260 miljard per jaar zal er nodig zijn om de huidige klimaat- en energiedoelstellingen van de EU tegen 2030 te halen. Een belangrijk cijfer in vergelijking met het totaal aan groene en sociale obligaties die in omloop zijn. Met een uitstaand bedrag van 27 miljard euro is Frankrijk de grootste groene overheidsemittent ter wereld, gevolgd door Nederland en België, met respectievelijk bijna 9 miljard en 7 miljard euro uitstaande obligaties. 

Bovendien hebben regeringen een hoge leenbehoefte als gevolg van de COVID-19-crisis. Dat geld dient om de enorme stimuleringspakketten te financieren die de regeringen hebben aangekondigd ter ondersteuning van bedrijven en sectoren. Met de uitgifte van groene of sociale obligaties geven regeringen een duidelijk signaal dat hun land zich inzet voor een groenere en meer inclusieve economie.

Hoe Triodos IM investeert in groene en sociale obligaties


Triodos IM belegt in staatsobligaties, semi-staatsobligaties en bedrijfsobligaties die bijdragen aan één of meer van haar 7 transitiethema's. 

Momenteel belegt Triodos IM in groene obligaties uitgegeven door onder meer Nederland, België, Ierland en Frankrijk en in regionale obligaties uitgegeven door Madrid en Vlaanderen. Sommige hebben een groen karakter, andere een sociaal karakter, zoals de eerste obligatie uitgegeven door Vlaanderen. Die obligatie is gericht op betaalbare huisvesting en toegang tot onderwijs.

Triodos IM wil haar portefeuille van groene en sociale obligaties uitgegeven door nationale en regionale overheden uitbreiden en verwelkomt de toetreding van Duitsland tot deze markt. Triodos IM moedigt regeringen en regio's die al groene en sociale obligaties hebben uitgegeven daarom aan om hun inspanningen op te drijven en er nog meer uit te geven, en roept het Verenigd Koninkrijk op om dit voorbeeld te volgen. 

Verder gaan

Triodos Investment Management roept de Europese leiders op om groene obligaties te ontwikkelen. Lees het volledige artikel in het Engels.