Een woning met een laag energieverbruik is goed voor het milieu, en op termijn ook voor je portefeuille, gegeven de wilde koersen die de energieprijzen het voorbije jaar lieten zien. Maar duurzaam wonen kan meer betekenen dan een laag energieverbruik.

Foto: Olivier Papegnies.

Een voorbeeld? Daarvoor kijken we even binnen bij Audrey en haar gezin die in een dorpje vlak bij Luik wonen. “Voor ons was het vanzelfsprekend om onze renovaties te financieren bij een ethische bank”, zegt Audrey. Maar ook al kozen ze niet voor Triodos omwille van het geld, toch speelt geld een rol.  Een voordeel daarbij zijn de kortingen op de rentevoet die Triodos verleent wanneer er aanpassingen gebeuren die de energieprestaties van het gebouw verbeteren of die bijdragen tot een duurzame en sociaal verantwoorde woning.  In het geval van Audrey werd de oude mazoutketel vervangen door een verwarmingsketel op pellets in combinatie met een thermisch zonne-energiesysteem. Maar dat is niet alles. 

Verrassend criterium

“Om aan de gewenste korting op de rentevoet te komen, hebben we een biologische moestuin in ons project gestoken”, legt Audrey uit. “Die geeft ons tomaten, erwtjes, en veel plezier!” Misschien een verrassend criterium, geeft relatiebeheerder bij Triodos Bank Isabelle Huens toe: “Ook al kun je de impact ervan niet in cijfers vatten, een moestuin zorgt wel voor lokale seizoensgroenten en je kan er huishoudelijk afval in composteren. Dat heeft allemaal een impact op de ecologische voetafdruk." En dat is maar een voorbeeld: tal van ingrepen en keuzes worden meegenomen in de berekening van de rentevoet voor hypothecaire leningen bij Triodos Bank.  

Hoeveel korting voor jouw ingrepen?

Heb jij een concreet project in gedachten? Laat je dan inspireren door deze lijst van mogelijke ingrepen, die je bovendien een korting op je rentevoet geven:

🍃🍃🍃

Natuurlijke of ecologische dak- en/of muurisolatie

🍃🍃🍃

Vervanging van de kozijnen en het glas van de vensters

🍃🍃🍃

Plaatsing van een warmtepomp of condensatieketel

🍃🍃🍃

Gebruik van hernieuwbare energie (fotovoltaïsche en/of thermische panelen

🍃🍃🍃

Plaatsing van ventilatiesysteem van het type D

🍃🍃

Ecologische en natuurlijke bouwmaterialen (behalve isolatie)

🍃🍃

Recuperatie van regenwater voor huishoudelijk gebruik

🍃🍃

Plaatsing van een tegelkachel of pelletkachel

🍃🍃

Plaatsing van een droogtoilet

🍃🍃

Inrichting voor een persoon met een beperkte mobiliteit / een afhankelijke personen

🍃🍃

Verhuur via een sociaal verhuurkantoor

 🍃

Gebruik van gerecycleerde materialen

 🍃

Aanleg van een moestuin (in permacultuur) en/of boomgaard

 🍃

Plaatsing van een slim domoticasysteem

🍃

Gebruik van zachte mobiliteit (geen auto) 

Met elke maatregel krijg je een aantal blaadjes, die samengeteld een bepaalde korting geven. Ontdek hier hoeveel korting jouw project verzamelt.

Verbeter je energiescore

Een tweede manier om de duurzaamheid van je project te evalueren, is de verbetering van de energiescore meten aan de hand van het energieprestatiecertificaat (EPC). Heeft de woning bij aankoop bijvoorbeeld een energiescore van 650 kWh/m² per jaar (label F) en na de renovatie een energiescore van 350 kWh/m² per jaar (label D), dan geniet je een korting van 0,55 % op de jaarlijkse rentevoet van je Triodos-lening. De kortingen kunnen oplopen tot 0,90 %. Ontdek de werkwijze