Het ABC-huis ligt op een steenworp van het Brusselse Noordstation, in een oude industriële wasserij. Vandaag staat alles er in het teken van de artistieke expressie. Het is een warme, inspirerende plaats, met rustgevende verlichting, comfortabele meubels en vooral: heel veel boeken.

Interactief labo

Tijdens de rondleiding kijken Wim en Jeanne glunderend toe terwijl wij een uur lang door hun ludieke labyrint dwalen, de boeken doorbladeren, met de blokken spelen en, zonder dat we het zelf in de gaten hebben, voor even weer kinderen worden.

“ABC (ART BASICS for CHILDREN) is het levenswerk van Gerhard Jäger. Toen hij vader werd ging hij op zoek naar stimulerende boeken en speelse materialen voor zijn zoon. De boekenverzameling, waar cultuur en onderwijs een centrale plaats innemen, was op een bepaald moment zo uitgebreid, dat hij ze wilde delen. Met andere ouders, leerkrachten, bibliotheken, pedagogen, maar eerst en vooral met andere kinderen.”

Vandaag is het huis een plaats voor creativiteit en zelfexpressie voor en door kinderen en leraars. Een ‘interactief en artistiek laboratorium’ waar je verschillende ateliers kan vinden, voor textiel, hout, papier, boeken, een auditorium/filmzaal, een café/crèche, een architectuurstudio, een keuken op kindermaat, een buitenspeelplaats, een moestuin en een bewegings- en meditatieruimte.

Link naar een Youtube video

Link naar een Youtube video

Deze video wordt aangeboden door een externe partner Meer infoIn een ander kader dan de school of thuis kunnen kinderen hier vertrouwd geraken met kunst in al zijn vormen. Ze leren er spelen met anderen en ontdekken nieuwe facetten van hun persoonlijkheid, of talenten waarvan ze niet wisten dat ze die hadden. ABC verschilt van andere kunstprojecten voor kinderen omdat de organisatie de ludieke praktijk van verschillende kunstvormen combineert met lezen: volgens ABC heeft iedereen recht op een poëtisch leven.

Door kinderen met verschillende achtergronden samen in dit poëtische bad te gooien, open je hun ogen voor andere culturen en voor de diversiteit in onze samenleving. Kunst wordt zo ook een instrument voor sociale integratie en een open geest.

Menselijk contact

Triodos Bank is nauw betrokken bij dit project: de bank financiert de werkingskosten van de vereniging, prefinanciert haar subsidies en verleende een hypothecair krediet voor de renovatie van het gebouw.

“Wat ik zo fijn vind aan Triodos Bank is het vlotte en menselijke contact. Kurt (de relatiebeheerder van ABC bij Triodos Bank) kent het project door en door. Als ik hem opbel, hoef ik de historiek niet uit te leggen, hij kan me meteen helpen. Dat is belangrijk als je vooruit wilt met je project,” zegt Wim De Graeve, architect van opleiding, maar vandaag de trotse dagelijks leider van ABC.

Kurt Degrieck, Relationship Manager van het project van bij de start: “Dit dossier opmaken was geen eenvoudige klus. Vooral omdat drie verschillende overheden (de Vlaamse, Brusselse en Federale) betrokken waren, elk met hun eigen regels. Maar in de cultuur is dat een gekende oefening. We zijn het gewoon.”

Gelukkig is elk alledaags voorwerp hier een bron van inspiratie voor een nieuwe artistieke bezigheid.

Omgaan met sociale media bij kinderen

Sociale media maakt onlosmakelijk deel uit van het leven van onze kinderen. Maar hoe gaan we daar als ouders mee om? En hoe past dit binnen de opvoeding die we onze kinderen willen geven? Opvoeding en onderwijs zijn voor Triodos Bank cruciaal voor onze persoonlijke ontwikkeling en ons welzijn, nieuwe media horen daar ook bij.

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur versterken het sociale weefsel en verbeteren zo de levenskwaliteit van de hele samenleving. Het is met deze overtuiging dat we de culturele sector ondersteunen. Of het nu gaat om een financiering of om dagelijks bankieren.

Verhoog de slaagkansen van uw cultuurproject