De duurzame Triodos Bank verhuist haar Belgische hoofdkantoor van de Marollen naar Brussel Noord, meer specifiek naar het passieve Quatuor-gebouw. De Quatuor ligt vlakbij het Noord station en het metrostation IJzer, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer voor de medewerkers en klanten van de bank. Het is een van de eerste kantoorgebouwen in Brussel met het “BREEAM OUTSTANDING”-certificaat in de 'Design'-fase, de hoogste score.  BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is de meest gebruikte methode om de milieuprestaties van een gebouw te beoordelen.  Triodos zal 2.150 m² op twee verdiepingen van dit door Befimmo ontworpen en beheerde gebouw in gebruik nemen.

"Iedereen weet dat verhuizen milieuonvriendelijk kan zijn. Wij zagen het als een kans om na te denken over specifieke keuzes en alternatieven te zoeken om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zowel tijdens de verhuis als qua locatie. Triodos streeft ernaar om zo snel mogelijk en uiterlijk in 2035 CO2-neutraal te zijn in het kader van haar 'As one to Zero'-strategie. Om dit te bereiken, besteden we veel aandacht aan onze impact in elk aspect van onze bedrijfsvoering. Logisch dus dat we de duurzaamheidscriteria van Triodos hebben toegepast op onze kantoorverhuizing. We zijn erg tevreden met het resultaat, dat we ook te danken hebben aan onze samenwerking met lokale en duurzame partners. " legt Thomas Van Craen, directeur van Triodos Bank België, uit.

Een circulaire beweging: hergebruik, vermindering of recycling

Vooraf aan de verhuis zijn meer dan 1 miljoen vellen papier gedigitaliseerd door het Brusselse maatwerkbedrijf Manufast.  Specifieke documenten zoals hypothecaire kredieten, moeten op papier worden bewaard. Deze worden opgeslagen door een partnerbedrijf met een sterk beleid voor duurzame ontwikkeling. 

Verder werd 95% van het meubilair dat in de nieuwe werkplek is geïnstalleerd, hergebruikt uit de oude kantoren. "Uiteindelijk zijn er slechts 4 nieuwe tafels gekocht, waarvan 2 gerecycleerde exemplaren. Het meubilair dat we niet konden recupereren, wordt benut door onze partner AMI in het kader van hun REOWN-project, dat tot doel heeft hoogwaardig kantoormeubilair een nieuw leven te geven", vertelt Jan Maes, Facility Manager bij Triodos. 

Ruimte optimaliseren

Er zijn 64 volledig uitgeruste flexdesk-werkplekken beschikbaar voor de medewerkers. Ook het management heeft geen vaste werkplek meer, zoals voorheen al het geval was.  Naast deze ingerichte werkplekken, zijn er nog vrije werkplekken waar medewerkers kunnen plaats nemen.

In plaats van samenwerken per afdeling, zullen de Triodos-teams zich organiseren in drie zones op basis van hun activiteit ("activiteit gerelateerd werken"): een rustige "concentratie"-zone, een "oproep"-zone voor gesprekken en een "samenwerkings"-zone voor discussies en vergaderingen.

Milieuvriendelijk gebouw

Zonnepanelen op de gevels en het dak, hergebruik van regenwater, driedubbele beglazing en geïsoleerde muren, geothermische verwarming, hetzelfde voor de koeling (die gebeurt door de installatie van een 'koud plafond' - een innovatieve ecologische techniek die bestaat uit het plaatsen van serpentinebuizen in het plafond om de temperatuur van de ruimtes te verlagen), verlichting en ventilatie per zone of per vergaderzaal in plaats van een gecentraliseerd beheer om het energieverbruik te rationaliseren, … Al deze keuzes maken van de Quatuor een passief gebouw en geven het een EPC-score A (energieprestatiecertificaat). Dit, in combinatie met de vermindering van het aantal gehuurde m² met een derde, betekent dat Triodos als huurder haar energieverbruik met naar schatting 90% zal verminderen!

Voor het ontwerp van het casco-interieur werkte Triodos samen met de architecten van Cushman & Wakefield Design + Build. Voor de selectie van 100% duurzame materialen werkten ze samen met NATURA MATER, een bedrijf dat bouwprofessionals en particulieren helpt bij het kiezen en gebruiken van duurzame materialen.

Enkele voorbeelden: een houten trap uit duurzaam beheerde bossen verbindt de twee verdiepingen, de tapijten zijn gemaakt van gerecycled materiaal, de verf is milieuvriendelijk en de toonbank van de cafetaria is gemaakt van gerecycled plastic door het Brusselse bedrijf Bel Albatros.