Bedrijven die duurzaam innoveren, integreren duurzaamheidsoverwegingen in het volledige proces, van ontwerp tot commercialisering. Het kan gaan om kleine verbeteringen tot het herontwerpen van bestaande producten en zelfs tot het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en volledige systemen.

Innovatie in dienst van duurzaamheid

We staan vandaag aan het begin van een vierde industriële revolutie. Technische vernieuwingen op het gebied van artificiële intelligentie, robotica, Internet of Things, zelfrijdende auto’s, 3D-printing, nanotechnologie, biotechnologie, materiaalwetenschap, energieopslag en quantum computing kunnen leiden tot een volledige transformatie van de productie, het beheer en de governance van bedrijven.

Of het nu gaat over het beperken van broeikasemissies en afval of het bevorderen van sociale inclusie, één ding is zeker: we hebben technologie nodig om de uitdagingen van duurzaamheid aan te pakken. Maar innovatie is niet altijd positief. Daarom investeert Triodos IM pas in een bedrijf als twee voorwaarden vervuld zijn: de vernieuwing moet bijdragen tot de transitie naar een duurzame wereld en de levenskwaliteit, veiligheid en waardigheid van mensen mogen niet in het gedrang komen.

Investeren in innovatie voor duurzaamheid

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is essentieel om de transformatie in de komende jaren te begeleiden. Duurzame innovaties gebaseerd op ICT kunnen bijvoorbeeld gezondheidszorg- en vervoersystemen optimaliseren, onze levenskwaliteit verbeteren en zorgen voor proper water en zuivere lucht .

Bedrijven waarin Triodos IM kan investeren, zijn gespecialiseerd in de slimme toeleveringsketen, robotica en data-innovatie. Triodos IM volgt van dichtbij op hoe vertrouwelijke informatie en informatiebeveiliging worden beheerd. Triodos IM belegt ook in ondernemingen die cyberbeveiligingsoplossingen ontwikkelen om consumenten en bedrijven te beschermen tegen de bedreigingen van onze digitale maatschappij.

Beleggingsoplossingen

ASML - Motor van innovatie in de halfgeleiders

ASML levert machines, software en diensten aan chipfabrikanten. De centrale technologie van ASML is het lithografiesysteem dat hightech hardware en geavanceerde software samenbrengt om het productieproces van chips tot op de nanometer te beheersen. Bekende chipfabrikanten, zoals Samsung, Intel en TSMC, gebruiken de ASML-technologie. De onderneming is gevestigd in het Nederlandse Veldhoven en telt wereldwijd 19.000 medewerkers in meer dan 60 kantoren in 16 landen.

Het bedrijf kan solide geloofsbrieven voorleggen en is koploper in innovatie op de markt voor halfgeleiders. Door chips krachtiger en goedkoper te maken, vergroot ASML de aantrekkingskracht van de halfgeleidertechnologie voor een ruimer assortiment producten en diensten. Dit maakt vooruitgang mogelijk in andere domeinen zoals gezondheidszorg, energie, mobiliteit en recreatie. ASML heeft trouwens een ambitieus ecologisch en maatschappelijk programma opgezet rond de toeleveringsketen en het energiebeheer. Op het moment van publicatie van deze nieuwsbrief waren de cijfers voor 2020 nog niet bekend, maar de doelstelling voor dat jaar was 100 % hernieuwbare energie te gebruiken.

Cree - Technologie om de industrie te veranderen

Het Amerikaanse bedrijf Cree ontwikkelt halfgeleiderproducten. Met die basistechnologie kunnen de nieuwe elektriciteitsnetten en omvormers van alternatieve energie op een hogere spanning, frequentie en temperatuur werken dan met de klassieke halfgeleidermaterialen, zoals silicium. Dankzij die eigenschappen zijn ze bijzonder nuttig voor de ontwikkelingen in de energietransitie.

De SiC-halfgeleiders versnellen ook de omschakeling in de automobielindustrie naar elektrische wagens, want ze vergroten de autonomie van de batterij (groter rijbereik per laadbeurt en sneller opladen). Ze vereisen minder koeling en verkleinen de ecologische voetafdruk van de omvormer en de batterij door de ontwikkeling van kleinere en lichtere systemen.

Landis & Gyr - Beter energiebeheer

Het Zwitserse bedrijf Landis & Gyr is marktleider in het aanbieden van oplossingen voor energiebeheer. De oplossingen worden geïnstalleerd in eindpunten (woningen) en in transmissie- en verdeelstations zodat nutsbedrijven het elektriciteitsverbruik kunnen meten (voor facturering), opvolgen en optimaliseren. De onderneming telt zo’n 6.000 werknemers en is aanwezig in meer dan 30 landen, waarbij ze meer dan 3.500 nutsbedrijven over de hele wereld bedient. Ze beschikt over ‘s werelds grootste geïnstalleerde basis, met meer dan 300 meter aan tellers, waaronder meer dan 60 meter slimme apparaten.

Slimme meters zijn van fundamenteel belang voor de slimme netten en voor decentrale energieopwekking, twee essentiële elementen in de energietransitie. Netbeheerders en consumenten hebben zo een beter zicht op hun elektriciteitsgebruik, waardoor ze hun gedrag kunnen aanpassen om minder te verbruiken. Bovendien kunnen netbeheerders dankzij de slimme meters de piekvraag verlagen en injecties en afnames van het elektriciteitsnet beter bewaken.

Meer weten?

In het dossier “Impactbeleggen via beursgenoteerde aandelen en obligaties” gaat Triodos IM verder in op het thema van duurzame innovatie en op de zes andere transitiethema’s die doorslaggevend zijn voor een duurzame toekomst. Deze thema’s vloeien voort uit de grote mondiale trends. Zij dienen als richtsnoer voor de selectie van duurzame aandelen en obligaties waaruit de impactfondsen en de portefeuilles voor discretionair vermogensbeheer bestaan. U vindt het volledige dossier hier.