Frédéric werkt al sinds begin jaren ’90 in de financiële sector, in het tijdperk van de golden boys en de enorme hang naar geld. Maar voor hem is geld nooit een doel op zich geweest. Daarom ging hij nu bijna 20 jaar geleden aan de slag bij Triodos Bank, waar hij veeleisende beleggers adviseert.

1. Waarom zou ik kiezen voor duurzaam beleggen?

“De crisissen die we meemaken – of dat nu de financiële, de klimaat- of de gezondheidscrisis is – hebben me er nog meer van overtuigd dat we geld moeten gebruiken voor een duurzame en eerlijke ontwikkeling. Anders stevenen we af op een ramp. Vandaag hoor je dat wel vaker, en daar ben ik blij om. Maar bij Triodos hebben we niet gewacht op deze crisissen om wakker te worden.”

2. Veel banken bieden duurzame beleggingen aan. Waarin is Triodos Bank anders?

“Ten eerste hanteren we strikte uitsluitingscriteria (wapens, steenkool, kernenergie ...). Maar we gaan nog verder. Onze beleggingen moeten ook een positieve impact hebben en de transitie versnellen. We hebben daarom zeven grote transitiethema’s vastgelegd, waaronder duurzame voeding of circulaire economie. De bedrijven die we financieren, moeten aan zeker één van die doelstellingen bijdragen.”  

Duurzaam beleggen? 

Dat doe je bij een bank die enkel duurzaam belegt.

3. Hoe kan je zeker weten dat de bedrijven inderdaad aan die transitie bijdragen?

“Bij Triodos zijn we niet alleen investeerders, maar ook betrokken aandeelhouders: we volgen het beleid van de bedrijven nauwgezet op en we gebruiken onze controlebevoegdheid en invloed. Ingeval van twijfel stellen we vragen of eisen we dat bedrijven oplossingen vinden om zich op een duurzame manier te bevoorraden en te ontwikkelen. Zo nodig halen we een bedrijf uit onze fondsen." 

4. Moet je grote sommen hebben om te beleggen

“Niet echt. Zo kan je bijvoorbeeld al intekenen op het Triodos Impact Portfolio (TIP) vanaf 25.000 euro, dat is uniek in de markt! Het TIP biedt je een integraal beheer op basis van je risicoprofiel. Het is de ideale oplossing voor als je je liever niet met je beleggingen bezighoudt. Maar natuurlijk kan je ook zelf beleggen in Triodos-fondsen naar keuze en je beleggingen zelf opvolgen. In dat geval kan je elk ander en lager bedrag beleggen.”

5. Duurzaam beleggen, dat is toch inboeten op rendement?

“Nee, steeds meer studies bewijzen dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand gaan. Sommige cijfers wijzen er zelfs op dat het rendement hoger wordt, vooral in crisistijden zoals nu. En natuurlijk analyseren we ook de financiële prestaties van de bedrijven in onze fondsen." 

Impactbeleggen is volgens Triodos: beleggen in bedrijven die de transitie versnellen; alleen duurzame sectoren en energiebronnen financieren; een positief effect hebben op de samenleving en het milieu.