Opbouw optiek branche door lokale mensen te trainen tot optiekmedewerkers


Goed zicht is geen luxe, maar een noodzaak voor een beter vooruitzicht. Stichting Twobillioneyes heeft als doel een betere wereld te scheppen door visie te brengen en zo mensen in staat te stellen een mooie bijdrage te leveren aan de wereld. Dit wordt bereikt door het zicht van miljoenen mensen te verbeteren. In ontwikkelingslanden hebben mensen vaak geen toegang tot optische zorg.

Twobillioneyes maakt gebruik van een bril die betaalbaar, sterk en naar smaak aan te passen is. De bril kan op locatie, zonder gebruik van machines of elektriciteit, in 10 minuten in elkaar worden gezet. Door een slimme oplossing wordt de bril in de gewenste sterkte en pupilafstand gemonteerd. Omdat het systeem eenvoudig is, kunnen lokale mensen in korte tijd worden opgeleid om zelf de bril aan te meten en te monteren. Zo kunnen er meer mensen geholpen worden en ontstaat er lokaal meer expertise, zelfstandigheid én economische ontwikkeling.


Met de schenking van Triodos Foundation traint Twobillioneyes 24 optiekmedewerkers in twee districten in Kenia. 12 van deze personen hebben een beperkte fysieke handicap. Zo ontstaat er niet alleen capaciteitsopbouw bij degenen die de bril krijgen, maar creëert de stichting ook werkgelegenheid voor lokale mensen en voor personen die anders moeilijk aan werk komen.
Eigenlijk kan ik wel zeggen dat Triodos Foundation ons op een enorm duurzame manier heeft geholpen. Door eerst langs de zijlijn mee te lopen en mee te denken heeft zij bijgedragen om ons werk duurzamer te maken. En nu dat zeker gesteld is, heeft zij ons ook de oh zo nodige financiële ruggensteun geboden.
Bijan Azami van Twobillioneyes over Triodos Foundation: