Ga rechtstreeks naarNavigatie, invoerveld:zoeken of deinhoud

MiFID

MiFID: Markets in Financial Instruments Directive

De Europese MiFID-regelgeving heeft als doel u als belegger beter te beschermen en te zorgen voor meer transparante informatie.

 

 • Welke Triodos-beleggingsdiensten en bijhorende financiële instrumenten vallen onder het toepassingsgebied van de MiFID-regels?   
  • Execution only
   De dienst ‘execution only’ omvat enkel het ontvangen, doorgeven of uitvoeren van orders voor niet-complexe financiële instrumenten.

  In het kader van die dienstverlening moet Triodos Bank niet beoordelen of het financiële instrument of de aangeboden dienst passend of geschikt is voor u. Triodos Bank moet geen rekening houden met uw kennis en ervaring, noch met uw financiële situatie of beleggingsdoelstellingen. Voor ’execution only’ zijn er geen bijzondere formaliteiten te vervullen.

  Triodos Bank biedt onder ‘execution only’ deelbewijzen van compartimenten van Triodos Sicav I aan.

  • Execution only with appropriateness test (EWAT) / Kennis- en ervaringstest
   De dienst EWAT omvat enkel het ontvangen, doorgeven of uitvoeren van orders van klanten voor financiële instrumenten die als complex beschouwd worden.

  In het kader van die dienstverlening moet Triodos Bank beoordelen of het financiële instrument of de aangeboden dienst passend is voor u. Triodos Bank houdt rekening met uw kennis en ervaring. Voor die dienst moet u de gestandaardiseerde ‘kennis en ervaring’-vragenlijst invullen.

  Triodos Bank biedt via de dienst ‘execution only with appropriateness test’  certificaten van aandelen van Triodos Bank aan.

  • Ad hoc beleggingsadvies
   Bij deze manier van werken geeft een van onze relatiebeheerders u advies bij alle aankopen van beleggingsproducten van Triodos Bank. De relatiebeheerder zal via een gesprek samen met u bepalen welke producten onder deze aangeboden door de bank voor u geschikt zijn. Daarbij wordt geen rekening gehouden met uw bestaande beleggingsportefeuille bij Triodos Bank of elders.
   Bij het begin van een adviesrelatie vindt dat eerste gesprek plaats in een Triodos-kantoor of bij u thuis, en verloopt in verschillende fasen.
   Indien u reeds een advies relatie had vóór 1 juli 2015, zal u ook bij een voorgenomen transactie uitgenodigd worden voor een gesprek.
   Het advies houdt rekening met:
   - uw persoonlijke beleggingsdoelstellingen
   - uw financiële draagkracht
   - uw kennis en ervaring op het vlak van beleggingen.
   Het gesprek verloopt in volgende stappen en duurt anderhalf tot twee uur.

Ad hoc beleggingsadvies


 • MiFID onderscheidt verschillende types beleggers.

  Triodos Bank beschouwt haar klanten als ‘niet-professionelen’ op het vlak van beleggingen. 
  Triodos Bank streeft ernaar om haar klanten maximaal te beschermen door hen een maximum aan informatie en transparantie te bieden. Daarom beschouwt Triodos Bank haar klanten als niet-professionelen op het vlak van beleggingen, tenzij het uitdrukkelijk anders vermeld is.

Vragen over de toepassing door Triodos Bank van de MiFID-richtlijn?
Neem contact met de medewerkers van Customer Services via 02 548 28 51 of via info@triodos.be of raadpleeg de folder van Febelfin ‘MiFID-richtlijnen in de praktijk’.