Hoe kunnen wij je helpen?
Meestgestelde vragen
Bij een gereglementeerde spaarrekening is de eerste schijf rente-inkomsten van 980 euro voor inkomsten 2023 vrijgesteld van roerende voorheffing. Voor rekeningen geopend op naam van gehuwden of wettelijk samenwonenden is dat het dubbele, m.a.w. een plafond van 1960 euro voor het inkomstenjaar 2023.
Boven die grenzen wordt een roerende voorheffing van 15% ingehouden.
De vrijstelling van de roerende voorheffing wordt als volgt toegepast: bij elke uitbetaling van rente-inkomsten (basisrente en/of getrouwheidspremie) wordt gecontroleerd of het totaalbedrag dat in het lopende kalenderjaar werd uitbetaald, de grens voor de vrijstelling van roerende voorheffing niet heeft overschreden.
Die controle gebeurt automatisch, voor elke rekening afzonderlijk. Maar wanneer je verschillende rekeningen (eventueel bij verschillende banken) hebt, dan moet je zelf de opstelsom maken en het juiste bedrag invullen in je belastingaangifte.
Bij een overschrijving tussen je gereglementeerde spaarrekeningen bij Triodos Bank behoud je je lopende getrouwheidspremie als je aan deze twee voorwaarden voldoet:
- Je schrijft minstens 500 euro over.
- De rekeningen moeten bij dezelfde bank zijn en ten minste één gezamenlijke titularis hebben.
Onze gereglementeerde rekeningen zijn de Triodos Impact Savings (TIS), de Triodos Impact Savings Fidelity (TISF) en de Triodos Impact Savings Junior (TISJ).
Zo beschik je over de nodige flexibiliteit om op elk moment geld over te schrijven, zonder dat je moet wachten op de getrouwheidspremie.
Voorbeeld:
Mevrouw Smet heeft een Triodos Impact Savings Fidelity-spaarrekening met daarop 12.500 euro.
Ze heeft ook een gezamenlijke Triodos Impact Savings-spaarrekening met meneer Janssens.
Ze schrijft 2.500 euro over naar die gezamenlijke rekening.
Ze behoudt de getrouwheidspremie op het bedrag dat ze overschrijft.
Je verliest evenwel de getrouwheidspremie als je geld overschrijft van een Triodos-rekening naar een andere bank.
Wat bij een overschrijving naar een Junior-spaarrekening?
In dat geval is het niet mogelijk de getrouwheidspremie te behouden, omdat de twee rekeningen niet dezelfde titularis hebben. De TIS-rekening is bedoeld voor personen van 18 jaar en ouder, terwijl de TISJ-rekening voorbehouden is voor jongeren tot 17 jaar. Iemand kan dus niet tegelijkertijd de twee soorten rekeningen hebben. Als de ouders dus geld overschrijven naar de rekening van hun kind, verliezen ze de getrouwheidspremie, omdat de rekening niet op naam van de ouders staat. Een van de voorwaarden (ten minste één gezamenlijke titularis hebben) is namelijk niet vervuld.
Berekening van de getrouwheidspremie bij een overschrijving:
Concreet voorbeeld:
- 15/12/2023: storting van 10.000 euro op rekening A met een getrouwheidspremie van 0,55%.
- 15/04/2024: overschrijving van 10.000 euro van rekening A naar rekening B, met een getrouwheidspremie van 1,50%.
- 01/01/2025: het bedrag is 12 maanden op de rekening blijven staan (4 maanden op rekening A en 8 maanden op rekening B). De getrouwheidspremie is dus verworven. Berekening van de getrouwheidspremie:
- 4 maanden op rekening A: 10.000 euro x 0,55% x 4/12
- 8 maanden op rekening B: 10.000 euro x 1,50% x 8/12
Wanneer je geld stort op een spaarrekening of een Junior spaarrekening, heb je recht op een basisrente en een getrouwheidspremie.
De basisrente wordt toegekend vanaf de dag van de storting en berekend en tot de dag dat je het geld opvraagt. Die basisrente wordt elk jaar op 1 januari op uw spaarrekening gestort. Dat basistarief kan elk moment aangepast worden door Triodos Bank. De bank zal jou die wijziging schriftelijk meedelen (via brief, rekeninguittreksel, elektronische communicatie, e-mail, ... ).
