Hoe kunnen we jou helpen?
Meestgestelde vragen
Om documenten elektronisch te ondertekenen, heb je het volgende nodig:
- jouw identiteitskaart en de bijbehorende pincode
- een identiteitskaartlezer
- de gratis Acrobat Reader DC-software
- de eID-software van de Belgische Federale Overheidsdienst (die je hebt gedownload en geïnstalleerd op je computer)
Je kan jouw documenten dan elektronisch ondertekenen door de stappen te volgen die beschreven staan op de eID-site van de Belgische Federale Overheidsdienst.
Kijk voor alle details of bij technische problemen op de pagina met vragen en antwoorden van de eID-site van de Belgische Federale Overheidsdienst of neem rechtstreeks contact op met hen.
Downloads
Wat doet Triodos Foundation?
Triodos Foundation steunt kleinschalige projecten in België die een duidelijke impact hebben: sociaal, ecologisch of cultureel. Voorbeelden zijn projecten in domeinen als jeugdzorg, milieu, kunst en cultuur, onderwijs of gezondheidszorg. De bijdrage van Triodos Foundation moet een reëel verschil maken voor het begunstigde project.
De middelen van Triodos Foundation zijn afkomstig van rechtstreekse giften van burgers.
Alle info op https://www.triodos.be/nl/foundation
Triodos Fonds en Triodos Foundation, wat is het verschil?
Triodos Fonds is de officiële naam van de juridische entiteil, een vzw opgericht in 1993, om de ontwikkelingen aan te moedigen van positieve, vernieuwende, kleinschalige projecten die plaatselijk een grote verandering willen realiseren. Triodos Foundation is de naam die gebruikt wordt in de communicatie vanaf mei 2021.
Aan welke criteria moet je project voordoen om in aanmerking te komen voor een schenking van Triodos Foundation ?
- Je project wordt in België ontwikkeld.
- Je project beoogt een maatschappelijk doel, geen winstgevend doel.
- Je project is bij voorkeur kleinschalig of moet nog opgestart worden. Er zal rekening gehouden worden met de mogelijke ontwikkeling op grotere schaal.
- De schenking van Triodos Foundation heeft een grote impact op de concrete opstart van je project.
Hoe kan ik steun aanvragen bij Triodos Foundation?
Vul het formulier op die pagina om een aanvraagformulier te ontvangen.
De aanvraag moet 4 maanden vóór de start van jouw project gebeuren. Het evaluatiecomité van Triodos Foundation vergadert 4 keer per jaar om de aanvragen van de projecten te bespreken. Daarna krijg je een brief met daarin de beslissing van het comité.
Wanneer je een contract vervroegd wil afbreken, stuur je ons een ondertekende instructie via internet banking, via mail of via de post.
Op dit document vermeld je welk contract je wenst te verbreken en op welke rekening het bedrag moet worden overgemaakt.
De kosten bij een opvraging van een termijnrekening vóór het einde van een contract kan je terugvinden in de tarieflijst.
Heb je nog verdere vragen over een vervroegde stopzetting van een termijncontract?
Neem dan contact op met onze medewerkers via [email protected] of stuur jouw vraag via internet banking.
Vraag ons om het wijzigingsdocument of stuur ons een beveiligd bericht in Internet Banking.
Voor looptijden van meer dan 1 jaar kun je kiezen tussen:
- een jaarlijkse interestbetaling (uitkering)
- een jaarlijkse kapitalisatie van je interesten en een betaling in één keer wanneer je polis vervalt, bijvoorbeeld na 5 jaar (kapitalisatie). De jaarlijkse interest die je niet ontvangt (kapitalisatie) wordt opgeteld bij het bedrag dat je op je termijnrekening hebt gestort. Er wordt dus ook rekening mee gehouden bij het berekenen van de volgende jaarlijkse interest. Dit wordt samengestelde interest genoemd.
Voorbeeld: je hebt een termijnrekening van 10.000 euro met een jaarlijkse interestvoet van 2,50% (de interestvoet in je contract is de bruto jaarrente). Op het einde van het eerste jaar krijg je dus 250 euro bruto. Als je ervoor kiest om voor een tweede jaar te kapitaliseren, verdien je niet alleen deze 2,50% jaarlijkse interest op het kapitaal van 10.000 euro, maar ook op het interestbedrag zelf. Of anders gezegd, op een totaal kapitaal van 10.250 euro. Deze logica wordt dan elk jaar toegepast volgens de looptijd van het gekozen contract.
De roerende voorheffing (30%) wordt al van je interest afgetrokken wanneer die je wordt uitbetaald.
Ja, we aanvaarden een elektronische handtekening maar alleen als je deze met jouw Belgische identiteitskaart plaatst. Andere elektronische handtekeningen aanvaarden we niet.
Concreet: voor elk aanvraagdocument dat naar Triodos Bank wordt teruggestuurd, kan je de elektronische handtekening plaatsen (met Belgische identiteitskaart) in de plaats van dat handgeschreven te doen.
Stuur ons het elektronisch ondertekende document bij voorkeur per beveiligd bericht (via Internet Banking of Mobile App) of, als je nog geen toegang hebt tot Online Banking, per e-mail.
