Voor klassieke banken zijn kmo’s vaak niet interessant, vertelt Ryan Cameron van UsPlus tijdens een videocall: “Lenen aan kmo’s is dikwijls veel werk in verhouding tot de opbrengst. Daarom werken banken liever met grotere klanten.” Voor ondernemers die daardoor toegang tot financiële diensten mislopen, biedt de nieuwe generatie technologie een alternatief.

Hoe dat precies in zijn werk gaat? Ryan geeft het voorbeeld van een groenteteler die zijn of haar oogst bij een distributeur aanbiedt. Tot die distributeur de factuur heeft betaald, moet je als teler zelf voorzien in voldoende middelen om uit de kosten te komen. Als je daarentegen klant bent bij UsPlus, betalen zij je factuur meteen om vervolgens bij de distributeur het bedrag te gaan innen. Voor die dienst betaal je aan UsPlus een percentage van het gefactureerde bedrag. Het resultaat is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van je medewerkers en dat je middelen hebt om de nieuwe oogst op te starten.

Zonder lening

‘Discounting’ heet deze manier van werken. Sinds de start in 2015 heeft UsPlus op deze manier al 188 miljoen dollar voorgeschoten. De voordelen voor de kmo’s zijn legio: gemakkelijke en snelle toegang tot werkkapitaal, niet achter onbetaalde facturen hoeven aan te gaan en een betere cashflow om op hun beurt hun leveranciers te betalen en hun zaak uit te bouwen – en dat alles zonder lening of maandelijkse vaste kosten.

Florian Bankeman, fondsbeheerder bij Triodos Investment Management (Triodos IM).
Florian Bankeman, fondsbeheerder bij Triodos Investment Management (Triodos IM).

Eigenlijk zou dit soort dienstverlening niet nodig hoeven te zijn, vindt Florian Bankeman, fondsbeheerder bij Triodos IM. “Maar de ongelijkheid is groot in Zuid-Afrika, een zaak starten en gaande houden is niet evident. Zeker niet als je weet dat het soms een jaar kan duren voordat vooral grotere bedrijven hun facturen betalen. Dat is nefast voor starters.” Bij een werkbezoek in februari vorig jaar, ontmoette hij een meubelmaker met enkele tientallen werknemers. “Ze waren blij dat ze net een grote klant hadden binnengehaald. Wat mogelijk was omdat ze dankzij UsPlus niet het risico liepen dat ze zelf 12 maanden zouden moeten voorschieten.”

Zo klinkt het samengevat door ondernemer Thabiso, die een logistiek bedrijf runt: “Er is een groot verschil tussen iets verkopen en ervoor betaald worden. Als bedrijf ben je nergens zonder cashflow. Dankzij UsPlus hebben we nu een winstmarge die veel gezinnen ondersteunt.”

Echte mensen

“We hebben onder onze klanten onder meer Zuid-Afrikaanse landbouwers, maakbedrijven, transportbedrijven,” vertelt Ryan. “We werken met echte mensen en helpen hen met de problemen waar ze mee te maken hebben. Stuk voor stuk zijn het bedrijven die waardevol zijn voor ons land. Door met ons te werken, winnen ze aan stabiliteit en kunnen ze groeien en meer mensen aanwerven.”

Ryan haalt het voorbeeld aan van de filmwereld, waar productiehuizen betaald worden door filmdistributeurs op het moment dat hun film op het witte doek of het kleine scherm verschijnt. De inkomsten komen dus geleidelijk binnen, terwijl alle kosten dan al gemaakt zijn. De eindjes aan elkaar knopen is een dagelijkse uitdaging. “Een van de productiehuizen waar wij mee werken, stond op het punt om de handdoek in de ring te gooien. Vandaag staan hun films onder meer op Netflix, Amazon en Showmax.”

Florian voegt daaraan toe: “Op deze manier wordt plaats gemaakt voor Zuid-Afrikaanse filmmakers en hun manier van filmen. Ook dat is positieve impact maken.”

Door met UsPlus te werken, kon dit meubelfabriekje aan een groter type klant beginnen te leveren. Foto: Florian Bankeman.
Door met UsPlus te werken, kon dit meubelfabriekje aan een grotere klant beginnen te leveren. Foto: Florian Bankeman.

Uitsluitingscriteria

UsPlus heeft klanten in meer dan 40 sectoren, waaronder gezondheidszorg, duurzame landbouw en recycling. Zaken met duidelijke meerwaarde voor de samenleving. Daarnaast zijn er ook sectoren en activiteiten die ze expliciet uitsluiten, omwille van hun negatieve impact op milieu of maatschappij, zoals mijnbouw, tabak of gokken. Hun uitsluitingscriteria zijn gebaseerd op de International Finance Corporation Exclusion List.

UsPlus heeft zich de afgelopen acht jaar bewezen op het vlak van prestaties en veerkracht. De investering door Triodos IM betekent dat deze innovatieve fintech haar financieringsbasis kan opschalen en diversifiëren – waardoor de onderbediende kmo-sector in Zuid-Afrika zich verder geboost weet.