Thomas, waarom is Triodos Bank precies naar de beurs gegaan?
“De beursgang op Euronext was de next step in onze kapitaaltransitie. Vroeger kochten we zelf als bank certificaten van mensen die ze wilden verkopen, om ze te verkopen aan mensen die er wilden kopen. Dat systeem heeft lang goed gewerkt, maar we zijn al lang geen bank meer met een beperkt aantal certificaathouders die elkaar bij wijze van spreken allemaal kennen. Er zijn nu zo’n 75.000 certificaathouders verspreid over vijf landen. Het oude systeem is op zijn limieten gebotst, en onze pogingen om het te herstellen zijn helaas niet gelukt. Dat heeft voor veel mensen grote gevolgen gehad en daarom zijn we ook in gesprek gegaan met de certificaathouders, zowel individueel als met belangengroepen, om te onderzoeken wat mogelijk was. Recent heeft dat geleid tot een akkoord met een grote belangengroep en tot een voorstel tot settlement.”
“Toen het oude systeem vastliep, zijn we naar een extern systeem overgegaan, een soort van besloten beurs waar mensen certificaten onderling konden verhandelen. Maar een aantal investeerders dat interesse in certificaten toonde, mag daar niet op verhandelen. Dan hebben we het over grotere institutionele investeerders, zoals verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen of stichtingen: zij hebben hiervoor een mandaat van hun raad van bestuur of van hun investeerders nodig. Zo’n mandaat konden ze eventueel wel bekomen, maar dat is zeer veel werk met een onzekere uitkomst. Dat was een van de redenen waarom het beter was om naar Euronext over te stappen: het is de plek waar we het grootste aantal certificaten toegankelijk kunnen maken voor het grootste aantal beleggers. Het uiteindelijke doel blijft een positief langetermijnperspectief voor de bank realiseren.”
Maar Triodos Bank was toch de bank die nooit naar de beurs zou gaan?
“Het klopt dat we ons in het verleden hebben uitgesproken tegen de excessen van het kapitalisme die je op de beurs kunt aantreffen. We zijn uiteraard niet tegen handel op zich, want zelf verhandelden we ook certificaten binnen ons eigen systeem. Het gaat om de krachten die op die handel inwerken en die ervoor zorgen dat financieel gewin op de korte termijn het doel van de handel wordt. En op Euronext vind je veel van die partijen met dat soort gedrag. Die spanning hebben we altijd aan de kaak gesteld, en dat blijven we in de toekomst ook doen. Onze missie is niet alleen om verandering te financieren, maar ook om het financiële systeem van binnenuit te veranderen. Aan ons om te bewijzen dat we dat ook als beursgenoteerd bedrijf kunnen doen. Wat daarbij helpt, is dat er intussen ook een segment van waardengedreven investeerders actief is op de beurs, voor wie een investering als Triodos Bank heel aantrekkelijk is. We zijn de enige B Corp-bank op Euronext en dat biedt een nieuwe investeringsmogelijkheid voor impactbeleggers.”
Kunnen ook investeerders met minder goede bedoelingen certificaten kopen? Een vijandige overname, met andere woorden?
“Iedereen is vrij om certificaten te kopen en te verkopen. En: niet iedereen wil verkopen. Met andere woorden, als een vijandige overnemer een substantieel deel van de certificaten wil kopen, moet hij een heleboel verkopers zien te vinden. Dat is een eerste barrière. Daarnaast hebben we nog meer mechanismen die dat verhinderen. We zijn een waardengedreven organisatie en om erover te waken dat dat zo blijft, is de SAAT (Stichting Administratiekantoor Aandelen Triodos Bank, nvdr) opgericht. In grote lijnen hebben de certificaathouders stemrecht over de zaken die certificaathouders aanbelangen en heeft de SAAT het laatste woord over het stemrecht. Als een certificaathouder plots een kwart van de bank zou bezitten, kan de SAAT het stemrecht van die certificaathouder beperken in het belang van de missie.”
En wat met investeerders die aandringen op meer winst of winstmaximalisatie? Kan dat niet indirect gaan wegen op het beleid?
“Onze prospectus is duidelijk. De mechanismen om onze missie te beschermen staan erin, dus een heleboel investeerders van het venture capital type gaan niet geïnteresseerd zijn. Verder zijn ook onze financiële doelstellingen heel duidelijk voor potentiële investeerders. We mikken op een cost-income ratio van 70 tot 75 %, en we rekenen op een return on equity van 5 tot 7 %. Dat zijn doelstellingen die we al enkele jaren aanhouden en die zijn niet gewijzigd door de beursgang. Het getuigt net van goed ondernemerschap om steeds scherp te blijven kijken naar je verhouding van winst en kosten en daar als een goede huisvader op toe te zien. Je wilt vermijden dat je door te hoge kosten of te laag rendement broos wordt als organisatie. Bij gezond blijven hoort een minimum aan winstgevendheid en een minimum aan kostenbeheersing. Dat hebben we nodig om meer impact te creëren.”
Wat bedoel je daarmee?
“Kapitaal is voor elke onderneming belangrijk, maar bij een bank neemt het een bijzondere plaats in. We financieren onze activiteiten met kapitaal en met spaargeld. Eenvoudig gesteld kun je zeggen dat voor elke 100 euro die je aan kredieten uitleent, je 7 euro kapitaal en 93 euro spaargeld nodig hebt. Dat spaargeld moet zo veilig mogelijk zijn, vandaar het depositogarantiesysteem dat je spaargeld tot 100.000 euro beschermt. Maar ondernemen houdt risico’s in en dus heb je kapitaal nodig dat dat risico kan dragen. Bij dat hoger risico hoort ook een hoger rendement. Dat heb je ook nodig, als je je kapitaal wil versterken en je wil groeien . Bij Triodos Bank komt daarbij dat die winst ons toelaat om meer impact te creëren. Wat je dan weer aantrekkelijker maakt voor impactbeleggers. Het is een opwaartse spiraal van impact, risico en return.”
Waarop wil Triodos focussen in België?
“We willen groeien in de huidige producten die we aanbieden. We blijven dan ook op zoek gaan naar pioniers die de duurzaamheidstransformatie mee mogelijk maken. Zo hebben we onlangs als eerste bank in Europa een krediet toegekend aan een producent van groene waterstof. We zijn de enige bank van wie alle spaarproducten het Towards Sustainability label dragen. En ook onze investeringspropositie is de meest duurzame op de Belgische markt.”
Zijn er nog wel voldoende mensen geïnteresseerd in duurzaamheid en transitie, nu de hele wereld op defensie en op ‘haalbaar en betaalbaar’ lijkt te focussen?
“Heel veelzeggend in dat verband, vind ik, is dat rekeningen voor pasgeborenen by far de meest geopende producten van 2024 waren bij ons. Dus er zijn in België zeer veel mensen bezorgd over de toekomst van hun kinderen. Dat vertaalt zich dus ook in hun keuze van waar ze sparen voor hun kinderen. Die positieve toekomstgerichtheid, daar bieden wij een antwoord op.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.