Isabelle Stevens, Manager, Mortgage Loans, Triodos Bank
Isabelle Stevens, Manager Mortgage Loans,  Triodos Bank

1.    Voor welke soorten woonprojecten kan ik een woonkrediet krijgen bij Triodos Bank?

Zoals bij andere banken en financiële instellingen hangt ook bij ons het maandelijkse aflossingsbedrag af van factoren zoals de renteformule, de looptijd en quotiteit van de lening, en ook je eigen inbreng. 

Maar Triodos Bank is ook anders: onze waarden dienen als richtsnoer bij alles wat we doen. Dat betekent dat alleen energiezuinige woningen en verschillende soorten cohousing in aanmerking komen. Als je dus een huis wilt kopen, bouwen of renoveren en je project een maatschappelijke of ecologische meerwaarde heeft, ben je van harte welkom om jouw kredietvraag te bespreken. 
 

2.   Wanneer contacteer ik Triodos Bank om een woonkrediet voor ons cohousingproject aan te vragen?
 

Je neemt best al in de beginfase van het project contact met ons op. We hebben een grote expertise opgebouwd over het opzetten van projecten en het financieren van cohousing. Hoe sneller je erover komt praten, hoe makkelijker het zal zijn om keuzes te maken. Als je in een later stadium een groep hebt samengesteld en een woonplek gevonden, kun je bij ons terugkomen voor een concretere aanvraag. We blijven altijd voor je klaarstaan. En bij ons betekent dat: vóór de ondertekening van een contract, maar ook tijdens de volledige looptijd van het krediet. 


3.    Is de juridische structuur van ons cohousingproject van belang voor onze kredietaanvraag?
 

De meeste cohousingprojecten kiezen voor de mede-eigendom als juridische structuur. Maar je kunt ook opteren voor het ‘Community Land Trust’-model, waarbij de woongemeenschap de vorm kan aannemen van een stichting, vzw of coöperatieve. We kennen al deze vormen door en door. En we verkiezen niet het ene boven het andere. Maar de juridische vorm heeft zeker een invloed op de samenstelling van je kredietdossier.

Als je nog niet weet welke vorm je project zal aannemen, kom dan eens met ons praten. We delen graag onze rijke ervaring met dit onderwerp. Trouwens, niet alleen de financiële aspecten zijn van belang. Je moet ook rekening houden met het juridische luik van dit type dossiers, die soms complex zijn. We schakelen dan ook heel vaak onze juristen in. Ze hebben echt bijgedragen aan de evolutie van het recht over cohousing.
 

Hoe energiezuiniger je woning is en hoe meer maatregelen voor sociale inclusie je project bevat, hoe meer je rentevoet daalt.
Isabelle Stevens, Manager Mortgage Loans, Triodos Bank

4.   Aan welke voorwaarden moet je voldoen om een woonkrediet te krijgen bij Triodos Bank?
 

In de eerste plaats moet je project duurzaam zijn. Als dat het geval is, onderzoeken we de financiële en wettelijke aspecten: de omvang van je eigen middelen, je inkomsten, de waarde van het onroerend goed (voor en na de werken), enzovoort. Op basis daarvan kunnen we het bedrag en de looptijd van het woonkrediet vaststellen. Maar we onderhandelen niet over de rentevoet in functie van het profiel van de kredietnemer. Bij ons zijn renteverlagingen gekoppeld aan de ecologische en maatschappelijke meerwaarde van het project. Hoe energiezuiniger je woning is en hoe meer maatregelen voor sociale inclusie je project bevat, hoe meer je rentevoet daalt.

5.    Kunnen we een afspraak maken in het Brusselse kantoor van Triodos Bank om ons project voor te leggen en informatie in te winnen?
 

Natuurlijk! Ons kantoor in Brussel is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en het bevindt zich op loopafstand van Brussel-Centraal. We hebben ook een kantoor in het centrum van Gent. Je kunt een afspraak maken met ons team op het nummer 02 549 56 60 of door te mailen naar [email protected]. We zijn er voor jou van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 u.

Meerdere keren per jaar kan je ons ook in andere Belgische steden vinden, in pop-upkantoren. Je vindt alle informatie over de pop-upkantoren die binnenkort openen via deze link. Wie weet zitten we binnenkort bij jou in de buurt!

Meer weten over cohousing ?