Isabelle Stevens, commercieel manager Retail Banking bij Triodos Bank: "We moedigen kredietaanvragers aan om in dialoog te gaan met hun architecten en aannemers."

Veel aanbieders van leningen spreken vandaag over energieprestaties. Waarom is een lening bij Triodos Bank duurzamer?

Isabelle Stevens: "Bij Triodos Bank lenen wij enkel en alleen aan woonprojecten die duurzaam zijn. Pas in tweede instantie bestuderen we ook de financiële aspecten van een dossier. Eerst moeten we ervan overtuigd zijn dat het project een pertinente ecologische impact heeft. Zonder de sociale aspecten te vergeten, want ook die tellen mee bij ons. Kortom, wij pakken kredietaanvragen op een integrale en persoonlijke manier aan."

Wat betekent dat concreet voor mensen die een lening aangaan?

"Wij gaan dieper in op de specifieke invulling van elk project omdat we de aanvragers zo goed mogelijk willen begrijpen en begeleiden. Dankzij onze ervaring met het financieren van duurzame woningen, zowel renovatie als nieuwbouw, houden we rekening met verschillende factoren. En we moedigen kredietaanvragers aan om in dialoog te gaan met hun architecten en aannemers. Zo kunnen ze de oplossingen vinden die het verst gaan op bijvoorbeeld het vlak van energiezuinigheid. We stellen onze ervaring en ons netwerk ten dienste van onze klanten, telkens op maat."

Hoe moedigt Triodos Bank concreet energiezuinigheid voor gebouwen aan?

"Ten eerste financieren wij alleen projecten die een substantiële verbetering van de energieprestaties tot doel hebben. Maar bovendien: de rentevoet van je lening verlaagt naarmate je energieprestatie verbetert. Als je je energieprestaties (EPB-score, wat staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat) verbetert met 50 of 70 %, krijg je een lagere rentevoet dan wanneer je ze maar met 30 % verbetert. En dat is niet alles: vind je onderweg manieren om een nog betere energieprestatie te halen dan voorzien, dan wordt je rentevoet herberekend in je voordeel aan het eind van het project, op basis van de uiteindelijke EPB-score. Op die manier moedigen we eigenaars aan om elke kans tot verbetering te grijpen."

Wat voor werken kunnen een voordelige rentevoet opleveren?

"Isolatie is duidelijk een prioriteit, zeker in het geval van een renovatie. Energieverlies beperken is essentieel. In tweede instantie leveren efficiënte verwarmingssystemen verdere winst op, bijvoorbeeld door warmtepomp en zonnepanelen te combineren. Soms is het zelfs mogelijk om helemaal zonder fossiele brandstoffen te werken. Triodos Bank heeft de ambitieuze doelstelling om in 2035 een netto-uitstoot van nul te bereiken, zowel voor haar kredietverlening als voor haar investeringen. Dat kan alleen door te streven naar voortdurende verbetering. Dat is wat we doen, samen met onze partners, maar ook met onze vele klanten die duurzame woonprojecten hebben."

Is energiezuinigheid het enige dat telt in een duurzaam woonproject?

"Duurzaamheid gaat niet alleen over energieprestaties. Triodos Bank kijkt naar het geheel van het woonproject. Meer bepaald letten we op de keuze van de materialen, hun levensduur en hun recycleerbaarheid. Soms is het beter om vooraf iets meer uit te geven voor zaken die langer meegaan. En we gaan nog verder in het aanmoedigen van keuzes die een positieve invloed hebben op de planeet. Bijvoorbeeld: regenwater opvangen, een moestuin of boomgaard aanleggen, droogtoiletten installeren ... Die keuzes hoeven niet duur te zijn. Net zoals wanneer je besluit te gaan wonen op een plaats waar je zonder (tweede) wagen kunt."

Tot slot, hoe ziet duurzaam wonen eruit volgens Triodos Bank?

"Duurzaam wonen heeft evenveel gezichten als projecteigenaars. Dankzij onze ervaring en onze veelzijdige aanpak ondersteunen en stimuleren wij de meest uiteenlopende profielen en woningtypes. Wij zijn bijvoorbeeld de enige bank in België die gespecialiseerd is in cohousing. Wij appreciëren die projecten omdat ze het delen van ruimte, materiaal, voertuigen ... mogelijk maken. Wij steunen ook intergenerationele woonvormen. Dan kunnen grootouders voor hun kleinkinderen zorgen terwijl ze worden bijgestaan door hun eigen kinderen. Dit voorkomt eenzaamheid en de nood aan woonzorgcentra. Soms financieren we ook mensen die een deel van het werk zelf doen. Dit is een teken van betrokkenheid en draagt bij aan de bewustwording rond natuurlijke materialen, die gezonder en prettiger zijn om te gebruiken."