor ID hebt, dan kennen wij u een nummer toe. 
 4. een toepassing waarmee u bestanden voor domiciliëringen kan aanmaken
  Het innen gebeurt op basis van XML-bestanden volgens specifieke ISO-standaarden (meer info onder deel 4.2 van de informatiebrochure ). Meerdere boekhoudpakketten en facturatiesoftware ondersteunen de aanmaak van bestanden voor Europese Domiciliëringen. Informeer bij uw softwareleveranciers of uw boekhoudpakket het juiste formaat ondersteunt.