1. Wie minder koopt, moet minder weggooien

Het beste is natuurlijk de noodzaak tot ontspullen vóór te zijn. Wie minder koopt, hoeft ook minder weg te gooien. Zo simpel is het. Verminder je impulsaankopen door met jezelf af te spreken er eerst nog een nachtje (of weekje, of maandje) over na te denken. Grote kans dat je die chocoladefondueset eigenlijk helemaal niet écht nodig hebt. Vraag jezelf in elk geval voor elke aankoop af: heb ik dit écht nodig? Het zal je verbazen hoe vaak het antwoord ‘neen’ is.

2. Laat goedkope rommel links liggen, koop degelijk

Als je dan tóch iets nieuws wil kopen, doe het dan bewust. Geen goedkope rommel waarmee je eigenlijk niet echt blij bent. Maar degelijke spullen die lang mooi blijven en met oog voor mens en milieu gemaakt zijn. Beter een keer wat meer besteden aan een duurzaam vestje dat jaren meegaat, dan vijf goedkope vestjes aan te schaffen die je na twee keer dragen moet weggooien omdat ze al verwassen zijn.

Enkele voorbeelden van kredietklanten van Triodos Bank die duurzame producten verkopen:

Supergoods: winkel met een duidelijke focus op ecologische en eerlijk vervaardigde producten, hoofdzakelijk kleding.

Rewind Design: De duurzame producten die de winkel verkoopt, herbedenken materialen en ideeën op een creatieve manier.

Ecobos: verkopen ecologische papierwaren en houten speelgoed gemaakt met respect voor mens en milieu.

3. Ervaringen maken vaak gelukkiger dan spullen

Uit onderzoek blijkt dat je niet gelukkiger wordt van het kopen van veel spullen. Je kan je geld beter aan een ervaring besteden. Naar een mooi concert gaan, een cursus volgen of een reis maken, maakt vaak blijer dan iets nieuws kopen. De mooie herinneringen achteraf krijg je er gratis bij.

yogalessen

Enkele voorbeelden van kredietklanten van Triodos Bank die mensen samenbrengen via activiteiten:

L'Eveil en mouvement: atelier voor yoga, pilates en andere groepslessen voor lichaam en geest.

Madam Fortuna VZW: maakt theater- en muziekvoorstellingen met een mix van professionelen en liefhebbers uit verschillende gemeenschappen en met een andere achtergrond.

Nowrizon SPRL: baadt yogastudio’s uit onder de merknaam ‘Yoga Room’ - maken yoga toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen met een gevarieerd aanbod aan ook bikram- en aero-yoga.

4. Waarom kopen als je ook kan repareren, lenen of huren?

Waarom zou je zelf een schuurmachine aanschaffen als je buurman er een heeft die je misschien kan lenen? Waarom een nieuwe smoking kopen voor dat ene feestje als je er ook een kan huren? Schoenzool versleten? Niet weggooien maar laten repareren. Door niet klakkeloos nieuwe spullen te kopen, bespaar je heel veel grondstoffen. En geld. Dat kan je dan weer aan een leuke activiteit besteden.

Enkele voorbeelden van kredietklanten van Triodos Bank die spullen verhuren of herstellen:

 

De Fietsdokter: een begrip in Schilde. De fietsenmaker herstelt en verkoopt in de eerste plaats tweedehandsfietsen, maar je kan er ook een (beperkt aantal) nieuwe fietsen kopen.

Les Trois Claviers: een atelier dat historische muziekinstrumenten restaureert, zowel heel oude piano's van traditionele makelij als moderne piano's.

naaimachine

5. Maken deze spullen je niet écht gelukkig? Weg ermee!

Maar wat te doen met de spullen die je nou eenmaal al hébt? Opruimgoeroe Marie Kondo stelt zich steeds de vraag: 'does it spark joy?' Oftewel: geeft die trui/vaas/grillpan je tintelingen van vreugde? Neen? Dan kan het weg, bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Bewaar ook geen spullen omdat ze je vroeger plezier deden, het gaat om het nu.

6. Stop met: “Ik zal het maar bijhouden, je weet nooit"

Dat foute trainingspak voor een eventueel jaren ’90 verkleedfeestje? Dat tasje in de vorm van een schoen omdat je maar nooit weet of dat nog hip wordt? Die oude tijdschriften die je misschien toch nog een keer wil doorbladeren? Zo kan je alles wel bewaren. Weg ermee!

7. Breng wat je niet gebruikt naar de kringloopwinkel

Jaarlijks wordt in België zo’n 78 miljoen kilo1 aan goederen naar de kringloopwinkels gebracht. Dat is een enorme besparing op grondstoffen, want er zijn genoeg mensen die liever tweedehands en dus voordeliger (en duurzamer!) spullen kopen. Bovendien is de kringloopwinkel vaak een sociale plek waar verschillende soorten mensen werken en betrokken worden bij de maatschappij.

Enkele voorbeelden van kredietklanten van Triodos Bank die inzetten op circulaire economie:

Opnieuw&Co: kringloopwinkel die de afvalberg wil verminderen, recyclage aanmoedigt, tewerkstelling creëert en voor een aangename werksfeer zorgt.

Mic Mac Minuscule: bieden een platform aan waar je geboortelijsten kan samenstellen uit 2de hands materiaal. Zo willen ze babyspullen een tweede leven geven.

Op onderstaande website vind je organisaties op vlak van kringloopeconomie in zowel het noorden als het zuiden van het land:

KOMOSIE - kruispunt van milieu en sociale economie

RES-SOURCES - federatie van sociaal-economische ondernemingen actief op het gebied van afvalvermindering door recyclage en hergebruik

8. Misschien is iemand anders er wel blijer mee dan jij?

Vindt jouw neef die oude platenspeler geweldig? Die glitterjurk, zou die jouw hartsvriendin niet veel beter staan? Heb je geen collega die oude theepotten verzamelt? Geef je spullen weg aan mensen die er meer aan hebben dan jij. Zij blij, jij er vanaf.Win-win!

9. Verkoop je spullen online of op de rommelmarkt

Je kan je spullen natuurlijk ook verkopen op een online marktplaats, of, nog leuker: huur een kraampje op een rommelmarkt, trommel wat vrienden op en maak er een gezellig dagje van.

rommelmarkt
Foto Phad Pichetbovornkul

10. Ontspul een maand lang met dit spel

Speel The Minimalism Game, waarbij je een maand lang elke dag spullen wegdoet. Eén voorwerp op dag 1, twee voorwerpen op dag 2 enzovoort. Na dertig dagen ben je dan van vierhonderdvijfenzestig dingen af!

Triodos Bank verstrekt kredieten aan duurzame ondernemingen

Hernieuwbare energieproducenten, ziekenhuizen, scholen, duurzame bouwprojecten, theaters, sociale werkplaatsen: op een interactieve kaart kan je in detail zien aan welke ondernemers en organisaties Triodos Bank kredieten verleent. Die transparantie is uniek in de Belgische financiële sector.


1 bron KOMOSIE - kruispunt van milieu en sociale economie