De film Augure van Baloji won vorig jaar de New Voice-award op het festival van Cannes. Animals van Nabil Ben Yadir viel in de prijzen op filmfestivals in België, Polen en Estland. En Zero fucks given van Julie Lecoustre en Emmanuel Marre werd wereldwijd 6 keer bekroond en 16 keer genomineerd. Voor ‘Les Magritte du Cinéma’, het Franstalige filmfestival dat de Belgische filmwereld bekroont, zijn er dit jaar maar liefst 13 films genomineerd die Triodos Bank financierde. Daarnaast zijn er onder de genomineerden 31 films die geproduceerd zijn door productiehuizen die klant zijn bij Triodos.       

Dat er zo veel films met Triodos-financiering genomineerd zijn voor de Belgische filmprijzen, is geen toeval, legt Beatrice Gilmont uit: “Dat komt omdat Triodos Bank sinds 2018 een specifiek krediet heeft voor Belgische filmproducenten. We selecteren in de eerste plaats films die banen in België creëren. Verder hebben we ook aandacht voor de onderwerpen die in de films aan bod komen. Zo hebben we Sabena Forever gefinancierd, een documentaire over onze nationale luchtvaartmaatschappij, verteld door ‘Sabeniens’.”

Van animatie tot serie

Sinds de lancering van de filmkredieten heeft Triodos al tientallen producties voorgefinancierd, waaronder fictiefilms, kortfilms, langspeelfilms, documentaires, series … In totaal hebben al meer dan 160 films financiële steun genoten waardoor producenten opnames konden starten, ploegen konden betalen of materiaal konden aankopen.

Impact op milieu verminderen 

Zoals bij alle kredieten die Triodos verleent, vraagt de bank ook aan deze sector aandacht voor duurzaamheid. Beatrice: “We sensibiliseren producenten door te vragen welke maatregelen ze nemen om hun impact op het milieu te verminderen. Triodos Bank wil ten laatste in 2035 een netto-nul-uitstoot bereiken en daar betrekken we al onze partners bij.”

Spiegel van de samenleving

Dat Triodos Bank zich engageert voor film is in de eerste plaats omwille van het positieve effect van die sector op de samenleving. Béatrice Gilmont: “Film brengt nieuwe ideeën binnen in de publieke opinie. In het algemeen vinden we het belangrijk dat kunstenaars zich kunnen uitdrukken. Cultuur en audiovisuele werken zijn de spiegel van onze samenleving, met haar mooie en minder mooie kanten die we niet mogen ontkennen en waarover we moeten durven praten en debatteren. Onze rol is kunstenaars ondersteunen in hun creaties.”

Wil je met eigen ogen zien aan wat voor moois   jouw spaargeld bijdraagt? Dan geven we je graag drie films mee die Beatrice bijzonder nauw aan het hart liggen en die op verschillende platforms te bekijken zijn.