La-ferme-à-larbre©-Katia-Messere
La Ferme à l'Arbre - Foto: Katia Messere

Rechtstreeks van de boer

Op nu al vijf locaties in Vlaanderen kunt u wekelijks terecht bij Lokaalmarkt: een overdekte markt waar boeren uit de streek hun producten aanbieden. Wie de feestdagen in de buurt van Luik doorbrengt, vindt een compleet aanbod van bioproducten bij de boerderij van de familie Pâques, La Ferme à l’Arbre. Rechtstreeks bij de boer kopen, korter wordt een bevoorradingsketen niet.

Kazen uit de korte keten

Saint Octave
Foto: Saint Octave

Coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel telt een 80-tal leden, waaronder klanten, melkleveranciers en het merendeel van de 16 medewerkers. Hun kazen vindt u onder meer in hun twee winkels, in Sleidinge en in de overdekte Lousbergmarkt in Gent.

In Brussel worden de twee kaaswinkels Saint-Octave geroemd onder meer om hun raclettekazen, en biedt marktkramer Jacques Le Fromager zijn kazen op basis van rauwe biomelk nu ook in een eigen winkel aan.

In Neupré maakt Cyrille Larock van de gelijknamige biodynamische boerderij La Ferme de Larock sinds 2015 heerlijke kazen op ambachtelijke wijze.

Aan tafel

Le Local
Le Local - Foto: Dot-To-Dot-Magazine

Kiezen voor duurzame initiatieven, zonder zelf te koken? Ga aan tafel bij zero waste restaurant Le Local in Brussel. In Rixensart kunt u aanschuiven bij La Table de Froidmont. Dat restaurant werkt met lokale, biologische seizoensproducten en hoort bij La Ferme de Froidmont, die voor sociale tewerkstelling zorgt. 

Al de ondernemingen hierboven zijn gefinancierd door Triodos Bank. Het geld van onze klanten draagt bij aan voeding die goed is voor mensen, en aan landbouw die goed is voor het milieu.

Meer weten over duurzame landbouw en voeding?

Lees het dossier ‘Van vork tot veld’, of het interview met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Maak kennis met de mensen achter de bioproducten van Ethiquable en met vele andere organisaties die werken aan duurzame voeding.