“In 2011 startten we met een groot renovatieproject onder de naam ‘Peau Neuve’. Met een gunstige geografische ligging aan diverse knooppunten van wegen was verhuizen voor ons geen optie. We verkozen daarom op dezelfde locatie te blijven. Renovatie was overigens 40% goedkoper dan een nieuwbouw. Van meet af aan was het voor ons duidelijk dat de renovatie niet alleen moest gaan om een vernieuwde infrastructuur maar ook om een versterking en uitdieping van ons concept van gepersonaliseerde opvang van patiënten. De renovatie van de kliniek is nu voltooid. In 2017 zal een nieuw daghospitaal het project vervolledigen. Debouwwerkzaamheden zijn eind 2015 gestart.”

Vernieuwende technologieën

“Concreet renoveerden we alle zorgafdelingen waaronder de materniteit, het operatie- en bevallingskwartier, de spoedafdeling, de inkomhal en het terrein. In het kader van een duurzaam gebouw werd de gevel sterk geïsoleerd, kwamen er superisolerende ramen en werd een verwarmingssysteem met warmtekrachtkoppeling geïnstalleerd. Ook een condensatieketel, meer energiezuinige HVAC-systemen en LED-verlichting maken deel uit van de renovatie. De renovatie van het ziekenhuis liet ons toe om een aantal vernieuwende technologieën te introduceren om zo het comfort van de patiënt en onze medewerkers te verbeteren. In iedere kamer installeerden we een vaste rail waaraan een motor kan gekoppeld worden voor hulp bij het tillen van sommige patiënten. Een vaste computer in elke kamer laat de artsen en het verplegend personeel toe om meteen de behandelingen van de patiënt te registeren. Er werd bijzondere aandacht besteed aan het maximaliseren van de natuurlijke lichtinval in zowel de kamers, als in de werkplekken van het medisch en verplegend personeel.”

De renovatie van de site was 40% goedkoper dan een nieuwbouw.
Aurélie Van Melkebecke, Financieel Directeur

Healing environment

“Deze renovatie houdt rekening met het concept ‘Healing environment’ dat er vanuit gaat dat patiënten beter en sneller herstellen dankzij aangepaste verlichting, harmonieuze kleuren en materialen, het minimaliseren van geluid, een optimale hoeveelheid van natuurlijke lichtinval, enz. Dit alles past in de holistische en multidisciplinaire benadering van de patiënten waaraan CNDG veel waarde hecht. Het CME – Centre Mieux Etre – is een voorbeeld van de vertaling van deze multidisciplinaire aanpak. Dit centrum concentreert zich rond diverse gezondheidsproblematieken:

  • overgewicht, obesitas, voeding
  • esthetiek en het lichaam
  • het slechtbevinden gekoppeld aan kanker en slopende ziekten
  • functionele en psychosomatische aandoeningen.”

Win-win

Triodos Bank heeft voor deze grootschalige renovatie een cofinanciering verleend, samen met vier andere banken. Voor Triodos Bank was het overigens het eerste financieringsproject van Belgische ziekenhuisinfrastructuur. Momenteel lopen er nog zes andere financieringsprojecten in ziekenhuizen. “De samenwerking met Triodos Bank is voor beide partijen zeer verrijkend geweest. Het levert een win-win situatie op.”

 

Duurzaam vastgoed

We hechten veel belang aan vastgoedprojecten op de lange termijn en financieren gebouwen die vele generaties lang meegaan. We gaan samen met u vandaag op zoek naar oplossingen voor de problemen van morgen.

Samen verantwoord bouwen aan de toekomst