De laatste jaren komen er regelmatig verschrikkelijke verhalen over de kledingindustrie in het nieuws. Dat begon met de ramp in Rana Plaza in Bangladesh in 2013, waarbij een gebouw instortte en 1100 arbeiders het leven lieten. Meer recent het bericht over Syrische vluchtelingen die op te jonge leeftijd in Turkse fabrieken aan het werk zijn.

Daarnaast komen we steeds meer te weten over de milieu-impact van de kledingindustrie. Bijvoorbeeld dat het de tweede meest vervuilende industrie ter wereld is, na de olie-industrie. De sector is vooral vervuilend door de chemische producten die ze gebruikt en door haar enorme waterverbruik. De textielproductie alleen al is goed voor zo’n 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Maar wat kan u zelf doen voor een eerlijke, duurzame kledingindustrie? Hier zijn de zes tips van Alexia de Jonghe, Relationship Manager Sustainable SME bij Triodos Bank.

1. Goedkoop? Denk twee keer na

Als dat leuke t-shirt voor vijf euro op het schap ligt, is de kans groot dat het op een niet-duurzame manier is geproduceerd met weinig aandacht voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Maar als u meer betaalt, zegt dat ook niet altijd alles. Vaak is kleding vooral duur door het merk waaronder het verkocht wordt.

Wil u weten hoe uw favoriete merk het doet? Via de vergelijkingswebsites Rank a Brand en Goede Waar of het Franstalige achACT kan u zien hoe verschillende kledingmerken het doen op het gebied van milieu- en arbeidsrechten.

2. Bekijk het label

Misschien kijkt u al naar de etiketten op de verpakking van het eten dat u koopt. Waarom niet hetzelfde doen met uw kledij? Op de labels vindt u heel wat informatie terug over het materiaal en eventuele certificeringen.

Staat er bijvoorbeeld ‘biokatoen’ op? Dan is het katoen voor dit kledingstuk zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Maar let op: dat zegt niets over de arbeidsomstandigheden. Daarvoor kijkt u naar certificeringen.

Steeds meer kledingwinkels en -merken kiezen ervoor alleen kleding te verkopen met een certificering. Voorbeelden van betrouwbare certificeringen zijn de SA8000-certificering en de Global Organic Textile Standard (GOTS). Die laatste is een garantie dat minimaal 70% van de vezels biologisch werd verbouwd, de fabricage een kleine ecologische impact heeft en het stuk werd gemaakt in waardige arbeidsomstandigheden.

3. Koop kleding bij een duurzame, eerlijke (web)winkel

Wilt u zeker weten dat u eerlijke, duurzame én gecertificeerde kleding koopt? Dan zijn er genoeg (web)winkels waar u uitsluitend verantwoorde kleding kunt kopen, ook in België. Denk maar aan Y-dress in Brussel of Supergoods in Gent en Mechelen.

Lees hier het verhaal van Olga Van Genechten, die in Gent de duurzame boetiek Supergoods uitbaat en waar de klant niet moet kiezen tussen ethisch en stijlvol.

4. Koop minder

De modewereld verandert razendsnel. Vrijwel maandelijks presenteren kledingmerken en -winkels nieuwe collecties. Dat lijkt leuk maar wist u dat wij inmiddels 400% meer kleding dan twintig jaar geleden produceren en dat er ongeveer 10.000 liter water nodig is voor één kilo katoen? Per shirt is dat zo’n 2.500 liter en voor een spijkerbroek 7.000 liter!

> Lees meer over milieuvervuiling door de kledingindustrie

Het loont dus om simpelweg minder kleding te kopen. Kijk eerst naar wat u nog in de kast hebt liggen. Duurzame kledingmerken zoals Miss Green zullen, in tegenstelling tot grote kledingketens, hun collectie maar twee keer per jaar vernieuwen.

De documentaire The True Cost geeft een inkijk in de wereld van fast fashion. De documentaire is online te bekijken via meerdere kanalen.

5. Gun je kledij een tweede leven

Gooi kapotte kleding niet zomaar weg. Soms kunnen er leuke dingen gedaan worden met oude kleding. Door ze te laten herstellen of er iets anders van te maken, doet u iets goed voor het milieu en uw lokale kleermaker.
Uw kapotte kleren toch wegdoen? Breng ze dan naar een speciaal inzamelpunt zodat ze gerecycleerd kunnen worden.

6. Nieuwe kleding nodig? Doe het eens anders

Bent u toe aan nieuwe kleding maar vindt u het, bijvoorbeeld om bovenstaande redenen, zonde om deze in uw plaatselijke keten te kopen? Bekijk eens een andere optie. Er worden bijvoorbeeld af en toe evenementen georganiseerd om kleding met elkaar te ruilen. Je kan natuurlijk ook kleding van een vriend of vriendin lenen of tweedehands kleding kopen. Doe je dat bij Oxfam, help je bovendien projecten financieren in armoedebestrijding.

Alexia de Jonghe, Relationship Manager Sustainable SME à la Banque Triodos
Alexia de Jonghe, Relationship Manager Sustainable SME bij Triodos Bank

Heb je zelf tips om je duurzaam te kleden? Laat ze hier achter!

Heb je zin om zelf een zaak op te starten? Triodos Bank financiert duurzame winkeliers die niet enkel naar winst streven maar ook aandacht hebben voor sociale en ecologische waarden. Het kan gaan over speciaalzaken met traditionele producten zoals duurzame kledij of speelgoed, maar ook over leveranciers van meer specifieke producten en diensten. Neem gerust contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Ze beantwoorden graag al jouw vragen.