Dompel je onder in de natuur  

Midden in de bossen van de Gaume, tegen de Franse grens en vlak bij Orval, ligt la Ferme du Bois-le-Comte. Tijdens je verblijf in dit ecologisch centrum geniet je van frisse boslucht, vegetarische biomaaltijden, natuurlijke tuinen, weides met paarden … Je kunt er ook vrijwilligerswerk doen of opleidingen over onder meer permacultuur volgen. Check de agenda op hun site.  

In het weekend van 1 en 2 juli opent Cycle en Terre de deuren. Deze coöperatie ontwikkelt lokaal en biologisch zaaigoed zonder patenten. Tijdens de opendeurdagen zijn er demonstraties en kun je de velden bezoeken en allerlei lekkers proeven. Dat alles in het mooie Havelange, tussen Namen en Durbuy.

Aux Sources De Lescheret is een duurzaam beheerd kampeerterrein met 3 bronmeertjes om in te spelen, te zwemmen of te vissen. Er zijn maar 49 kampeerplekken van telkens ongeveer 100 m², dus ook in de zomer ontsnap je er aan de drukte. Je kunt er ouderwets kamperen of een van de houten chalets of yurts huren. Deze ecocamping ligt in het zuiden van de Ardennen, een prachtig wandel- en fietsgebied.  

Bij DiscoveRent moet je zijn voor sportieve reizen in kleine groepen. Alle niveaus zijn welkom, je hoeft geen topsporter te zijn. Het aanbod is al even ruim, van een dagje mountainbiken aan de Semois tot een weekje zeilen in Kroatië. Ze beperken de voetafdruk van de reizen door te kiezen voor vervoer met trein of auto, eenvoudige en authentieke accommodatie en lokale catering.  

Verken je innerlijke wereld 

Tijd voor wat me-time in de zomer? Bij Boek van mijn Leven kan je workshops ‘helend schrijven’ volgen. Al schrijvend breng je naar de oppervlakte wat er diep in jou leeft. Met gevarieerde schrijfopdrachten, zoals puntlijnmeditatie, sprintjes schrijven of autobiografisch schrijven met perspectiefwisseling. Een bijzondere vorm van (therapeutisch) schrijven.  

Bij CreaCoach ontdek je je potentieel door middel van ‘Evolutieve Coaching’: een manier om je bewustzijn open te stellen en oordeelkundig te handelen in een veranderende wereld. Je krijgt tools aangereikt voor zelfkennis en mensenkennis, en vragen die je naar de goede beslissing leiden en je remmingen overstijgen. Dat alles tijdens een weekend te Namen.  

 

Duurzaam dagje Brussel  

Heb je kinderen die weer eens uit hun kleren gegroeid zijn? Of is je eigen garderobe aan een update toe? Een keer per maand kan je kleren voor kinderen tot zes jaar en vrouwenkleding ruilen bij Pandri in hartje Brussel. Je krijgt punten voor elk kledingstuk dat je binnenbrengt en die punten ruil je voor nieuwe stukken, binnengebracht door andere ruilers.  

Hou ook de agenda van Tipi in de gaten, de zomerbar in de Pede-buurt in Anderlecht, waar de stad stopt en de velden het overnemen. In de zomerbar vind je lokaal lekkers en ze organiseren landelijke dineetjes, yogacursussen, rommelmarkten en nog veel meer.  

Handen uit de mouwen 

Ontspannen, je zintuigen op scherp stellen, thuiskomen in je lichaam ... Dat kan bij Oost West Centrum. Ze bieden cursussen in onder meer yoga, massagetechnieken, dans en mindfulness. In de zomer vinden de cursussen plaats in Orval (zie eerste tip hierboven) en Antwerpen. Kies uit massage, yoga, wilde kruiden, vegan koken en nog veel meer, bij de ruim 50 lesgevers.  

Hou je van doe-het-zelven en mag het net iets anders zijn? Dan stellen we je graag dit kerterre-project voor. Een kerterre is een resistente en ecologische woning uit kalk en hennep. Je leert hoe ze gemaakt worden wanneer je meewerkt op de werf van Atecos in Profondville, vlak bij Namen.  

Aan de slag met kruiden vanuit je eigen keuken? Dat kan met de online workshops van Herboristerie St. Adalbert (in het Frans). Vooraf krijg je de kruiden en andere ingrediënten thuisbezorgd. Tijdens de online workshops krijg je de nodige begeleiding om stap voor stap twee bereidingen te maken.  

Kinderen en jongeren 

Wie zomer zeg, zegt ook zomerkampjes. Voor creatievelingen tussen 7 en 12 jaar is er bijvoorbeeld de Zijderoute-week bij Robin Hook (10-14 juli), waarin ze onder meer textiel leren verven. Daarnaast hebben ze ook workshops van een namiddag. Bij milieu-educatiecentrum Fagotin vzw kunnen kinderen heel de zomer de wondere wereld van wilde eetbare planten ontdekken, of die van insecten en nog veel meer. Kinderen tussen 4 en 14 met een hart voor dieren kunnen kennismaken met het boerderijleven en leren ponyrijden bij Poney Club Buisseret vzw. En Éducation Globale et Développement vzw organiseert creatieve en sportieve zomerkampen en workshops voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar, waarin ze spelenderwijs leren samenwerken.  

Al deze zomerkampen zijn in het Frans. Contacteer de organisatoren om te weten of kinderen die nog niet veel Frans kunnen, mee kunnen doen.  

Hebben we alles mee?  

Zomerreis aan het plannen, of een spelnamiddag of barbecue in de tuin? Nog snel even naar de winkel? Hoeft niet, want kampeerspullen of zomers speelgoed kun je ook gemakkelijk huren bij je buren, mét garantie, via het deelplatform Peerby.be. Zo komen dat partytentje, dat paar rolschaatsen of die kampeerstoel ook nog eens buiten. Maak er een fijne zomer van!