Deze wedstrijd is afgesloten. Klik hier voor de winnende antwoorden.

Eerst en vooral: hoe komt het dat zo veel films met Triodos-financiering genomineerd zijn? “Dat komt omdat Triodos Bank sinds 2018 een specifiek krediet heeft voor Belgische filmproducenten. En ‘Les Magritte du Cinéma’ is de Franstalige prijsuitreiking die de Belgische filmwereld bekroont,” zegt Béatrice Gilmont, relatiebeheerder voor de filmsector bij Triodos Bank.

Ze legt de criteria verder uit: “Ten eerste moet de film banen in België creëren. Verder hebben we ook aandacht voor de onderwerpen die in de films aan bod komen. Zo hebben we de documentaire Petites van Rayuela Productions ondersteund, die gaat over hoe de generatie die kind was tijdens de Dutroux-affaire die tijd beleefd heeft. En we sensibiliseren producenten door te vragen welke maatregelen ze nemen om hun impact op het milieu te verminderen. Triodos Bank wil ten laatste in 2035 een netto-nul-uitstoot en daar zijn al onze partners bij betrokken.”

Maar het engagement van Triodos Bank in film is vooral te danken aan het positieve effect van de sector op de samenleving, benadrukt Béatrice Gilmont: “Film brengt nieuwe ideeën binnen in de publieke opinie. In het algemeen vinden we het belangrijk dat kunstenaars zich kunnen uitdrukken. Onze rol is hen ondersteunen in hun creaties.”

Sinds de lancering van de filmkredieten heeft Triodos al tientallen producties voorgefinancierd, waaronder fictiefilms, kortfilms, langspeelfilsm, documentaires, series … In totaal hebben meer dan 110 films financiële steun genoten die producenten concreet in staat stelde om opnames te starten, ploegen te betalen of materiaal aan te kopen. 

Van die films zijn er dus dit jaar zeven genomineerd voor Les Magritte du Cinéma. Lees even verder en/of bekijk de trailers, zo doe je inspiratie op om de wedstrijdvraag onderaan te beantwoorden. Succes!

1. Animals

Deze langspeelfilm van Nabil Ben Yadir is geproduceerd door 10.80 Films en is genomineerd voor zes Magrittes.

De film gaat over Brahim, een jonge man en het licht in de ogen van zijn moeder. Op een dag zal hij de liefde van zijn leven tegenkomen. Zal hij vader worden en zijn gezin trots maken. Op een dag zal hij volwassen en geslaagd zijn. Op een dag …

Bekijk de trailer.

 

 

 

 

 

2. Rien à foutre

Een film van Julie Lecoustre en Emmanuel Marre en van productiehuis Wrong Men, genomineerd voor negen Magrittes.

Cassandra, 26, is stewardess bij een goedkope luchtvaartmaatschappij. Ze leeft van dag tot dag, gaat van vlucht naar vlucht en van feest naar feest, trouw aan haar Tinder-bijnaam ‘Carpe Diem’. Een leven zonder banden, als een vlucht vooruit, die haar schijnbaar voldoening geeft. Maar als de druk van haar omgeving toeneemt, verliest Cassandra uiteindelijk haar houvast. Zal ze haar begraven pijn onder ogen kunnen zien en kunnen terugkeren naar wie ze heeft achtergelaten?

Bekijk de trailer.

 

3. La Ruche  

Een film van Christophe Hermans, geproduceerd door Frakas Productions en genomineerd voor vier Magrittes.

Het verhaal gaat over Marion, Claire en Louise die sinds jaar en dag leven op het ritme van de pieken en dalen van hun moeder Alice. Nu hebben ze alleen nog maar hun liefde als weerwer tegen de destructieve spiraal waarin Alice elke dag meer afdaalt. Een oneindige liefde, even gewelddadig als onverwoordbaar.

Bekijk de trailer.

 

 

4. Madeleine Collins

Deze thriller, van de hand van Antoine Barraud, is eveneens geproduceerd door Frakas Productions en genomineerd voor beste buitenlandse film in coproductie.

Judith leidt een dubbelleven tussen Zwitserland en Frankrijk. Met Abdel voedt ze een dochtertje op, met Melvil heeft ze twee oudere zonen. Stilaan komen er barsten in haar fragiele evenwicht van leugens, geheimen en heen-en-weer-gereis. Verstrikt in een valstrik kiest ze voor een duizelingwekkende vlucht vooruit.

Bekijk de trailer.

 

5. Where is Anne Frank

Deze animatiefilm van Ari Folman, gecoproduceerd door Magellan Films, is genomineerd voor de prijs van beste buitenlandse film in coproductie.

Kitty, het ingebeelde vriendinnetje tot wie Anne Frank zich richt in haar dagboek, komt tot leven in het achterhuis in Amsterdam van vandaag. Ze denkt dat, aangezien zij leeft, ook Anne in leven is. En dus vat ze een ongelofelijke zoektocht aan om Anne te vinden.

Bekijk de trailer.

 

 

6. Inexorable

De derde film in dit overzicht geproduceerd door Frakas Productions, geregisseerd door Fabrice du Welz, goed voor drie nominaties.

Na het overlijden van haar vader, een beroemde uitgever, trekt Jeanne Drahi in het ouderlijk huis in samen met haar man, de succesvolle auteur Marcel Bellmer (Benoît Poelvoorde), en hun dochter.

Maar een bizar meisje, Gloria, komt hun leven binnen en gooit de gevestigde orde om …

Bekijk de trailer.

 

7. Petites

Deze documentaire van de hand van Pauline Beugnies en geproduceerd door Rayuela Productions is genomineerd voor de prijs van de beste documentaire. In “Petites” wordt het verhaal van de zaak-Dutroux verteld door de toenmalige generatie kinderen die nu volwassen zijn.

Veel te jong werden ze blootgesteld aan de gruwel die hun zorgeloze kinderlevens binnensloop. Hun herinneringen zijn veranderd door de tijd en vervormd door de media en hun kinderlijke blik. Samen werpen deze getuigenissen een intieme en ongeziene blik op de zaak-Dutroux.

Een stuk van ons collectief geheugen.

Bekijk de trailer.