Is een passiefhuis of lage-energiewoning bouwen of kopen duurder?

Het bouwen of kopen van een passiefhuis of lage-energiewoning kan 5 à 10 % duurder zijn. De meerkost is echter al na 10 à 15 jaar terugverdiend.

Het bouwen van een passiefhuis is duurder omwille van de isolatie (30 tot 40 cm in plaats van 5 tot 10 cm zoals bij een traditioneel huis), het gebruik van driedubbel glas en het ventilatiesysteem met dubbele doorstroming. De extra investering bedraagt ongeveer 15%. De gemiddelde kostprijs van een klein passiefhuis wordt geschat op ongeveer 200.000 euro (grondprijs niet inbegrepen). Maar door veel zelf te doen, zou een budget van 125.000 euro voldoende moeten zijn. Omdat er geen centrale verwarming is, worden de verwarmingskosten bovendien beperkt tot ongeveer 100 euro per jaar.

 Wie een passiefhuis bouwt kan rekenen op steun van de overheid. Voor een gecertificeerd passiefhuis geeft de federale overheid gedurende 10 jaar een geïndexeerde fiscaal voordeel van 830 euro per jaar. Ook de regio's en distributienetbeheerders bieden subsidies aan. Maar deze worden pas doorgestort las de bouw voltooid is. Dit geld moet de bouwer van een passiefhuis dus voorschieten.