We vroegen onze relatiebeheerders voor de filmsector om op deze vraag te antwoorden met namen van films waarvan ze zelf de financiering hebben begeleid. Want zo krijg je als spaarder bij Triodos Bank ook een inkijk in de projecten die met jouw spaargeld gefinancierd worden.

Waarom wij films financieren? In de eerste plaats omwille van het positieve effect van de sector op de samenleving. Béatrice Gilmont, relatiebeheerder voor de filmsector bij Triodos Bank in België: “In het algemeen vinden we het belangrijk dat kunstenaars zich kunnen uitdrukken. Onze rol is hen ondersteunen in hun creaties. Want film brengt nieuwe ideeën binnen in de publieke opinie.”

Dit zijn de filmtips van Beatrice Gilmont:

1. Retro Therapy

Plot: Manon is een introvert meisje van 16 dat bij haar onuitstaanbare grootmoeder Yvonne gaat wonen, wanneer deze oudgediende van de feministische beweging niet meer alleen kan wonen. Yvonne is verward en ziet haar kleindochter aan voor haar dochter. Manon neemt die rol aan van haar moeder, die ze nauwelijks gekend heeft. Op die manier achterhaalt ze het echte verhaal van de vrouwen in haar familie.

Beatrice: “Een frisse film op het scherp van de snee tussen heden en verleden en tussen ernst en humor. Feminisme, familiebanden, de ziekte van Alzheimer, opgroeien … zijn de thema’s die er een mooie familiefilm van maken, waarin iedereen wel een raakvlak vindt.

Een film van Elodie Lélu, geproduceerd door Iota Production (2024).

Te zien in de bioscoop.  

Bekijk de trailer. 

2. La Ruche

Plot: Marion, Claire en Louise leven sinds jaar en dag op het ritme van de pieken en dalen van hun moeder Alice. Nu hebben ze alleen nog maar hun liefde als weerwerk tegen de destructieve spiraal waarin Alice elke dag meer afdaalt. Een oneindige liefde, even gewelddadig als onverwoordbaar.

Beatrice: “De eerste langspeelfilm van de Belgische regisseur Christophe Hermans, over de relatie van drie zussen met hun getroubleerde moeder. Ontroerend.”  

Een film van Christophe Hermans, geproduceerd door Frakas Productions (2022)

Te zien op Amazon prime, Apple TV, Youtube. 

Bekijk de trailer.

 

3. Animals

Plot: Brahim is de oogappel van zijn moeder. Ze hoopt dat hij zo snel mogelijk de liefde van zijn leven vindt en een gezin sticht, wat haar ongelooflijk gelukkig zou maken. Wat ze niet weet is dat Brahim op mannen valt, en dat haar dromen niet zullen uitkomen …

Beatrice: “Deze psychologische thriller is gebaseerd op waargebeurde feiten. Nabil Ben Yadir brengt een confronterend maar noodzakelijk verhaal over homohaat.”

Een film van Nabil Ben Yadir, geproduceerd door 10.80 Films (2021)

Te zien op Canal+. 

Bekijk de trailer.

Ze is geen fan van het genre, maar toch heeft María Coronado Álvarez van Triodos Bank in Spanje al thrillers gefinancierd. Daar heeft ze goede redenen voor: “Cultuur draait rond vrijheid van expressie. En smaak is geen professioneel criterium. We financieren zowel artistieke als commerciële films. Het is niet aan ons om te zeggen welke cultuur goed is of niet – zolang de verklaring van de rechten van de mens gerespecteerd wordt. We zouden dus nooit een film financieren die bijvoorbeeld geaardheid veroordeelt. Maar een film over neo-Nazi’s, denk aan American History X, zouden we wel kunnen financieren, ook al komt er geweld in voor.”

Van de films die ze de voorbije tien jaar financierde, raadt ze de volgende aan:

4. Las Gentiles

 

Plot: Ana bewondert Corrales, haar stralende en buitenissige vriendin en klasgenootje, die worstelt met zwarte gedachten.

Maria: “Deze film gaat over tieners en hun mentale problemen en heeft me echt geraakt.” 

Een film van Santi Amodeo (2022).

Te zien op het Spaanse platform Movistar Plus+

Bekijk de trailer.

