RELX Group, tot 2015 bekend als Reed Elsevier, is een wereldwijde aanbieder van informatie en analyse. Het bedrijf met hoofdkantoor in Londen is actief in 40 landen en deelt gegevens met klanten in zo'n 180 landen. De groep stelt meer dan 30.000 mensen tewerk.


Tools voor beslissers en onderzoekers


Met zijn hoogwaardige gegevens en analysetools levert RELX een positieve bijdrage aan de vooruitgang van wetenschap en medisch onderzoek, maar ook aan relevante besluitvorming in sectoren als verzekeringen, landbouw of politieke besluitvorming. 

RELX verwerkt informatie en analyses voor zakelijke en institutionele klanten, en ook voor universiteiten en onderzoeksinstellingen, in de domeinen risicoanalyse, publicatie van wetenschappelijke, technische en medische studies, juridische analyse en de organisatie van evenementen.


100 miljoen wetenschappelijke stukken


De dochteronderneming Elsevier, gevestigd in Amsterdam, beheert de grootste databank ter wereld op het vlak van wetenschappelijk onderzoek. Het bedrijf verzamelt bijdragen die het eerst laat evalueren via peer reviews en daarna publiceert en verspreidt in een brede waaier van gespecialiseerde tijdschriften. De platforms ScienceDirect en Scopus geven miljoenen bezoekers toegang tot bijna 100 miljoen wetenschappelijke stukken in meer dan 29.000 publicaties. Zo bevordert RELX de verspreiding van kennis en haar technische toepassingen, met name op medisch en milieugebied. 
Risicoanalyse is ook een belangrijke markt voor RELX. De dochteronderneming LexisNexis Risk Solutions die in de VS is gevestigd, levert gegevens aan politieke en particuliere beslissers die hun strategieën willen aanpassen aan reële risico's, zoals dreigingen zoals fraude en witwaspraktijken. Zijn datagestuurde analyses worden gebruikt door 95 van de top 100 verzekeringsmaatschappijen, meer dan 80 miljoen hectare landbouwgrond wordt beheerd met behulp van zijn data, evenals 80% van het luchtvervoer van passagiers.


Betrokken en transparante aandeelhouders


Samengevat: dankzij de activiteiten van RELX blijft de wereld draaien en wordt hij een beetje beter. Het bedrijf bevordert de vooruitgang van de wetenschap en helpt elke dag om beslissingen te nemen die een positieve invloed hebben op de gezondheid en veiligheid van de mens.

Toch moet het model dat RELX hanteert op bepaalde punten in vraag worden gesteld. Academische onderzoekers verwijten RELX dat hun werk zonder vergoeding wordt gebruikt, maar ook dat het onderzoek indirect wordt gestuurd door de meest geraadpleegde onderwerpen te bevoordelen. Trouw aan haar strategie om een betrokken en transparante aandeelhouder te zijn, aarzelt Triodos Investment Management niet om de onderneming op deze aspecten te toetsen. De fondsbeheerder volgt de ontwikkeling van de onderneming op de voet en legt zo nodig al zijn gewicht in de schaal om de onderneming een verbetertraject aan te reiken.
 

Beleggen in een betere wereld, in alle transparantie?