Terwijl we met z’n allen de wereld overvliegen op zoek naar de mooiste onbedorven plekjes, dragen we bij aan de vervuiling ervan. Eén trans-Atlantische vlucht veroorzaakt immers evenveel CO2-uitstoot als een jaar met de auto rijden1. De luchtvaart is nu verantwoordelijk voor 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en volgens wetenschappelijke voorspellingen zou dat tegen 2050 oplopen naar 16%2. Maar meer en meer mensen weigeren nog het vliegtuig te nemen. Zo wint bijvoorbeeld de Zweedse beweging ‘Flygskam’ steeds meer aanhangers in heel Europa3. Hoog tijd dus voor een vakantie zonder vliegen.

Verblijven

1.    Gezinsvakantie : kinderboerderij De Bonte Beestenboel

De Bonte Beestenboel - Triodos Bank
De Bonte Beestenboel

De Bonte Beestenboel is een kinderboerderij met moderne faciliteiten in een typisch landelijke omgeving in de Antwerpse Kempen (Wortel). Het is een ideale locatie voor uiteenlopende activiteiten tijdens de vakanties, zoals boerderijkampen of gezinsvakanties om je batterijen weer op te laden tussen de dieren of in de bio-moestuin.

2.    Eco en Bio B&B : La ferme du Bois-Le-Comte

La Ferme du Bois-le-Comte is een 100 jaar oude hoeve die verbouwd werd tot een ecologisch gasten- en groepsverblijf. Ze ligt in Villers-Devant-Orval (provincie Luxemburg), midden in de natuur op een van de mooiste en stilste plekjes van België. De gastenkamers zijn in de sfeer van de boerderij ingericht en de keuken van Bois-le-Comte is vegetarisch en biologisch. De hoeve heeft ook een grote biologische groenten- en kruidentuin en water uit eigen bron.

3.    Vakantiehuisje en paardrijlessen in La Ferme au Moulin

La Ferme au Moulin in Remicourt (provincie Luik) is de perfecte locatie om gezellige momenten onder familie of vrienden door te brengen: ze organiseren kinderfeestjes, ezeltochten, ritjes in een paardenkoets, paardrijlessen en meer. In de gerestaureerde oude molen is een vakantiehuisje voor 4 personen ondergebracht.

4.    De Overmolen : vakantiehuisje voor mensen met handicap

De Overmolen - Triodos Bank
De Overmolen

Op domein De Kleppe in Everbeek (oost-Vlaanderen) begon vzw De Overmolen in 2015 met de renovatie van een kloostergebouw dat uitkijkt op de Vlaamse Ardennen. Het wordt omgevormd tot vakantiehuis met plaats voor 36 mensen met een financiële, fysieke of mentale handicap. Zij kunnen er een betaalbare vakantie doorbrengen met aangepaste activiteiten en zorg.

5.    Ontspannen op Domaine de Béronsart aan de Samson

Domaine de Béronsart, gelegen in het hartje van de Naamse Condroz, omvat onder meer een oude molen uit de zeventiende eeuw. Verscholen in een park aan de rivier Samson en omringd door meer dan zes hectare natuur, biedt het domein een aangename sfeer waar je tot rust kan komen en allerlei activiteiten kan doen zoals prachtige wandelingen (vrij of gegidst), wijndegustaties, kooklessen, culturele bezoeken en veel meer.

6.    Op retraite in groene oase Radhadesh

Radhadesh - Triodos Bank
Radhadesh

In een groene oase, vlakbij Durbuy, ligt het kasteel van Petite-Somme. Dit oude, statige gebouw heeft een rijke geschiedenis en biedt momenteel onderdak aan de spirituele gemeenschap van Radhadesh. Er valt heel wat te beleven. Zo kan je een bezoek brengen aan het Museum of Sacred Art (MOSA), lekker eten in het vegetarische restaurant, binnenwippen in de traditionele bakkerij en de cafetaria, overnachten in de comfortabele B&B, rondsnuisteren in het Indiase winkeltje, een wandeling maken in het bosrijke park of uw kinderen laten ravotten in de speeltuin. Radhadesh is bovendien een dynamische gemeenschap waar veel retraites, cursussen en culturele festivals plaatsvinden.