De getrouwheidspremie is verworven op de bedragen die na de storting 12 maanden ononderbroken op de rekening zijn blijven staan. Die premie begint te lopen vanaf de dag van de storting. Het percentage van de getrouwheidspremie wordt voor die 12 maanden vastgelegd op het ogenblik dat je de storting doet. Tijdens die periode kan de bank dat percentage dus niet wijzigen voor het gestorte bedrag. Maar als je geld opvraagt vóór het einde van die periode van 12 maanden, dan verlies je de getrouwheidspremie voor het opgevraagde bedrag.
De verworven getrouwheidspremie (na de periode van 12 maanden) wordt de eerste dag van het volgende trimester gestort op de spaarrekening. Concreet betekent het dat dit gebeurt op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober of bij de sluiting van de rekening.
Als je geld opvraagt van een spaarrekening, zal de getrouwheidspremie berekend worden volgens de LIFO-methode (Last In, First Out): het opgevraagde bedrag wordt verrekend op de bedragen waarvoor de premieverwerving het minst ver is gevorderd. Dat principe is dus in jouw voordeel.
Meer info vind je ook in de essentiële spaardersinformatie van elke spaarrekening.
We volgen de ontwikkelingen op de markt van betaaloplossingen op de voet en bekijken of er in de toekomst een mogelijkheid bestaat om particuliere klanten een zichtrekening met betaalkaart aan te bieden.
Twee weken voor de vervaldag krijg je een e-mail, waarin we je vragen om aan te geven wat je wenst te doen met het vrijgekomen bedrag.
- Je kan vragen om het geld te storten op jouw Triodos spaarrekening.
- Je kan een deel of alles herbeleggen op je termijnrekening voor een nieuwe looptijd.
- Je kan vragen om gecontacteerd te worden om andere mogelijkheden te bekijken.
Als je ons niets laat weten, storten we het vervallen bedrag op de begunstigde rekening die je koos bij het openen van de termijnrekening.
Beschikt Triodos niet over een geldig tegenrekening, dan wordt het vrijgekomen bedrag op een interne rekening gestort in afwachting van jouw instructies.
Alle Triodos-rekeningen voor particulieren zijn gratis. Er zijn geen kosten voor het openen, sluiten en beheren van de rekening.
Dat is zo voor een Triodos termijnrekening, een Triodos Impact Savings spaarrekening en een Triodos Impact Savings Junior spaarrekening.
Ja, daar zijn kosten aan verbonden.
Een contract verbreken: altijd dossierkosten
Je kunt je kapitaal normaal gezien alleen op de vervaldag opvragen. Vraag je je geld vroeger op, dan verbreek je jouw contract en moet je dossierkosten betalen. Die bedragen 1 % van het totaalbedrag van het contract (met een maximum van 250 euro).
Moet ik een verbrekingsvergoeding betalen?
Je moet een verbrekingsvergoeding betalen voor de resterende looptijd indien de referentierentevoet voor de resterende looptijd van het contract op het moment van de verbreking hoger is dan de referentierentevoet op de begindatum van het termijncontract. Als de nieuwe referentierentevoet lager of gelijk is, dan betaal je geen verbrekingsvergoeding, enkel dossierkosten.
Hoeveel bedraagt de verbrekingsvergoeding?
Wij maken hiervoor gebruik van de OLO-referentievoet. OLO staat voor 'Obligation Linéaire/Lineaire Obligatie'. We berekenen het verschil tussen de referentierentevoet op de begindatum van het contract, voor de volledige looptijd van het contract, en de referentierentevoet op de datum van de verbreking, voor de resterende looptijd van het contract.
Een fictief voorbeeld:
- Op 01/03/2020 begon je termijncontract ter waarde van 10.000 euro met een looptijd van 10 jaar en met referentierentevoet van -0.10 %.
- Drie jaar later, op 01/03/2023 verbreek je het contract. De referentierentevoet bedraagt op die dag 2,50 % en de resterende looptijd was normaal gezien nog 7 jaar.
- Het verschil tussen beide referentierentevoeten bedraagt 2,60 % (2,50 % - (-0,10 %).
- Toegepast op de resterende looptijd (7 jaar) van het contract (10.000 euro), geeft dit: 2,60 % x 7 jaar x 10.000 euro = 1.820 euro.
- Dat bedrag actualiseren we aan de hand van de inflatie en dat geeft dan 1.648,87 euro.
Kan ik vrijstelling van verbrekingsvergoeding krijgen?
Je kunt alleen worden vrijgesteld van een verbrekingsvergoeding als je het contract verbreekt in het kader van een eerste of enig woonproject. De dossierkosten van 1 % blijven ook in dit kader behouden.
