De positieve benadering bij beleggen
Een investering is pas geslaagd als ze ook bijdraagt aan een betere levenskwaliteit en respect voor mensen. Daarom kiest Triodos Bank voor een positieve benadering bij het samenstellen van haar beleggingsproducten. Bedrijven, organisaties en projecten die een verschil maken in de samenleving worden geselecteerd. Hierbij wordt gekeken naar de haalbaarheid van hun doelstellingen en hun vermogen om die te realiseren.
De duurzaamheid van de beleggingsgproducten en diensten wordt getoest aan de volgende transitiethema’s:
- Voeding en landbouw
- Mobiliteit en infrastructuren
- Hernieuwbare grondstoffen
- Circulaire economie
- Welvarende en gezonde bevolking
- Innovatie
- Sociale inclusie en emancipatie
Je weet precies waarin wordt belegd
Volledige transparantie betekent dat je precies weet waarin je geld wordt geïnvesteerd. Het is de absolute voorwaarde bij duurzaam bankieren. Je weet welke onderwerpen en argumenten de beheerder van de Triodos-fondsen aanhaalt om een onderneming al dan niet in het fonds op te nemen. Uiteraard blijven de duurzaamheidscriteria van Triodos Bank het referentiekader.
Zo weet je altijd en overal wat je geld doet.
Zet bedrijven aan tot actie
Elke financiële beslissing heeft een impact. Positief of negatief. Het geld uit beleggingen zet bedrijven aan tot actie. De voorkeur wordt gegeven aan een samenwerkingsaanpak met die ondernemingen via een rechtstreekse dialoog. Dat motiveert hen om de gekozen duurzame weg verder te zetten, impact te realiseren en hierover transparant te communiceren naar de buitenwereld.
Alle Triodos-beleggingsfondsen zijn ‘SFDR artikel 9’-fondsen
De SFDR-verordening van de EU heeft tot doel financiële producten transparanter te maken. En vooral een overzicht te geven van hun duurzame ambities qua milieu, maatschappij en bestuur.
Er zijn drie categorieën: artikel 6, 8 en 9-fondsen. Artikel 9-fondsen zijn fondsen met concrete duurzaamheidsdoelstellingen.
Lees ons artikel ‘SFDR: hoe groen zijn beleggingsfondsen?’ voor meer informatie.