 

5. The people upstairs (Sentimental)

 

Plot: Julio en Ana zijn al 15 jaar samen, maar zijn tegenwoordig vooral aan het ruziën. Wanneer ze op een avond hun bovenburen op bezoek hebben, krijgen ze een verrassend voorstel …

Maria: “Een fijne komedie met geweldige dialogen en acteerwerk. De regisseur Cesc Gay staat bekend als een ‘Spaanse Woody Allen’.”

Een film van Cesc Gay (2020)

Te zien op Apple TV

Bekijk de trailer.

6. Marshland (La Isla Mínima)

Plot: In een klein Andalusisch dorpje zijn twee meisjes verdwenen. De invloedrijke vader van een van hen haalt er twee speciale agenten uit Madrid bij. Zij krijgen te maken met heel wat weerstand op een plaats waar de geest van dictator Franco nog rondwaart.

Maria: “Een geweldige thriller gesitueerd in het Spanje van de vroege jaren 1980.”  

Een film van Alberto Rodríguez (2014).

Te zien op YouTube.

Bekijk de trailer.

Bij Triodos Bank Duitsland is Björn Schuemann verantwoordelijk voor het financieren van filmproducties: “Emoties uitdrukken en mensen aan het denken zetten, dat is heel belangrijk voor de samenleving. Bij film is de impact nog groter, want sommige films zullen nog generatieslang over de tongen gaan.” Zijn drie favorieten zijn er voor jonge filmfans:

7. Thabo and the Rhino Case

Plot: Thriller op kindermaat. Thabo, een jongen in Swaziland, droomt ervan om later privédetective te worden. Samen met zijn nieuwe maatje Emma vindt hij een neushoorn die het slachtoffer werd van stropers. De twee jonge helden gaan samen op zoek naar de daders.
Björn: Een spannende film die jongeren bewust maakt over het belang van biodiversiteit en natuurbehoud, gebaseerd op een reeks van kinderboeken van Kirsten Boie. 

Een film van Mara Eibl-Eibesfeldt, geproduceerd door Peter Herrmann (2023) 

Te zien in Duitse cinema’s momenteel, streamingdiensten volgen later.

 Bekijk de trailer.

8. Wild heart (Ponyherz)

Plot: een jong meisje verhuist met haar gezin naar het platteland. In haar nieuwe omgeving ontmoet Anni een paard dat ontsnapt is van bij een graaf. Een magische vriendschap ontstaat tussen de twee. Maar dan krijgt ze niet enkel te maken met vervelende klasgenootjes, maar ook met paardendieven …

Björn: “Een hartverwarmende film die de avonturen tot leven brengt van de kinderen uit de reeks van bestseller auteur Usch Luhn.”

Een film van Markus Dietrich, geproduceerd door Michael Eckelt (2023).

Te zien op MagentaTV, AppleTV, Amazon Video, Youtube.

Bekijk de trailer.

9. My fairy troublemaker

Plot: Een meisje in een grauwe stad, die terug wil naar het platteland en de natuur. En een tandenfee die gezakt is voor haar tandenfee-examen en in de mensenwereld is terechtgekomen. Samen vormen ze een perfect duo voor een avontuur vol magische chaos.

Björn: “Een charmante animatiefilm voor de hele familie over vriendschap, ergens thuis zijn en natuurbescherming.”

Een film van Caroline Origer, geproduceerd door Fabrique d’Images, Ella Filmproduktion GmbH en SERU Animation GmbH & Co. KG 

Te zien op Amazon Prime, Apple TV.

Bekijk de trailer.
 

Bij Triodos Bank in Nederland worden doorgaans geen films als project op zich gefinancierd, maar wel filmfondsen waar filmproducenten dan een beroep op doen. Met een recente uitzondering, die we je niet willen onthouden:

10. Indië verloren – Selling a Colonial War

Inhoud: Een documentaire die een belangrijk verhaal vertelt over de Onafhankelijkheidsoorlog en die onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het beeld van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië in stand hield met propaganda. De film belicht de ingrijpende gevolgen van dit beleid en hoe deze geschiedenis het debat tot op de dag van vandaag beïnvloedt.

Relatiemanager kunst & cultuur Lambert de Pater: “Kunst en cultuur horen bij een gezonde samenleving. Daarom financiert Triodos, als enige bank in Nederland, ook filmproducties zoals deze.”

⁠Een film van In-Soo Radstake.

Te zien in Nederlandse bioscopen, nog niet op streaming platforms.

Bekijk de trailer.