Vermeld duidelijk in de aanvraag voor de verbreking van het termijncontract dat het gaat om een eerste of enig woonproject. De bank kan je vragen om je aanvraag te staven met documenten.
Vragen over een vroegtijdige stopzetting van een termijncontract?
Neem contact op met onze medewerkers via [email protected].
Nee. Alleen een wettelijke vertegenwoordiger (een of twee ouders) van een minderjarig kind kan een Junior spaarrekening openen. Het minderjarige kind is houder van de rekening.
Eens de rekening geopend is, kan iedereen er wel geld op storten.
Om documenten elektronisch te ondertekenen, heb je het volgende nodig:
- jouw identiteitskaart en de bijbehorende pincode
- een identiteitskaartlezer
- de gratis Acrobat Reader DC-software
- de eID-software van de Belgische Federale Overheidsdienst (die je hebt gedownload en geïnstalleerd op je computer)
Je kan jouw documenten dan elektronisch ondertekenen door de stappen te volgen die beschreven staan op de eID-site van de Belgische Federale Overheidsdienst.
Kijk voor alle details of bij technische problemen op de pagina met vragen en antwoorden van de eID-site van de Belgische Federale Overheidsdienst of neem rechtstreeks contact op met hen.
Downloads
Triodos Foundation helpt kleine projecten in België. Deze projecten moeten zorgen voor een duidelijk verschil op sociaal, ecologisch of cultureel vlak. Voorbeelden zijn projecten rond jongeren, milieu, kunst, cultuur, onderwijs of gezondheid. De steun van Triodos Foundation moet echt belangrijk zijn voor het project.
Het geld van Triodos Foundation komt van giften van burgers. Meer informatie vind je op de website van Triodos Foundation: https://www.triodos.be/nl/foundation
Wat is het verschil tussen Triodos Fonds en Triodos Foundation?
Triodos Fonds is de officiële naam van de organisatie. Triodos Fonds is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) die in 1993 is opgericht. Het doel is om kleine projecten te steunen die lokaal een positieve verandering willen brengen. Sinds mei 2021 wordt de naam Triodos Foundation gebruikt in alle communicatie.
Wanneer je een contract vervroegd wil afbreken, stuur je ons een ondertekende instructie via internet banking, via mail of via de post.
Op dit document vermeld je welk contract je wenst te verbreken en op welke rekening het bedrag moet worden overgemaakt.
De kosten bij een opvraging van een termijnrekening vóór het einde van een contract kan je terugvinden in de tarieflijst.
Heb je nog verdere vragen over een vervroegde stopzetting van een termijncontract?
Neem dan contact op met onze medewerkers via [email protected] of stuur jouw vraag via internet banking.
Om iemand toe te voegen of te verwijderen van een bestaande rekening, mail je ons via [email protected].
Je krijgt dan het benodigde, vooringevulde document per post, om ons ingevuld en ondertekend terug te sturen.
Gerelateerde documenten
Het minderjarige kind is de titularis van de Junior spaarrekening.
De titularis of houder is de persoon op wiens naam de rekening werd geopend. De titularis heeft het volledige beheer van de rekening: overschrijvingen, geldopnames, een volmacht geven, de rekening afsluiten, etc.
Indien de titularis minderjarig is, heeft zijn wettelijke vertegenwoordiger het beheer.
De titularis kan een mede-titularis (of medehouder) toevoegen na opening van de rekening, bv. echtgenoot/echtgenote, wettelijk samenwonende. De mede-titularis heeft automatisch volmacht op de rekening en heeft dezelfde bevoegdheden als de titularis.
Een volmachthouder, ook wel mandataris genoemd, is iemand die door de titularis(sen) wordt toegevoegd aan de rekening met de bedoeling de rekening mee te beheren.
Indien er geen beperkingen op de volmachten worden toegepast, heeft de volmachthouder dezelfde bevoegdheden als de titularis(sen) behalve:
- Een andere titularis of volmachthouder toevoegen
- De rekening afsluiten
Gerelateerde documenten
Ja, we aanvaarden een elektronische handtekening maar alleen als je deze met jouw Belgische identiteitskaart plaatst. Andere elektronische handtekeningen aanvaarden we niet.
Concreet: voor elk aanvraagdocument dat naar Triodos Bank wordt teruggestuurd, kan je de elektronische handtekening plaatsen (met Belgische identiteitskaart) in de plaats van dat handgeschreven te doen.
