Wie wel eens in de kanaalwijk in Brussel komt, kent de gevel van Phare du Kanaal, waarop een zeetafereel geschilderd is. De oprichter ervan, Hanna Bonnier, belandde acht jaar geleden in Brussel bij de Europese Commissie, waar ze meewerkte aan een programma ter preventie van wereldconflicten. “Boeiend, maar weinig concreet”, vat ze samen. Intussen viel ze wel voor de charmes van onze hoofdstad. En ze verlangde ernaar om mensen te verbinden.
Dat ze haar kindertijd deels doorbracht in de boekhandel van vrienden van haar ouders, is daar niet vreemd aan. “Het was een levendige plek waar het gonsde van de gesprekken en waar mensen ook een koffie kwamen drinken.” 

Small is de toekomst
Met die inspiratiebron bedacht Hanna een eigen project dat inspeelt op een moderne behoefte. “In Brussel werken heel veel freelancers van thuis of ze huren een kantoor op maandbasis”, legt ze uit. Ze creëerde  dus een kleine maar fijne werkplek op maat van deze generatie digitale nomaden. En voor de fijnproevers bedenkt chef Simon elke dag een origineel menu op basis van lokale en duurzame producten. 

“In de sector van coworkingruimtes hebben we dezelfde excessen gezien als in de financiële wereld, met zeer grote spelers die ongeremd speculeren om een fortuin te verzamelen”, licht Hanna toe. “We moeten terug met beide voeten op de grond gaan staan. De toekomst ligt in de handen van wat we de ‘kleine zelfstandigen’ noemen. We evolueren naar Small is beautiful!”, zegt Hanna enthousiast.

Zo werkt beleggen met impact bij Triodos Bank: 

  • Fondsen die echte verandering financieren: duurzame voeding, sociale inclusie, hernieuwbare energie …
  • Schadelijke activiteiten zijn uitgesloten: wapens, fossiele brandstof, tabak … 
  • Dat mag gezien worden: je vindt élk bedrijf in élk fonds opgelijst op de site

Meer weten 

 

Niet rekenen op pensioen
Van haar ouders, die zelfstandigen zijn, leerde Hanna om een appeltje voor de dorst te bewaren. “Mijn ouders zeiden vaak dat je niet moest rekenen op je pensioen”, zegt ze met een glimlach. De coronacrisis heeft die bezorgdheid aangescherpt. Hanna besloot dus om het kapitaal van een recente schenking opzij te zetten. En voor haar beleggings- en spaarplannen was Triodos snel een evidente keuze.

“Ik ken een heleboel zelfstandigen die met Triodos werken en de meningen waren unaniem positief. Vandaag hebben alle banken wel enkele ‘schone’ producten in hun portefeuille, voor mensen die ernaar vragen. Maar ik vind me niet terug in die commerciële aanpak. Ik wil een bank die 100 % betrouwbaar en transparant is.”

Ook hier gaf de menselijke factor de doorslag. “Mijn adviseur was oprecht geïnteresseerd in wie ik ben en wat ik doe. Hij was volledig open over hoe het geld wordt gebruikt. Bij Triodos merk ik dat we dezelfde waarden delen. Ik ben er dus zeker van dat mijn geld betekenisvolle projecten steunt en een positieve impact heeft. Vertrouwen is voor mij cruciaal.”

En jij?

Wil jij ook beleggen met een positieve impact op de wereld, in alle transparantie?

Beleg je geld in een eerlijke, duurzame en groene toekomst.

Ontdek onze beleggingsfondsen