Gebaseerd op een opiniestuk van Joeri de Wilde, Investment Strategist bij Triodos Investment Management.

Zowat overal ter wereld beginnen leiders de urgentie van de klimaatuitdaging te voelen. Plannen worden opgesteld, fondsen toegekend. Het is niet zeker of deze maatregelen volstaan (het meest recente IPCC-rapport is allesbehalve geruststellend), maar ze gaan in ieder geval de goede richting uit.

Kortetermijndenken en klimaatscepticisme

Helaas is de steun voor de klimaatplannen van regeringen bij een groot deel van de kiezers fragiel. Zo verlegt de oorlog in Oekraïne de focus begrijpelijkerwijs naar kwesties als koopkrachtverlies en veiligheid. Besteden we die klimaatmiljarden niet beter aan de verlichting van de energierekening, of aan de
versterking van ons leger?

Populistische partijen spelen handig in op dit kortetermijndenken. Zo haalde een
extreemrechtse kandidate de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen door telkens weer te hameren op koopkracht. Haar kiezers maalden er niet om dat diezelfde kandidate windparken wil opdoeken en subsidies voor hernieuwbare energie wil verlagen.

Indien de klimaatplannen niet gepaard gaan met maatregelen tegen ongelijkheden, zal een belangrijk deel van de bevolking zich laten verleiden door de lokroep van het populisme. En sinds Trump weten we dat regeringen die op die manier verkozen werden, dwepen met het klimaatscepticisme.

Prioriteit voor elk geslaagd klimaatplan? Ongelijkheden verminderen

Onze leiders hebben de neiging om de relatie tussen klimaatplannen en ongelijkheden te onderschatten. De belastingverlagingen op benzine of stookolie die tal van Europese regeringen doorvoerden, zijn er het bewijs van. Want waarom iedereen evenveel compenseren voor de energiefactuur, terwijl gezinnen onder
de armoedegrens relatief veel zwaarder getroffen worden?

De verwaarlozing van ongelijkheid versterkt het ‘wij tegen zij'-gevoel ten aanzien van een elite die alle rijkdom monopoliseert. Actiepunt één in elk klimaatplan moet zijn: het aanpakken van sociaal-economische ongelijkheid.