Dansen, musiceren en schrijven
 

Bij Danshuis de Ingang vind je een breed aanbod met dans- en body & mind-zomerworkshops. Kies een van de vele dansstijlen of volg een cursus yoga en pilates om helemaal in harmonie te komen met jezelf!

Van 6 tot 10 juli vindt Kamermuziekdagen Brugge plaats. Een unieke gelegenheid voor amateurensembles om gecoacht te worden door professionele muzikanten én zelf op te treden in hartje Brugge. Daarnaast zijn er ook ook een reeks avondconcerten in de Ryelandtzaal, door de docenten en hun ensembles, voor het brede publiek.

Boek van mijn leven
Boek van mijn leven

Boek van mijn Leven biedt je workshops, weekends en digitale trajecten ‘helend schrijven’ aan. Al schrijvend breng je naar de oppervlakte wat er diep in jou leeft en op die manier heelt wat mag geheeld worden. Met gevarieerde schrijfopdrachten, zoals doorschrijven over een woord of thema, een punt-lijnmeditatie, perspectiefwisseling en tot de essentie komen via een gedicht. Een bijzondere vorm van (therapeutisch) schrijven.

Indigo Projects is een platform om auteurs, schrijvers, artiesten, kinderen, tieners en organisaties te helpen hun boek uit te geven. En het leven in te blazen door het te laten drukken, zelfs in een zeer beperkte oplage. Voor elk boek dat gedrukt wordt, planten ze een boom.


Samen op uitstap

Fort Oelegem
Fort Oelegem

De Vlaamse Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud NATUUR 2000 beheert het monument & vleermuizenreservaat Fort Oelegem bij Antwerpen. Op zaterdag 20 juli en 24 september 2022 zijn er vleermuizenavonden. Je leert er bij over de rol van de dieren in de natuur en ontdekt hoe een gewezen militair gebouw een perfecte overwinteringsplek voor hen is.  

De museumPASSmusées maakt ons warm om de komende zomer de mooiste musea van ons land of de verborgen parels van Brussel te (her)ontdekken. Met de museumpas heb je dé sleutel in handen om een heel jaar lang mooie uitstapjes te maken: je bezoekt er meer dan 200 musea mee in heel België. 
 

Lekker eten, drinken én vasten
 

Drop Afrika doet aan kleinschalige ontwikkeling op het Afrikaanse platteland. Om de projecten te financieren kan je van 16 juli tot 21 augustus 2022 telkens op zaterdag en zondag van 14 tot 20 uur terecht op een zomerterras met randanimatie. ‘SummerDROPin’ heet het en het gaat door in de tuin van b&b ‘Het huis van Peter Mot’ in Rillaar.

Drop Afrika
Drop Afrika

Beer.be biedt een brede waaier aan evenementen, degustatieworkshops en cursussen rond bier, voor bedrijven en particulieren. Wil je een proeverij organiseren of meer te weten komen over het combineren van bier en kaas? Neem gerust contact met hen op.

Les Ateliers Mellifères stelt je een 9-daags holistisch vastenverblijf voor in een vakantiehuis in het hart van de Fagnes. Régis Close, een natuurgeneeskundige gespecialiseerd in voedingsprofilering en fytotherapie, begeleidt je hierbij. Het doel kort samengevat: de beste versie van jezelf worden.

Heb je ook leuke ideeën of tips voor een duurzame zomervakantie?

Laat ze dan weten met een bericht onder dit artikel.


Ook leuk voor kinderen


Bij De Vrolijke Dino vind je onder andere RAVOT-kampjes om kinderen ‘in hun ware natuur’ te laten zijn. Met gezonde, lokale en biologische producten voor de maaltijden en versnaperingen. Ze houden er ook rekening met intoleranties.

Tijdens de zomervakantie biedt Anomym's didactische activiteiten, themawandelingen,  duurzame vrijetijdsbesteding, musicaal ontwaken, bewustmaking van duurzame, eerlijke en ecologische initiatieven. Het zijn gezinsactiviteiten voor valide en minder valide geïnteresseerden vanaf vijf jaar.    

Bij l’Atelier Graffiti in Luik volg je cursussen en workshops in beeldende kunsten:  tekenen, schilderen, beeldhouwen met klei, collage, stripverhalen, animatie, stop-motion, 3D, … Voor iedereen: zowel kinderen vanaf vijf jaar, tieners en volwassenen. 
 

Leer lokale initiatieven kennen
 

Jardicycle
Jardicycle

JardiCycle is een project van Jardinelle, met steun van Proximity en de stad Charleroi. Ze verzamelen organisch afval in de buurt, met elektrische fietsen, om er de compost van de gemeenschappelijke tuin mee te voeden. Een mooi en proper initiatief!    

Court Circuit is een initiatief van inwoners uit Péruwelz. Ze doen aan groepsaankoop en zijn daarbij gevoelig voor de kwaliteit van wat ze consumeren. Ze geven de voorkeur aan de korte keten en willen een sociale band tot stand brengen met zowel producenten als consumenten. Ze steunen ook lokale producenten die duurzame landbouw bedrijven. Je kan kennismaken tijdens hun distributiemoment op zaterdagochtend tussen 11 en 12.30 uur.

Spring tijdens de vakantiemaanden gerust eens binnen bij Quartier Libre, de eerste coöperatieve boekenwinkel van Brussel. Met een rijk gamma aan boeken uit allerlei genres. Van kinder- en kunstboeken tot romans en stripverhalen. En denk eraan: lezen is vaak ook een beetje reizen!


Proef van kunst en cultuur
 

Le Théatre des Poètes uit Brussel brengt een voorstelling van brievenschrijvers, ter animatie in bejaardentehuizen.  Of een privéshow bij je thuis, dat kan ook: voor je feesten, evenementen of vergaderingen komt ‘le spectacle de poèmes’ tot bij jou in de huiskamer.

Van 25 juli tot 25 augustus organiseert La Table Ronde de l’Architecture een zomercursus architectuur en vakmanschap in het prachtige Brugge. De school zal de ‘Kunst van het Bouwen’ doen herleven door esthetiek en constructie, schoonheid en duurzaamheid opnieuw te combineren. Voertalen: Frans en Engels.

La Table Ronde de l'Architecture (De Rondetafel van de Architectuur)

Zie precies wat je geld doet

Hernieuwbare energieproducenten, theaters, cultuurhuizen, ecologische vakantieverblijven, scholen, duurzame bouwprojecten, sociale werkplaatsen, lokale initiatieven, … op een interactieve kaart kun je in detail zien aan welke ondernemers en organisaties Triodos Bank kredieten verleent.