Waar zorg en duurzaamheid hand in hand gaan

Wat is een kangoeroewoning, of zorgwoning, precies? Vaak wordt het fenomeen geassocieerd of verward met cohousing. Hoewel er raakvlakken zijn, gaat een kangoeroewoning nog een stap verder dan enkel samenwonen. Het zijn twee zelfstandige woningen onder één dak. Niet zelden is de één voor een mantelzorger en de andere voor iemand die zorg nodig heeft. Isabelle Stevens, Manager Mortgage Loans bij Triodos Bank, legt uit: “De kangoeroewoning is niet alleen de toekomst van wonen, maar ook die van de zorgsector. Het biedt een menselijke oplossing voor twee prangende hedendaagse kwesties: zorg en duurzaam wonen.”

Met een zorgwoning kan je bijvoorbeeld een zorgbehoevende ouder bij je laten inwonen, zonder dat je privacy in het gedrang komt. Maar laat er geen misverstand over bestaan: het is niet enkel een familiale oplossing. In een kangoeroewoning wonen soms ook mensen onder één dak die elkaar voorheen niet kenden. Isabelle Stevens: “Dat is net het mooie, het is een menselijke en persoonlijke oplossing. Niet alleen het vraagstuk wonen wordt herbekeken, maar ook dat van de zorg. Je drukt je woon- en leefkosten door ze te delen en tegelijkertijd kan de zorgbehoevende blijven genieten van een eigen thuis. Het is dus een ecologische en economische win-win en bovendien primeren het sociale en solidaire facet. Dat past helemaal in de visie van Triodos Bank.”

Vooral het sociale en menselijke aspect is voor ons het belangrijkste. Er voor elkaar kunnen zijn is van onschatbare waarde en daar zijn we heel dankbaar voor.”
Sara, bewoonster kangoeroewoning

Kangoeroewoning perfecte oplossing voor Sara

“Toen er bij mijn moeder MS werd vastgesteld, heb ik geen seconde getwijfeld,” vertelt Sara die een kangoeroewoning deelt met haar gezin en haar moeder. Zij en haar man Jonas verbouwden een oude hoeve in twee woongedeelten. Jonas: “Ik was ook meteen voor het idee gewonnen. Een woning waarin wij onze privacy behouden, maar ook Sara’s moeder kunnen bijstaan was de ideale oplossing.” Sara: “Onze twee jongens, Mattis en Léo, vinden het heerlijk om elke dag bij oma langs te gaan. Zij vangt hen op als ze van school komen. Dat betekent veel voor ons: Jonas en ik werken allebei voltijds. Het is dus een win-winsituatie op vele vlakken. Ik zorg er op mijn beurt voor dat mijn moeder nog kan genieten van het comfort van een eigen huis. Ik help haar bij het huishouden en ook de boodschappen neem ik voor mijn rekening.”

Triodos Bank sprong meteen mee in ons avontuur. Hun filosofie sluit mooi aan bij het concept van een kangoeroewoning. En we zijn blij dat we voor onze lening terecht konden bij een bank die bijdraagt tot het welzijn van mens en planeet.
Jonas, bewoonster kangoeroewoning

Ook interesse in een kangoeroewoning? Dit moet je weten.

  • Goede afspraken maken goede vrienden. Zeker als je onder één dak leeft. Geef op voorhand je grenzen aan en respecteer die van je huisgenoot.
  • Er zijn niet meteen subsidies voor kangoeroewoningen, maar je kan misschien wel in aanmerking komen voor een aanpassingspremie voor 65-plussers als de zorgbehoevende een bejaarde is. Daarbovenop kom je met een kangoeroewoning mogelijk in aanmerking voor bepaalde energiepremies.
  • Registreer uw kangoeroewoning als zorgwoning bij de gemeente om een nadelig effect op sociale uitkeringen of voordelen te voorkomen.

Duurzaam vastgoed

We hechten veel belang aan vastgoedprojecten op de lange termijn en financieren gebouwen die vele generaties lang meegaan. We gaan samen met u vandaag op zoek naar oplossingen voor de problemen van morgen.

Samen verantwoord bouwen aan de toekomst