NVIDIA werd in 1993 opgericht in Santa Clara, Californië, en veroverde al snel een plaats op de markt van de grafische processoren. Dat zijn componenten die de rekensnelheid van een computer verhogen door specifieke taken (onder meer de grafische weergave) over te nemen van de centrale processor. De innovaties van het bedrijf bieden voordelen op het vlak van energiebesparing. Een grafische processor verbruikt namelijk 18 maal minder elektriciteit dan een centrale processor of CPU (het centrale ‘brein’ van een computer, dat instaat voor het nodige rekenwerk om de programma’s te laten draaien). Hierdoor draagt NVIDIA ertoe bij om datacentra veel energiezuiniger te maken.


De voorbije tien jaar is de onderneming de weg van de artificiële intelligentie (AI) ingeslagen, waardoor ze vooruitgang kon boeken wat energieverbruik betreft. In 2016 behaalde haar supercomputer de toppositie qua energie-efficiëntie. De AI-oplossingen van NVIDIA overstijgen tegenwoordig ruimschoots het kader van de PC voor thuis en van de videospelletjes. Zijn ‘deep learning’ (een methode voor automatisch leren die ook heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van spraak- en gezichtsherkenning) speelt een rol in belangrijke doorbraken in de gezondheidssector, zowel in de medische informatica, de medische beeldvorming als de computerondersteunde chirurgie. De AI-oplossingen van NVIDIA maken het ook mogelijk om de veiligheid en de energieprestaties van zelfrijdende voertuigen te verbeteren, en ze dragen bij aan de ontwikkeling van zogenaamde ‘smart cities’ (slimme steden).


In deze onzekere tijden is ook de bijdrage die de onderneming levert op het vlak van cyberveiligheid het vermelden waard. Triodos Investment Management (Triodos IM) weert alle investeringen in de wapenindustrie, maar verliest daarbij niet de rechtmatige veiligheidsnoden van burgers en landen uit het oog. De bescherming van computersystemen is daarbij een belangrijk aandachtspunt en een cruciale geopolitieke uitdaging. 


Zoals bij alle andere ondernemingen die deel uitmaken van haar selectie, heeft Triodos IM ook NVIDIA grondig aan haar criteria en vereisten getoetst. De chipmaker is niet betrokken bij omstreden activiteiten die uitgesloten worden van investeringen, zoals wapenproductie of fossiele energiebronnen. Er was enige bezorgdheid in verband met de vergoeding van de bedrijfsleiders, maar uit nader onderzoek is gebleken dat de verhouding tussen de vergoeding van de CEO en het mediaanloon van de werknemers binnen de grenzen valt die Triodos IM heeft vastgelegd. Zoals blijkt uit de hierboven beschreven vooruitgang op het vlak van energiebesparing, draagt NVIDIA zijn steentje bij aan het doel van duurzame innovatie, dat één van de zeven prioritaire transitiethema’s is van Triodos IM.