Voor de lekkerbekken 

Hou je van lekker lang tafelen op lange donkere dagen? Dan ben je hier aan het juiste adres 

  • Permafungi kweekt paddenstoelen in Brussel op koffiegruis. Dat kan je thuis ook zelf doen, met het Fungi Poppakket dat deze coöperatie met sociaal oogmerk in petto heeft. Lekker circulair!  

  • Bij bioboerderij De Wassende Maan kan je terecht voor abonnementen op groentemanden en andere heerlijke cadeaus. 

  • Heel wat van dat lekkers kan je gebruiken in de recepten van de vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel Kasterlee-Lichtaart-Tielen. Zij brengen namelijk het kookboek Bongustauit met gerechten uit de wereldkeuken. Een cadeau waarmee je de Oxfam-partners ondersteunt 

Groentepakketten bij De Wassende Maan. Foto: Michiel Devijver.

Voor wie daar graag iets lekkers bij uitschenkt – met liefde gebrouwen en uiteraard te drinken met verstand – hebben we deze drie tips:  

  • RoomeR is een aperitief op basis van vlierbloesem en kruiden. Het gelijknamige Gentse bedrijf dat het drankje brouwt, is in zee gegaan met Bougie Upcycling om de flessen, eens ze niet meer hergebruikt kunnen worden, om te toveren tot glazen potjes voor kaarsen of planten.  

  • Het hyperlokale bier l’Altérante is bedacht door het team achter café-restaurant Altérez-Vousin Louvain-La-Neuve. Dit burgerinitiatief werkt met fairtrade en bioproducten van lokale boeren. Ze organiseren ook debatten, creatieve worskhops en culturele events. Met deze cadeaubon kan je er zo aan tafel. 

  • Bij Domaine Constant Duquesnoy moet je zijn voor duurzame biowijn. Ze waken over de biodiversiteit in hun ranken én over hun energiegebruik: hun magazijnen zijn uitgerust met zonnepanelen, gefinancierd door Triodos.  

Geven om wat je geeft 

Wat is er leuker dan geven? Twee keer geven! Met deze geschenken maak je niet alleen de ontvanger blij, maar steun je ook een mooi project:  

Lichtjes én een betere toekomst schenken.
  • De kaarsen vanStichtingEmbrace zijn gemaakt op basis van geschonken overschotten parafine. De opbrengst gaat integraal naar de ondersteuning van 200 voormalige straatkinderen in Ethiopië, die daar dankzij twee ngo’s een betere toekomst krijgen.

  • Bij het Fika-huis vind je wijnen met een verhaal, leuke porseleinen koffiebekers en fairtrade chocolade in een mooi jasje. Deze ontmoetingsplek ondersteunt mensen in hun (sociaal) herstel en het leven na ziekte 

  • Seaprint is een atelier binnen Ithaka vzw, waar mensen werken die (even) niet op de gewone arbeidsmarkt terecht kunnen, maar die ook graag meedoen. Op hun webshop vind je fairtrade totebags met leuke quotes, T-shirts, wenskaarten … ecologisch geproduceerd en bedrukt met vegan friendly inkt.  

  • In de dichtbundel Onverhoopt brengt Hilde Devos vrije verzen, haiku’s en tanka’s die wegen verkennen om onzekerheid, ongemak en pijn het hoofd te bieden, sterker nog: te doorleven. De auteur schenkt de integrale opbrengst van haar dichtbundel aan de vzw Op de spiegel, die erkende vluchtelingen helpt. Meer info en bestellen via [email protected].

Wedstrijd: creatief met kerstboom!

Wist je dat de kerstboomteelt – bij ons vooral in Famenne en Ardennen – de prijzen van landbouwgrond de hoogte in jaagt, de teelt van voedingsgewassen verdringt en onze bodems degradeert? Daarom deze oproep van burgerbeweging Terre-en-vue: knutsel zelf een kerstboom met recuperatiemateriaal en stuur een foto van je creatie naar [email protected], samen met je naam en een wens voor 2022. Doe het voor 31 december en je maakt kans op een weekend op de boerderij Bergerie d’Acremont.

Voor cultuurliefhebbers 

Wil je culturele fijnproevers verrassen, dan kan je deze ideeën verkennen:  

Unieke boeken van de Wandering Arts Biennal.
  • De Wandering Arts Biennal focust op de veelzijdige productie- en presentatiemethodes van nomadische kunstenaars. De WABooks, gepubliceerd in 2016, 2018 en 2020, bevatten unieke bijdragen van de deelnemende kunstenaars. Het laatste WABook heeft een cover met interventie door een kunstenaar en bevat inserts van kunstenaars: van kaartjes, flyers tot echte kunstobjecten. De drie WABooks zijn nu gebundeld in een WABox.

