Binnen valt de sfeervolle en hoge woonkamer op. Je kijkt tot aan de nok en kunt letterlijk aan de balken schommelen. De wens om energieneutraal te bouwen, heeft geleid tot een eigen balans tussen duurzaamheid, schoonheid en comfort.

Zelf bouwen sprak ons erg aan, maar we dachten dat het duur en ingewikkeld was

Toen de kinderen het huis uit waren, wilden Hannie en Rémi een kleiner huis. “Zelf een huis bouwen sprak ons erg aan, maar we dachten dat het duur en ingewikkeld was”, vertelt Hannie. Nieuwe kavels voor woningen met een duurzaam karakter aan de rand van Hilversum brachten hen op andere gedachten. Toen ze er een bemachtigd hadden, moesten ze aan de slag.

Hannie Reijn en Rémi van der Elzen bouwden een energieneutraal huis in Hilversum. Dankzij een combinatie van zonnepanelen, een luchtwarmtepomp, een luchtcirculatiesysteem en een houtkachel zijn ze zelfvoorzienend. Ze hebben geen gasleiding en tot nu toe geen extra elektriciteit afgenomen.

Ideaalbeeld

Hannie en Rémi wilden een zelfvoorzienend en energieneutraal huis. Hannie: “Het doel was binnen ons budget alle mogelijke energiebesparende maatregelen te nemen. Dat zien we als onze bijdrage aan een duurzamere wereld.”

Maar hoe doe je dat als je alleen nog maar een stuk grond hebt? “We hadden vooraf een ideaalbeeld: een houten schuur met veel glas in een weiland. Bovendien wilden we pure materialen gebruiken en open ruimtes creëren. Met dat idee hebben we een architect gezocht en gevonden”, zegt Rémi.

Uitzoekwerk

Samen met hun architect ontwierpen ze hun huis. Hannie: “We hadden in het begin alleen een stapel tekeningen en nauwelijks kennis van duurzame materialen of energiebesparende systemen. Zeker als je een huis vanaf de grond opbouwt, zijn er heel veel keuzes te maken. Dat betekent veel uitzoekwerk en informatie bij specialisten halen.

Het skelet is van staal en verder is alles van duurzame houtsoorten. Stalen balken en een betonnen vloer doen industrieel aan, maar met veel hout ontstaat er toch een warme sfeer. De buitenkant is bijvoorbeeld van zwart platohout, duurzaam en onderhoudsarm. In combinatie met veel glas geeft dat het huis een eigen karakter.”

Naast een aannemer namen Hannie en Rémi ook een bouwbegeleider in de arm. Hoewel dat een extra kostenpost is, bleek dit een schot in de roos. “Hij legde de link tussen technologie en onze ideeën over prettig wonen. Soms klopten onze ideeën niet. Zo dachten wij dat een grondwarmtepomp voor ons de beste keuze was. Na overleg bleek de mix van een luchtwarmtepomp, een luchtcirculatiesysteem, een houtkachel en warmteopslag veel efficiënter voor ons huis. We benutten nu lucht van buiten om het huis te verwarmen en te koelen. Het voordeel van deze keuze is een eenvoudigere installatie en het was ook nog goedkoper dan een grondwarmtepomp.”

Concessies

Hoewel ze duidelijk wisten wat ze wilden, waren concessies niet altijd te vermijden. Rémi: “We vinden een zinken dak prachtig, zeker als het verweert. Maar zink is heel vervuilend, omdat er bij regen gifstoffen in het grondwater terechtkomen. Dat was dus geen optie.

Samen met onze bouwbegeleider hebben we voor een kunststof alternatief gekozen dat wel iets minder mooi is, maar in ieder geval niet milieubelastend. Zo was het steeds balanceren tussen duurzaam, betaalbaar en mooi. Een spannend proces, maar niet per se ingewikkeld. Hoe meer we leerden, hoe leuker het werd.”

TRIODOS WOONKREDIET

Triodos Bank beloont je inspanningen: hoe energiezuiniger je woning, hoe goedkoper je woonkrediet. Door duurzaam te wonen, draag je bij aan de positieve impact op lange termijn. Contacteer ons op het nummer 02 549 59 60 of via e-mail [email protected]. Voor meer info zie www.triodos.be

Texte : Petrick de Koning
Photos : Pieter van den Boogert