Als telg van een ondernemersgeslacht wilde Thibault Torfs (°1988) zijn steentje bijdragen aan de familiegeschiedenis. Tijdens zijn studies elektromechanica schrijft hij een paper over passieve huizen en ontwikkelt hij een interesse in alternatieve bouwwijzen. Enkele jaren later bouwt hij zijn eigen huis en besluit zijn eigen zaak te beginnen: “Ik had zin om me in een intelligent project te storten. Daarmee bedoel ik een project dat niet alleen financieel moet opbrengen maar ook aandacht heeft voor het sociale en ecologische aspect. Zo zijn we ertoe gekomen om duurzaam vastgoed te ontwikkelen.”

In 2016 leggen vader en zoon de eerste steen van TLX Construct. Thibault en Xavier houden zich bezig met de bouw en promotie van duurzame, zo ecologische verantwoord mogelijke woningen. Daartoe zijn ze steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken.

Neuf maisons avec ossature en bois à Sart Saint Laurent
Sart Saint Laurent

Didier Léon, Relationship Manager bij Triodos Bank: “In tegenstelling tot klassieke projectontwikkelaars onderzoeken Thibault en Xavier grondig de markt van bouwmaterialen en aarzelen niet om zelf op de werf aan de slag te gaan. Ze zijn niet bang om hun handen vuil te maken want op de werf steek je het meeste op.”

Voor de negen nieuwe huizen die binnenkort in Sart Saint Laurent in de provincie Namen zullen staan, kozen ze voor een houten geraamte en een zelfdragende structuur in PEFC-gecertifieerd hout. Voor een ander project overweegt TLX het gebruik van ovengebakken klei, een ademend materiaal dat een ventilatiesysteem overbodig maakt.

Kortom, met hun grondige technische kennis proberen ze net dat stapje verder te gaan bij hun materialenkeuze. Zo willen ze tegelijk ecologisch handelen en het comfort en de gezondheid van de toekomstige eigenaars waarborgen. Dat gaat gepaard met een bijzondere aandacht voor details. Zo staat er bij een van hun projecten een moestuin op de originele plannen. Die moet lokale en seizoensgebonden consumptie bevorderen, maar ook het onderlinge contact tussen de bewoners.

We willen aan de woonproblematiek tegemoet komen met projecten met een meerwaarde, een menselijk aspect en respect voor het milieu. Daarom hechten we veel belang aan materialen en aan onze partners.
Thibault Torfs
Neuf maisons avec ossature en bois à Sart Saint Laurent
Neuf maisons avec ossature en bois à Sart Saint Laurent

Hun vastberaden engagement op vlak van duurzaam bouwen betekent ook dat ze willen samenwerken met partners die hun waarden delen. Van het architectenbureau, over de aannemers, tot en met hun bank. Triodos Bank was een natuurlijke keuze voor Xavier en Thibault.

“Het is van belang voor de integriteit van ons project. Door onze samenwerking met Triodos Bank brengen we een bepaald soort ethiek mee naar de werf. We weten precies waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat.” aldus Xavier Torfs.

Didier Léon voegt toe: “De eerste kopers in het project zijn al bij Triodos Bank komen aankloppen voor hun hypothecair krediet. Er ontstaat een heuse gemeenschap rond deze huizen en zo is de cirkel rond.”

Duurzaam vastgoed

We hechten veel belang aan vastgoedprojecten op de lange termijn en financieren gebouwen die vele generaties lang meegaan. We gaan samen met u vandaag op zoek naar oplossingen voor de problemen van morgen.

Samen verantwoord bouwen aan de toekomst