Wanneer een droom werkelijkheid wordt

Alles begon in een studentenhuis in de Kluisstraat in Brussel. François Simon, Nacim Menu en Henri Ben Saria studeerden nog aan de universiteit, maar experimenteerden in een paar kookpotten al met hun eerst bierrecepten. Het was, toen nog, in de eerste plaats de bedoeling om bier te maken voor hun vrienden.

Tot op de dag dat Nacim op stage vertrekt naar Montréal. Daar stelt hij vast dat een verrassend groot aantal jongeren bezig is met de productie van artisanale bieren in microbrouwerijen. Bij thuiskomst stelt hij zijn vrienden de vraag: waarom wij niet?
 

Aanvankelijk was ons grootste probleem: flessen vinden. We liepen cafés af in de hoop er te kunnen recupereren. Verder veranderde onze keuken telkens in een zwembad dus schreven we ons in voor een cursus biersommelier.

Een nieuwe stadsbrouwerij

Aanvankelijk oefenden de vrienden in Brasserie de Bastogne. Ze volgenden stages, probeerden recepten uit en namen deel aan wedstrijden. Hun eerste officiële productie van ‘La Lanterne’ dateert van maart 2016 en een jaar later, op 21 juli 2017 openden ze, in Anderlecht, hun eigen Brusselse brouwerij.

“Dat stedelijke aspect is voor ons erg belangrijk. We wilden absoluut een gezellige ruimte creëren om lokale mensen te ontvangen, kunstwerken tentoon te stellen en muziekoptredens te organiseren. Kortom, een fijne plaats die al het goede van het leven combineert!”

Om de aankoop van ketels te financieren, hebben de drie jonge brouwers een beroep gedaan op Triodos Bank. William Barrault, Relationship Manager bij Triodos Bank, was onmiddellijk overtuigd van hun artisanale aanpak, hun interesse in slow food en hun lokale verankering.

Momenteel wordt 95% van hun productie verkocht in Brussel, maar de vraag blijft stijgen. Ze hebben daarom nieuw materiaal gekocht om de productie te verhogen. Bovendien staan ze op beurzen en bezoeken ze markten buiten België in de hoop hun bieren ooit te exporteren. Waar wacht u op om eens te gaan proeven?


Een lekkere Laterne om donkere winteravonden te verlichten?

Het volledige gamma van bieren van nanobrouwerij L’Ermitage:

  • Lanterne (pale ale)
  • Saison de l’ermite (gehopt)
  • Théoreme de l’empereur (pale ale met jasmijnthee, de favoriet van de redactie)
  • Stout au seigle
  • Ménage à trois (red IPA)
  • Soleil (session wheat ale)
  • Noire du midi (hoppy porter).

Duurzame voeding

Wilt u met uw beroepsactiviteiten in de voedingssector bijdragen aan een duurzamere samenleving? Bent u op zoek naar een financiële partner die uw specifieke behoeften door en door kent? Onze expertise staat ter beschikking van de hele duurzame voedselproductieketen.

Samen gaan we voor meer duurzame voedingFoto's (c) Brasserie de l’Ermitage