Op uitstap

7.    Brukselbinnenstebuiten : ontdek Brussel op een andere manier

Brukselbinnenstebuiten geeft bezoekers een realistische kijk op Brussel. In plaats van de klassieke attracties krijg je andere kanten van de stad te zien, zoals de volksbuurten, de kanaalzone, de Europese aanwezigheid, de architectuur, het groen, het openbaar vervoer, de migratie en de stadsvernieuwing. De ‘Brukselgids’ begeleidt de bezoekers te voet, op de fiets, per bus of met het openbaar vervoer. Het programma is heel gevarieerd, met zowel individuele als groepsuitstappen.

8.    Théâtre de Namur en Théatre de Liège

Het Théâtre de Namur in Namen is een van de mooiste theaters van Europa. Het dateert van het einde van de 19e eeuw en werd verschillende keren verwoest en gerenoveerd. Jaarlijks staan er meer dan 80 voorstellingen op het programma: toneel, dans, circus, kindertheater, klassieke en moderne muziek. De opvoeringen worden verspreid over verschillende zalen en locaties zoals het Théatre Royal, le Grand Manège en L'Eglise Saint-Loup.

Théatre de Namur - Triodos Bank
Théatre de Namur

Het Théatre de Liège, ook wel Théâtre de la Place genoemd, is gelegen in hartje Luik. Het dateert uit 1939 en is momenteel het belangrijkste podium voor toneel en dans in Luik.

Théatre de Liège - Triodos Bank
Théatre de Liège


9.    Netwerk: cultureel centrum voor hedendaagse kunst

Netwerk / Centrum voor hedendaagse kunst' in Aalst heeft als doel de nieuwste ontwikkelingen in de kunstwereld zichtbaar te maken en toe te lichten voor een zo groot mogelijk publiek. In zijn werking focust het centrum op beeldende kunst, theoretisch omkaderd en geplaatst in een landelijke en internationale context. Als bezoeker kan je genieten van een stevig uitgebouwd programma met exposities, lezingen, workshops, screenings, concerten en residenten.

10.    KRISKRAS: duurzame groepsreizen voor jongeren

KrisKras staat voor duurzame groepsreizen, weekendjes en dagtrips voor 18- tot 30-jarigen. Elke reis is een mix van natuur, cultuur en activiteiten. De organisatie biedt heel wat bestemmingen in België.


Wandelen en Fietsen

11.    Huur een fiets bij Kringwinkel Meetjesland

Fiets huren Meetjesland - Triodos Bank
Bij Kringwinkel Meetjesland kan je een fiets huren

De Kringwinkel Meetjesland is actief in het gebied rond Eeklo. Er zijn 5 winkels: Eeklo, Assenede, Aalter, Maldegem en Zomergem. De Kringwinkel geeft een tweede leven aan gebruiksvoorwerpen en creëert sociale tewerkstelling. Bovendien kan je er terecht voor fietsenverhuur om de vele fietsroutes in de streek te verkennen.

12.    ‘Boucle noire’: wandelen langs industriële overblijfselen

De 'Boucle noir' is een GR-route van 20 km (GR 412) in de provincie Henegouwen langsheen verschillende plaatsen die gekenmerkt zijn door de mijnbouw en staalindustrie. De route vertrekt in het centrum van Charleroi en gaat via Marchienne-au-Pont, Monceau-sur-Sambre, Roux-Martinet, Marchienne-Docherie, Dampremy en Charleroi Ouest. De route brengt je langs industriële overblijfselen, jaagpaden, kanalen, spoorlijnen en meer. Hoe zou de toekomst van deze landschappen er in de toekomst kunnen uitzien? Een interessante vraag om over na te denken tijdens je tocht.

13.    Touring: 79 inspirerende fietsroutes dwars door België

Het fietstoerisme in België zit al enkele jaren in de lift. Met dank onder meer aan de elektrische fiets die (meer) mensen stimuleert om opnieuw in het zadel te kruipen. Op de website van Touring vind je momenteel 79 fietsroutes dwars door België.


BRONNEN

1 HLN.be

2 SLATE

3 FORBES

Zie precies wat uw geld doet

Hernieuwbare energieproducenten, ziekenhuizen, scholen, duurzame bouwprojecten, theaters, sociale werkplaatsen … op een interactieve kaart kunt u in detail zien aan welke ondernemers en organisaties Triodos Bank kredieten verleent. Die transparantie is uniek in de Belgische financiële sector.