Belangrijk:
- Als er voor een document meer dan één handtekening nodig is, moeten ze ofwel allemaal elektronisch ofwel allemaal handgeschreven zijn. Een combinatie van handgeschreven en elektronische handtekeningen op hetzelfde document wordt niet aanvaard.
Downloads
Gerelateerde documenten
Een feitelijke vereniging kan niet langer een rekening openen bij Triodos Bank, behalve wanneer de overkoepelende organisatie van de feitelijke vereniging al klant is bij Triodos Bank.
Alle professionele Triodos spaarrekeningen zijn gratis en worden online beheerd via Internet Banking . Er zijn geen kosten voor het openen, beheren of sluiten van de rekening.
Via een digipass krijg je toegang tot Internet Banking. Een digipass is strikt persoonlijk en mag niet overgedragen worden aan derden. Er zijn geen abonnementskosten en de eerste digipass is gratis. Vanaf de tweede digipass voor dezelfde organisatie betaal je een aankoopkost.
Voor de kosten voor rekeninguittreksels die per post verstuurd worden en andere bankdiensten, verwijzen we naar de tarieflijst.
Gerelateerde documenten
Ja, er wordt 30% roerende voorheffing afgehouden van de rente die je krijgt op een spaarrekening Business.
Ja daar zijn kosten aan verbonden.
Een contract verbreken: altijd dossierkosten
Je kunt je kapitaal normaal gezien alleen op de vervaldag opvragen. Vraag je je geld vroeger op, dan verbreek je jouw contract en moet je dossierkosten betalen. Die bedragen 1 % van het totaalbedrag van het contract (met een maximum van 250 euro).
Moet ik een verbrekingsvergoeding betalen?
Je moet een verbrekingsvergoeding betalen voor de resterende looptijd indien de referentierentevoet voor de resterende looptijd van het contract op het moment van de verbreking hoger is dan de referentierentevoet op de begindatum van het termijncontract. Als de nieuwe referentierentevoet lager of gelijk is, dan betaal je geen verbrekingsvergoeding, enkel dossierkosten.
Hoeveel bedraagt de verbrekingsvergoeding?
Wij maken hiervoor gebruik van de OLO-referentievoet. OLO staat voor 'Obligation Linéaire/Lineaire Obligatie'. We berekenen het verschil tussen de referentierentevoet op de begindatum van het contract, voor de volledige looptijd van het contract, en de referentierentevoet op de datum van de verbreking, voor de resterende looptijd van het contract.
Een fictief voorbeeld:
- Op 01/03/2020 begon je termijncontract ter waarde van 10.000 euro met een looptijd van 10 jaar en met referentierentevoet van -0.10 %.
- Drie jaar later, op 01/03/2023 verbreek je het contract. De referentierentevoet bedraagt op die dag 2,50 % en de resterende looptijd was normaal gezien nog 7 jaar.
- Het verschil tussen beide referentierentevoeten bedraagt 2,60 % (2,50 % - (-0,10 %).
- Toegepast op de resterende looptijd (7 jaar) van het contract (10.000 euro), geeft dit: 2,60 % x 7 jaar x 10.000 euro = 1.820 euro.
- Dat bedrag actualiseren we aan de hand van de inflatie en dat geeft dan 1.648,87 euro.
Kan ik vrijstelling van verbrekingsvergoeding krijgen?
Je kunt alleen worden vrijgesteld van een verbrekingsvergoeding als je het contract verbreekt in het kader van een vastgoedproject. De dossierkosten van 1 % blijven ook in dit kader behouden.
Vermeld duidelijk in de aanvraag voor de verbreking van het termijncontract dat het gaat om een vastgoedproject. De bank kan je vragen om je aanvraag te staven met documenten.
Vragen over een vroegtijdige stopzetting van een termijncontract?
Neem dan contact op met onze medewerkers via [email protected].
Documenten
- Aanvraagformulier rekening voor VZW en stichting2 MB, PDF
- Verklarende nota over de uiteindelijke begunstigden85 KB, PDF
- Aanvraagformulier rekening voor vennootschappen en publiekrechtelijke rechtspersonen721 KB, PDF
- Aanvraag voor wijzigingen in het beheer van vzw's en stichtingen501 KB, PDF
- Aanvraag voor wijzigingen voor zelfstandigen114 KB, PDF
- Aanvraag voor wijzigingen in het beheer van vennootschappen en publiekrechtelijke rechtspersonen519 KB, PDF
- Formulier voor het afsluiten van een Triodos-rekening (professionelen)44 KB, PDF
- Aanvraag voor wijzigingen van een feitelijke vereniging348 KB, PDF
- Aanvraag voor een nieuwe rekening voor bestaande professionele klanten116 KB, PDF
- Aanvraagformulier rekening voor zelfstandigen341 KB, PDF
- Informatieblad Depositogarantiestelsel65 KB, PDF
- Aanvaardingscriteria professionele relatie34 KB, PDF
- Tarieflijst voor zakelijke klanten (geldig tot 30-04-25)33 KB, PDF
- Tarieflijst voor zakelijke klanten (vanaf 01-05-25)33 KB, PDF