Legrand is een gigant op het vlak van elektrische en digitale infrastructuur voor de bouwsector. Het bedrijf beheert een catalogus met ongeveer 100.000 producten voor de laagspanningsmarkt. Het aanbod bestrijkt onder meer gebruikersinterfaces, energiedistributie, systemen voor de bouw, kabelbeheer en digitale infrastructuren.  

De producten van Legrand zijn hoofdzakelijk bestemd voor de residentiële en commerciële sector, inclusief overheidsgebouwen, terwijl de industrie goed is voor 5 % van de verkoop. Ze worden op de markt gebracht onder de vlag van grote allround merken zoals Legrand of BTicino, maar ook van lokale en gespecialiseerde merken. 

Een wereldwijde speler 

Legrand telt 38.000 werknemers en ontwikkelt industriële activiteiten in 90 landen. Het hoofdkantoor staat in Limoges. Benoit Coquart, sinds 2018 de CEO, ging aan de slag bij Legrand in 1997. 

Legrand levert oplossingen voor de opslag van elektriciteit in ontwikkelde markten en voor de toegang tot elektriciteit in opkomende markten. Aangezien gebouwen 40 % van het wereldwijde energieverbruik en 20 % van de CO2-emissies vertegenwoordigen, is energie-efficiëntie in gebouwen cruciaal in de strijd tegen klimaatopwarming. 

Het bedrijf heeft op het vlak van duurzaamheid grote inspanningen geleverd door de activiteiten te verbeteren (het continu terugdringen van het verbruik van energie en middelen bij de activiteiten), de prestaties te verbeteren (ontwikkeling van producten die in gebouwen tot uitzonderlijke prestatieniveaus leiden) en de werk- en leefomstandigheden te verbeteren (engagement voor het welzijn van de werknemers en de gebruikers). Voorbeelden van initiatieven woningen bouwen voor kansarmen, goedkopere assortimenten ontwikkelen om veilige en degelijke oplossingen betaalbaarder te maken, en veiligheidsoplossingen ontwikkelen voor kwetsbare personen, zoals gebruiksvriendelijke schakelaars en stopcontacten of domotica-instrumenten. 

Normen en MVO 

Legrand heeft zich aangesloten bij het Science Based Targets Initiative (SBTi) en is opgenomen in een groot aantal lijsten en indexen. Met een slaagpercentage van 122 % heeft het bedrijf de doelstellingen van zijn roadmap inzake Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) voor 2014-2018 ruimschoots overtroffen (informatie over de periode 2019-2021 is nog niet beschikbaar). Legrand past de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie toe, evenals de richtlijnen van het GRI (Global Reporting Initiative) en de ISO 260000-norm. Het bedrijf draagt bij aan 10 van de 17 duurzame-ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

De Oekom-rating (impact op de gezondheid, duurzaam energiegebruik en tegengaan van de klimaatverandering) van Legrand is met 0,5 niet helemaal overtuigend, maar blijft aanvaardbaar. Legrand scoort goed op het vlak van duurzaamheid met een score in het 85e percentiel* van het Truelab Value-klassement voor de industrie.  

*Gegevens: 2019