Je hoeft niet in Glasgow zijn om deel te nemen, en door de coronapandemie zal een groot aantal evenementen online te volgen zijn. Eventueel kan je ook meedoen aan activiteiten in je regio of via sociale media je stem laten horen.  

Dit zijn de evenementen waar wij naar uitkijken. 

1. Finance Day – woensdag 3 november

De COP omvat voor het eerst een officiële onderhandelingsdag rond de rol die de financiële wereld kan spelen bij het aanpakken van de klimaatcrisis. Deze dag is tijdens de eerste week van de conferentie gepland, op woensdag 3 november. Op en rond Finance Day zullen enkele evenementen plaatsvinden en worden er meerdere aankondigingen verwacht.

Binnen het programma in de Green Zone houden de campagnegroepen Make My Money Matter, Count Us In en WWF-UK die dag om 12 uur een sessie ‘How your wallet could save the world’ (Hoe je portemonnee de wereld kan redden), die wordt ingeleid door Richard Curtis. Nog op het programma die dag in de Green Zone: een sessie ‘Pensions with Impact’, een initiatief van het Impact Investing Institute.

Het merendeel van de financiële besprekingen zal plaatsvinden tijdens de Green Horizons Summit die van 2 tot 5 november als hybride evenement georganiseerd wordt door het Green Finance Institute (GFI). Op vorige conferenties kwamen sprekers als de Prince of Wales, Mark Carney en Christine Lagarde aan het woord. Luister hier naar het interview in de podcastreeks van het GFI rond ‘Green is the New Finance’.

2. WWF-UK en Make My Money Matter – Our Planet : Too Big to Fail

Natuurorganisatie WWF is heel actief bezig met de duurzame financieringsagenda. Op de achtergrond helpen ze mee om de financiële sector er wereldwijd toe te bewegen ambitieuze engagementen aan te gaan voor CO2-neutraliteit, op een wetenschappelijk onderbouwde manier en met aandacht voor de relatie tussen klimaatverandering en het verdwijnen van natuur. Hierbij draait het om investeringen in op de natuur gebaseerde oplossingen.

Hun film uit 2019 Our Planet:Too Big to Fail zet meteen de toon en richt zich rechtstreeks tot de financiële sector met een oproep voor dringende systemische verandering. Voor deze productie, die geïnspireerd is op de Netflix-serie Our Planet, werkte WWF samen met de specialist in natuurfilms, Silverback Films.

3. How to green your finance – met ShareAction en PPL PWR

Het collectief PPL PWR organiseert ook een sessie van het officiële programma in de Green Zone. Het thema is ‘How to green your finances’ (Hoe je je financiën kunt vergroenen), en op zondag 7 november om 14.30 uur neemt Triodos Bank UK samen met onder meer ShareAction hieraan deel.

Een dag eerder is het de beurt aan Friends of the Earth. Hun sessie zal dieper ingaan op het ‘empoweren’ van vrouwen om klimaatactie te ondernemen met hun financiën: OwnIt is gepland op zaterdag 6 november van 14.00 uur tot 15.30 uur.

Alle officiële evenementen van de Green Zone zijn te volgen op het Youtube-kanaal van de COP26: COP26 - YouTube.

4. Kansen en uitdagingen voor grote bedrijven – met Aldersgate Group

De Aldersgate Group, een alliantie waarvan Triodos Bank UK deel uitmaakt, zet zich in voor een ecologisch duurzame economie. Tijdens de conferentie zetten ze een reeks evenementen op touw in de buurt van Glasgow.

Ondertussen organiseert Global Ethical Finance Initiative een aantal rondetafelgesprekken, workshops, lezingen en conferenties. Meer informatie hierover op hun website Path to COP26.

5. People’s Summit

Van 7 tot 11 november plant de COP26-coalitie een hybride People’s Summit, die zowel fysiek in Glasgow als online plaatsvindt. Op het programma: evenementen en workshops die het resultaat zijn van lokale, nationale en mondiale burgerinitiatieven. Aangezien heel wat mensen de conferentie niet zelf kunnen bijwonen, wordt dit een plaats waar ze meer vernemen over klimaatrechtvaardigheid, de problemen die centraal staan in de onderhandelingen en oplossingen voor de klimaatcrisis. Bekijk het programma van de People’s Summit.

Stop Climate Chaos Scotland organiseert tot slot The Climate Fringe, zowel in Glasgow als online. Meer informatie hierover op hun website.

Meedoen

Er zijn nog vele andere mogelijkheden om online aan de COP26 deel te nemen.

  • De Climate Coalition maakte een overzicht met een selectie aan online acties in verband met de COP26 
  • Soil Association ontwikkelde een klimaatactiepakket om mensen te helpen hun stem te laten horen in aanloop naar de conferentie