Link naar een Youtube video

Link naar een Youtube video

Deze video wordt aangeboden door een externe partner Meer info

We vinden Jan Terlinck aan het eind van een doodlopend straatje, bij het begin van een bos. Het is herfst. Jan roept: “Zien jullie die druivenstruik die bij de buren vandaan komt? Hij is voortdurend op zoek naar een nieuwe plek om zich aan vast te grijpen en te kunnen groeien. Zodra hij een plekje vindt, vormt hij een hechtrank en dan gaat hij weer verder… De wetenschap is er inmiddels achter dat ook de plantenwereld over een waarnemend vermogen beschikt: planten reageren op hun omgeving en op geur.” Eén ding is zeker, onze gastheer is gepassioneerd en goed geïnformeerd.

Biodiversiteit moet opnieuw een kans krijgen

Als kind bracht Jan Terlinck zijn vakanties vaak met zijn ouders door in de Ardennen. “Wij gingen dan in de velden en het bos werken met de boer van de overkant (een klein boerderijtje met vier koeien, een paard en een paar machines). We werden helemaal ondergedompeld in de natuur. Als we maaiden, sprongen de kikkers en insecten alle kanten op. In de stallen barstte het van de zwaluwnesten.”

Toen hij vijftien jaar later, met zijn diploma op zak, nog eens ging kijken, moest hij vaststellen dat het leven er volledig veranderd was. “Van het grote aantal kleine familieboerderijtjes waren nog maar een of twee over en alles was geautomatiseerd. De natuur had het onderspit gedolven. Van de schat aan insecten en vogels die ik vroeger had gekend, was bijna niets meer over.”

Sinds zijn pensioen zet Jan Terlinck zich in als penningmeester voor de Brusselse afdeling van Natagora, een dynamische vereniging die de natuur wil beschermen en biodiversiteit een nieuwe kans geven. Naast zijn persoonlijke inzet heeft Jan Terlinck ook begrepen dat om biodiversiteit op grote schaal veilig te stellen onze keuze van financiële beleggingen van het grootste belang is.

Intelligentie van de natuur, nederigheid bij de mens

Het aantal boeken in de woonkamer bewijst zijn onstilbare honger naar kennis. Op de salontafel van Jan Terlinck ligt het boek waarin hij momenteel bezig is: ‘Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’ van Frans de Waal.

“Dat is een vraag die mij heel erg bezighoudt”, vertelt Jan. “De ethologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het gedrag van dieren in hun natuurlijke omgeving, ontdekt steeds meer over de intelligentie van dieren. Er zijn tal van andere vormen van intelligentie in de dierenwereld en die zijn veel verder ontwikkeld dan we tot nu toe dachten. Die wetenschappelijke ontdekkingen stimuleren om ook redeneringen en gezichtspunten te bekijken waarin de mens niet centraal staat.”

jan terlinck
Jan Terlinck leest ‘Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’ van Frans de Waal. "Er zijn tal van andere vormen van intelligentie in de dierenwereld".

Duurzaam beleggen ? Zij gaan verder

Dit artikel maakt deel uit van een reeks portretten van klanten die kozen voor Triodos Bank opdat hun duurzame investeringen aan hun waarden zouden beantwoorden.

 

Louis De Bruyn, “Ik droom van een biodiverse landbouw”

Sébastien Morineau, "Grootse resultaten behaal je echter gezamenlijk"


Christine Demeulemeester, "De ethiek van Triodos Bank sluit perfect aan op mijn eigen waarden"

Aan het werk met duurzame beleggingen als gereedschap

Jan Terlinck maakt zich zorgen over het verlies aan biodiversiteit en is zich zeer bewust van de rol die de mens kan spelen als beschermer van de natuur. Hij heeft een duidelijk beeld van de plaats die geld hierbij hoort in te nemen: “De economie moet volgens mij ten dienste van mensen staan en niet andersom. Het het klimaat en de biodiversiteit zijn twee slachtoffers van de huidige economie. Het financiële aspect is te belangrijk geworden. Voor mij is geld een middel, geen doel.”

De economie moet volgens mij ten dienste van mensen staan en niet andersom. Het financiële aspect is te belangrijk geworden. Voor mij is geld een middel, geen doel.
Jan Terlinck

In 2000 besluit hij te beleggen bij Triodos Bank. “Dat ik mijn investeringen aan Triodos Bank toevertrouw, komt omdat ik iets ontdekt heb: hier spreekt men niet over geld, maar over waarden. Dat zie je bij geen enkele andere bank.”

Triodos Bank geeft uiting aan die waarden via de projecten en organisaties die het financiert, maar ook via de strikte uitsluitingscriteria die het hanteert. “Ik wil zeker zijn dat mijn geld niet geïnvesteerd wordt in GGO’s, fossiele energiebronnen, intensieve landbouw, wapens of kinderarbeid. Weten dat mijn geld daar niet toe bijdraagt, is heel belangrijk voor mij.”

Milieu en samenleving helpen als missie

In de manier waarop hij zich verplaatst, kleedt en voedt en bij zijn beleggingskeuzes, probeert Jan Terlinck consistent te zijn met zijn waarden. Dat verwacht hij ook van zijn bank: “De waarden waarvoor Triodos Bank staat, en die ze nastreeft bij haar beleggingen, zijn geen producten die aan klanten aangeboden worden, zoals andere banken doen. Het zijn waarden die in de genen van de bank zitten, en zelfs deel uitmaken van de missie en de statuten. Dankzij de bijzondere structuur van het aandeelhouderschap is die missie bovendien beschermd.”

De conclusie van Jan: “Al van bij het prille begin van mijn dialoog met Triodos Bank heb ik alle vertrouwen in mijn keuze.”

 

Beleggen

Het geld dat u ons toevertrouwt wordt enkel belegd in ondernemingen die een positieve sociale en ecologische impact hebben. In de toekomst bieden de meest succesvolle bedrijven oplossingen voor een duurzamere samenleving.

Duurzaam beleggen? Met Triodos Bank gaat u verder