De natuur gaat wereldwijd ernstig achteruit en het tempo waarmee soorten uitsterven loopt ook nog eens op, met waarschijnlijk ernstige gevolgen voor de mensheid. Ongeveer 1 miljoen soorten dieren en planten worden thans met uitsterven bedreigd, waarvan vele al binnen enkele decennia.

Hoe beleggen?

Triodos Bank pleit voor een compleet ander ontwerp van de wijze waarop we voedsel produceren, verhandelen en consumeren. Banken zouden alleen moeten investeren in initiatieven die een positief effect hebben op mens en milieu. Bovendien heeft de natuur zelf waarde en die moet door zowel financiers als beleidsmakers worden bevorderd.

Triodos Bank financiert al sinds haar oprichting positieve verandering. Zij heeft al die tijd alleen activiteiten gefinancierd of geïnvesteerd in activiteiten die geen schade aan de biodiversiteit toebrengen. Op basis van onze minimumeisen voor financiering en beleggingen sluiten we bedrijven uit die bijvoorbeeld betrokken zijn bij ontbossing, milieuvervuiling, de productie van pesticiden of mijnbouw

Positief effect op biodiversiteit

Met de Triodos-fondsen willen we de overgang naar duurzamere landbouwsystemen versnellen. De fondsen met zogenaamde impactaandelen en -obligaties beleggen in bedrijven die vooroplopen in de overgang naar een duurzaam landbouwsysteem, zoals voedingsbedrijven die hun aanbod uitbreiden met plantaardige producten. Plantaardige voeding speelt een belangrijke rol bij de overgang van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, die gezonder zijn, minder water verbruiken en minder CO2 uitstoten.

Meer weten over wat de financiële wereld kan doen voor de biodiversiteit? Op 9 december geeft directeur Thomas Van Craen onze visie hierover tijdens de online European Business & Nature Summit.

Impact in cijfers

Die impact kan je heel concreet meten. Op het biologisch beheerde land van de boerderijen die Triodos Bank en Triodos Investment Management in 2019 hebben gefinancierd, kon in 2019 het equivalent aan 31 miljoen maaltijden worden geproduceerd: genoeg voedsel om ongeveer 28.000 mensen van duurzame voeding te voorzien. In totaal werd ongeveer 34.000 hectare biologische landbouwgrond in heel Europa gefinancierd. Dit betekent een stuk landbouwgrond ter grootte van een voetbalveld voor elke 13 klanten, waarbij op elk stuk land genoeg voedsel verbouwd wordt voor 550 maaltijden per jaar. Ook hebben we 31.000 hectare (beschermde) natuurgebieden gefinancierd

Triodos Bank werkt ook samen met andere financiële instellingen binnen het Partnership Biodiversity Accounting Financials (PBAF) om te onderzoeken hoe een bank of belegger kan bijdragen aan de bescherming en het duurzaam gebruik van biodiversiteit en hoe de impact van deze investeringen kan worden berekend of gemeten. Financiële instellingen kunnen gebruik maken van deze kennis bij het formuleren van beleggingsbeleid waarbij rekening wordt gehouden met biodiversiteit. Op die manier zet Triodos de financiële sector aan tot meer transparantie en betrokkenheid. Want we zijn ervan overtuigd dat elke financiële beslissing impact heeft. 

Duurzaam beleggen?

Met Triodos Bank ga je verder