“Maya weet dat ze niet op de groentebedden mag stappen, omwille van de wormen die luchtgaatjes maken. En ze kan alle groenten benoemen door te kijken naar de blaadjes die boven de grond uitsteken,” vertelt Enya Hooyberghs over haar dochter van vier die al helemaal thuis is in de permacultuurtuin.
Sla die je zelf plukt
Dat geldt ook voor haar man Ricardo. Hij kreeg enkele jaren terug de smaak te pakken via zijn schoonvader, met wie hij samen een cursus permacultuur volgde. “Werken op een kantoor geeft me weinig voldoening,” stelde Ricardo vast toen hij na zijn studies geologie in een marketingfunctie rolde dankzij zijn kennis van het Duits, wat zijn moedertaal is als Oostenrijker.
Na die eerste cursus volgde een tweejarige opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer en liep hij stage bij een zelfplukboerderij in Wommelgem. “Dat vond ik vanaf de eerste seconde geweldig: buiten in de aarde met mijn handen bezig zijn, met de planten bezig zijn … En het betekent iets voor de mensen in de buurt, het is een plek waar ze opnieuw met elkaar en met hun eigen voedsel in contact komen vanaf het veld – sla die je zelf plukt is iets helemaal anders dan sla die je meeneemt uit de supermarkt.”
Leven in high definition
Handen uit de mouwen, je hart volgen: het zouden ook slagzinnen van Enya kunnen zijn. Als zelfstandig therapeut helpt zij hoogsensitieve vrouwen om steviger te staan in een wereld waarin heel veel druk en keuzes op hen afkomen. “Hoogsensitiviteit is een persoonseigenschap waarmee je wordt geboren, zoals hoogbegaafdheid, wat slaat op de 15 % slimste mensen. Bij de 15 % meest gevoelige mensen werken de hersenen anders: ze nemen meer prikkels op via hun zintuigen en zijn dus sneller overprikkeld. Maar ze kunnen ook informatie dieper verwerken, meer verbanden leggen en heel intens voelen. Je leeft in high definition en soms is dat veel, want je kan het niet gewoon uitzetten.”
Dat weet Enya uit ervaring. “Zelf had ik altijd migraine als kind en puber. En tijdens mijn studies klinische orthopedagogie verliepen mijn stages wel vlot, maar in het weekend was ik ziek en moe.” Burn-outs komen vaak voor bij hoogsensitieve mensen. “De meesten ondervinden in eerste instantie vooral de nadelen, door het gebrek aan grenzen in de maatschappij. Maar als je aan zelfzorg leert te doen, kan je vooral de voordelen ervan inzetten. Mijn missie is om mensen te helpen om van hun hoogsensitiviteit een kracht te maken.”
Dat doet ze niet alleen in haar privépraktijk, maar ook online. Met haar online therapeutische programma op enyahooyberghs.be heeft ze sinds 2018 al ruim 1.000 vrouwen geholpen, wat ze erg motiverend vindt: “Om evenveel vrouwen met mijn privépraktijk te helpen, heb ik zowat mijn hele loopbaan tot aan mijn pensioen nodig.”
Kempense zandgrond
Nu zet ook Ricardo de stap als zelfstandige . Onder de naam ‘t Land van Rhoode start hij een zelfplukboerderij, niet ver van hun huis in Arendonk. De Kempense zandgrond vraagt om een irrigatiesysteem en daarvoor zette een investeerder de schouders mee onder het project. Voor de aankoop van de twee hectare grond hebben ze het geld van hun beleggingen aangesproken.
Hoe ze bij dat beleggen zijn gekomen? “Mijn ouders hadden een zaak en mijn mama was altijd wel bezig met beleggingen opbouwen,” zegt Enya. “Vroeger aan tafel ging het daar ook over. Er is een gezonde mindset in onze familie rond geld.” Dat ligt anders bij Ricardo: “Mijn familie belegde ook, maar heeft daar negatieve ervaringen mee.” Het klopt dat je met beleggen geld kan verliezen, beaamt Enya, “maar als je het op een spaarboekje laat staan, ben je pas zeker dat je veel verliest.”
“Toen ik meer begon te verdienen, vonden we het logisch om niet in grote e-commercebedrijven te gaan beleggen of in fossiele-energiereuzen,” zegt Enya. Dus kozen ze voor beleggen bij Triodos Bank. “Van onze relatiebeheerder krijgen we altijd de nodige uitleg over waar het geld terechtkomt en wat de criteria zijn om bedrijven te selecteren. Dat zijn niet alleen milieucriteria maar ook sociale criteria, en dat volledige plaatje vind ik wel belangrijk.”
Als zelfstandigen en als jonge ouders van twee dochters van vier en een jaar hebben ze de tijd niet om veel op te zoeken. “Laat het mij zo zeggen: het is niet mijn passie, maar het is wel mijn verantwoordelijkheid om te weten wat er met ons geld gebeurt in de wereld,” besluit Enya.
Meer weten? Ga naar enyahooyberghs.be en tlandvanrhoode.be.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.