Link naar een Youtube video

Link naar een Youtube video

Deze video wordt aangeboden door een externe partner Meer info

Beleggen

L'argent que vous nous confiez est exclusivement invesi dans des entreprises qui ont un impact social et environnemental positif. Demain, les entreprises qui connaîtront la réussite seront celles qui proposeront des solutions pour une société plus durable.

Duurzaam beleggen? Met Triodos Bank gaat u verder

 

Een eigen huis bouwen, met geduld en inzet

Sébastien Morineau is architect. Net als zijn vrouw Valérie werkt hij bij de overheid. Het huis waarin ze wonen ontwierp Sébastien zelf. Hij zocht geduldig naar de beste manier om te bouwen met respect voor milieu en plaatselijk erfgoed. Resultaat: een huis waarin men woont op de eerste verdieping, dat helemaal voldoet aan de eisen van een passiefhuis en waarvan de houtconstructie op amper vier dagen gebouwd werd.

Sébastien Morineau ontwierp zijn huis met aandacht voor mens en milieu.

Sébastien Morineau heeft goede herinneringen aan de sfeer tijdens de opbouw: “De buren waren nieuwsgierig vanwege de bijzondere constructie van het huis. Ze verzamelden zich vlak voor het bouwterrein en namen vrienden mee, net als bij een dorpsfeest. Aangezien de straat afgesloten was, konden de kinderen er fietsen. Die momenten zijn mij heel dierbaar. Als je een architectuurproject realiseert, maak je deel uit van een natuurlijke en stedelijke omgeving, maar ook van een sociale.

Jezelf samen overstijgen

In hun vrije tijd maken Sébastien en Valérie deel uit van de bemanning van de Bantry Bay Gig “Zinneke”, een nauwkeurige replica van een beroemde admiraalssloep uit de achttiende eeuw. De replica werd gebouwd door de leden van de vzw Zinneke Brussels en wordt voortbewogen door spierkracht of windkracht. Vandaag bestaan er wereldwijd 80 Bantry Bay Gigs

“Het is een zeer veeleisende sport, zowel lichamelijk als wat coördinatie betreft, maar het zorgt voor unieke momenten van samenzijn. Als je aanvaardt dat je op een schipper moet vertrouwen en hetzelfde ritme moet aanhouden als de anderen, dan ontstaat elegantie in de handeling van het varen en een gedeeld plezier.“

Deze hobby, die geschiedenis en teamsport combineert, geeft goed de motivaties achter de beleggingen van het koppel weer: zich engageren op lange termijn en bijdragen aan het leven samen.

De admiraalssloep ‘Zinneke’ en bemanning op het kanaal in Brussel.

Voor een duurzaam resultaat

In de architectuur kan, net als in de sport, één begrip als richtlijn dienen: het resultaat. Maar de veertiger relativeert: “We hebben lang in de illusie geleefd van snelle, meetbare resultaten. Grootse resultaten behaal je echter gezamenlijk, met geduld en door je de technieken eigen te maken.

En dat geldt ook voor financiën: “De financiële wereld denkt dat klanten omzet verwachten. Het is net als met de bouw van een passiefhuis. Men denkt dat er alleen op vlak van energie prestaties neergezet moeten worden, terwijl men in feite ook comfort verwacht. In de relatie die klanten met hun bank hebben, is vertrouwen dat comfort. Het beheer van geld is niet mijn vakgebied. Ik moet op iemand kunnen vertrouwen die niet speelt met geld, maar er juist iets goeds mee doet."

Duurzame beleggingen, drijvende kracht achter welzijn

De familie Morineau kiest voor haar duurzame beleggingen voor Triodos Bank. Zo creëren ze een hefboom voor de waarden waardoor ze zich ook in het dagelijks leven laten leiden.

Op mijn niveau doe ik [wat duurzaamheid betreft] wat ik kan, maar er zijn zaken die zich op een hoger niveau afspelen en waarvoor ik een tussenschakel nodig heb. Dat kan een vzw zijn, een bank of via mijn beroep. We hebben bewust voor Triodos Bank gekozen, omdat we zagen welke projecten gefinancierd werden, wat de aanpak pas, welke criteria gehanteerd werden en dat men een directe relatie met de mensen aangaat."

Ik wil niet alleen een portefeuille met aandelen en een huis aan mijn kinderen doorgeven. Ik wil hen ook waarden doorgeven en ik wil dat ze, als ze volwassen zijn, beseffen dat we niet alleen aan hun persoonlijke toekomst hebben gedacht, maar ook aan hun collectieve toekomst.
Sébastien Morineau

Door zijn geld in duurzame beleggingen te investeren, kiest Sébastien, vader van twee kinderen, voor een langetermijnvisie die welzijn voor rijkdom plaatst.

Duurzaam beleggen ? Zij gaan verder

Dit artikel maakt deel uit van een reeks portretten van klanten die kozen voor Triodos Bank opdat hun duurzame investeringen aan hun waarden zouden beantwoorden.

Jan Terlinck, duurzame investeringen in dienst van biodiversiteit

Louis De Bruyn, “Ik droom van een biodiverse landbouw”

Christine Demeulemeester, "De ethiek van Triodos Bank sluit perfect aan op mijn eigen waarden"