  • Wanneer de koning de beroemde worstelaar Eeuwige Berg uitnodigt voor een worstelwedstrijd, is hij zeker van zijn overwinning. Tot hij Malala, Razanne en de oude Anna tegenkomt … Drie Sterke Vrouwen is een muziektheatervertelling en nu ook een luisterboek van het kunstenaarsgezelschap Walpurgis. Het verhaal gaat over veerkracht, wilskracht en de kracht van de verbeelding – bijzonder relevant voor deze uitzonderlijke tijden.

  • Tijdens haar lange strandwandelingen raapt de Oostendse kunstenaar Heidi Van Haverbeke zaken op die de zee achterlaat, zoals wrakhout, zeewier, een schelp, een pluim ... Ze geeft die een plaats in haar studio om te drogen en te observeren, tot ze een eigen leven gaan leiden. Als sculptuur met de ziel van een mythische vis, of een magisch fossiel.   

Kunst uit de zee, bij Heidi van Studio Marte.

Momenten om te beleven 

Wil je iemand een originele belevenis schenken? Denk eens aan: 

  • Een geleid bezoek en een overnachting voor twee personen in het Tiny House bij Ma Ferme. Die coöperatie, opgericht in augustus 2021, telt zo’n 1.200 vennoten en een tiental producenten. Ze werken rond duurzame voeding en rond ecologische en sociaal verantwoordelijke landbouw.  

  • Een cursus voedselbos, tai-chi of meditatie: het kan bij Oost West Centrum.

    Een inspirerende cursus bij Oost West Centrum. Kies uit massage, yoga, wilde kruiden, vegan koken en nog veel meer, bij de ruim 50 lesgevers

  • Een schrijfworkshop 'Helend schrijven', waarin je al schrijvend ontdekt wat er leeft in jezelf. Of de schrijfworkshop 'Bye 2021, hello 2022', voor als je even wilt stilstaan bij wat 2021 heeft gebracht en vooruit wilt kijken naar wat er zich mag manifesteren in 2022. Beide workshops worden georganiseerd door Eveline Coppin, die met Boek van mijn Leven mensen helpt om hun biografie te schrijven 

Fair en circulair 

  • Voor origineel design op basis van recuperatiemateriaal moet je bij Rotor DC zijn. Voor hun nieuwe Aurore-lamp hergebruikten ze bijvoorbeeld terrazzo.  

  • Een sjaaltje van staaltjes bij Isatió.

    Om hoofd en hals warm te houden zijn er de sjaals van Isatió, dat stofstalen van de textielindustrie verzamelt en transformeert in unieke accessoires en kleding.

  • Bij webshop Goedvandoen vind je eerlijke, biologische en betaalbare kleding – of een teGOEDbon om te schenken. Ze organiseren ook home parties en op afspraak kan je de privé-winkel bezoeken. Leveren kan per fiets.

Om naar uit te kijken 

Mensen die in 2022 trouw- of babyplannen hebben, kan je met deze tips zeker een plezier doen:

  • Huwelijksfotograaf Kaat De Malsche maakt niet alleen bijzonder mooie en warme foto’s, ze plant ook een boom voor elk gefotografeerd koppel in samenwerking met Forest Farm, een voedselbos in Asse. 

  • Met GreenKit halen toekomstige ouders een gratis duurzame ontdekkingsdoos in huis. Naast fijne stalen van ecologische producten bevat de ontdekkingsdoos ook een mooie groeimeter. Zo kunnen ouders al tijdens de zwangerschap de weg vinden naar producten en diensten die goed zijn voor hun baby en het milieu. 

Last but not least: als je het goede voornemen hebt om groener te gaan met je IT-toestellen, dan is er het voorstel van CATAPA vzw. De productie van smartphones, computers en laptops is namelijk erg belastend voor mens en milieu. Je kan die negatieve impact drastisch verminderen door aan de slag te gaan met hun 7 R'en: Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Recycle, Redesign en Rethink. Ook in de organisatie waarvoor je je inzet als medewerker of vrijwilliger. 

Deel jouw tips

Heb jij nog meer duurzame tips voor een gezellig en groen eindejaar? Laat een reactie achter of praat mee op onze social kanalen!