Stuur ons het elektronisch ondertekende document bij voorkeur per beveiligd bericht (via Internet Banking of Mobile App) of, als je nog geen toegang hebt tot Online Banking, per e-mail.
Belangrijk:
- Als er voor een document meer dan één handtekening nodig is, moeten ze ofwel allemaal elektronisch ofwel allemaal handgeschreven zijn. Een combinatie van handgeschreven en elektronische handtekeningen op hetzelfde document wordt niet aanvaard.
Downloads
Gerelateerde documenten
Een Junior-spaarrekening die op naam van een kind is geopend, moet altijd in het belang van het kind worden beheerd.
De wettelijke vertegenwoordigers van het kind, bijvoorbeeld de ouders, kunnen geld overschrijven van de Junior-rekening naar een andere rekening op naam van het kind. Dat kan een rekening bij Triodos Bank of een andere bank zijn, zolang het belang van het kind gerespecteerd wordt.
Als de wettelijke vertegenwoordigers de ouders zijn, kunnen zij ook overschrijven naar een Triodos-rekening op naam van de ouders, altijd in het belang van het kind.
Geldafhalingen van de Junior-spaarrekening moeten in het belang van het kind zijn. Als de bank twijfels heeft, kan zij van de vrederechter een toelating vragen alvorens het verzoek te behandelen.
Het kind kan zelf geld afhalen zodra het meerderjarig wordt.
Voor looptijden van meer dan 1 jaar kun je kiezen tussen:
- een jaarlijkse interestbetaling (uitkering)
- een jaarlijkse kapitalisatie van je interesten en een betaling in één keer wanneer je polis vervalt, bijvoorbeeld na 5 jaar (kapitalisatie). De jaarlijkse interest die je niet ontvangt (kapitalisatie) wordt opgeteld bij het bedrag dat je op je termijnrekening hebt gestort. Er wordt dus ook rekening mee gehouden bij het berekenen van de volgende jaarlijkse interest. Dit wordt samengestelde interest genoemd.
Voorbeeld: je hebt een termijnrekening van 10.000 euro met een jaarlijkse interestvoet van 2,50% (de interestvoet in je contract is de bruto jaarrente). Op het einde van het eerste jaar krijg je dus 250 euro bruto. Als je ervoor kiest om voor een tweede jaar te kapitaliseren, verdien je niet alleen deze 2,50% jaarlijkse interest op het kapitaal van 10.000 euro, maar ook op het interestbedrag zelf. Of anders gezegd, op een totaal kapitaal van 10.250 euro. Deze logica wordt dan elk jaar toegepast volgens de looptijd van het gekozen contract.
De roerende voorheffing (30%) wordt al van je interest afgetrokken wanneer die je wordt uitbetaald.
Ben je een particulier en ben je al klant bij Triodos? Wil je gemakkelijk en snel een nieuwe rekening openen? Dat kan via de Triodos Mobile Banking app:
- Log in op de app
- Klik op Meer > Een rekening openen. Kies dan het type rekening dat je wilt openen: een effectenrekening, een Triodos Impact Savings spaarrekening, een Triodos Termijnrekening of een Triodos Impact Portfolio.
- Volg de stappen om de rekening van jouw keuze te openen.
Je kan geld afhalen door een overschrijving in te voeren in Online Banking of in onze Mobile Banking app. Je kan ook een overschrijvingsformulier (zie tarieflijst) gebruiken dat ons per post wordt bezorgd.
Belangrijk: we kunnen geen betalingsopdrachten via e-mail aanvaarden.
Je kan een overschrijving doen naar een vooraf bepaalde rekening. Die rekening moet op naam zijn van de titularis en/of medetitularis bij een Belgische bank of bij Triodos Bank België op naam van een familielid tot de tweede graad inbegrepen.
Gerelateerde documenten
Documenten
- Formulier voor het afsluiten van een Triodos-rekening (privépersonen)38 KB, PDF
- Bijzondere Voorwaarden Sparen177 KB, PDF
- Informatieblad Depositogarantiestelsel65 KB, PDF
- Essentiële spaardersinformatie Triodos Impact Savings165 KB, PDF
- Essentiële spaardersinformatie Triodos Impact Savings Junior125 KB, PDF
- Aanvraag voor het openen van Triodos-rekeningen voor een minderjarige340 KB, PDF
- Tarieflijst privépersonen geldig vanaf 2 juni52 KB, PDF
- Tarieflijst privépersonen geldig vanaf 1 augustus 202552 KB, PDF