Elkaar weerzien

Fan van Jazz? Nog tot 27 september kan je Belgische jazztoppers aan het werk zien op Jazz Middelheim in het Antwerpse park Den Brandt. Na maanden van onzekerheid komt het festival van de grond met namen zoals Neve & Teus Nobel, Philip Catherine, Dez Mona, Aka Moon en vele anderen. Boeken we (snel) onze tickets?

Palazzo
Palazzo

Genoeg van thuiswerken? Zin om gedreven kunstenaars te ontdekken? Stap binnen bij Palazzo, een coworkingruimte voor kunst en creatie. Hier betekent werk ook: ontmoetingen, concerten, tentoonstellingen en performances.

De dialoog aangaan

Homelands, places of belonging is een artistieke cocreatie door en voor kunstenaars die als nieuwkomers en vluchtelingen samenwerken met de lokale gemeenschap in drie steden: Antwerpen, Brussel en Namen. Het initiatief van de Menuhin Foundation draait om artistieke vorming, positieve en menselijke inclusie en om het starten van een duurzame dialoog tussen burgers en nieuwkomers door middel van kunst.

Pianoliefhebbers kunnen terecht bij Quatre Mains Klaviercentrum. Naast een winkel voor pianoliefhebbers is dit ook een plek voor concerten, opnames en partnerschappen. Zeven jaar geleden richtten ze samen met Frederik Sioen de vzw 123 Piano op: piano’s voor iedereen in de straten van Gent. Met hun coronaproof concerten doorkruisen ze de stad op wieltjes.

Sans frapper
Sans frapper, een film van Alexe Poukine

Op 27 september toont bioscoop Palace de documentaire Sans frapper van Alexe Poukine, gevolgd door een debat met de regisseur. Afspraak om 19 u., toegang gratis.

Kritische vragen stellen

In het Brusselse centrum voor audiovisuele kunsten ARGOS loopt van 3 oktober tot 20 december een overzichtstentoonstelling van de geëngageerde Amerikaanse videokunstenaar Tony Cokes. De tentoonstelling heet ‘If UR Reading This It’s 2 Late, Vol.3’ en gaat over waarheid, sociale rechtvaardigheid en kapitalisme. Er zijn tal van publieksmomenten en drie verschillende locaties.

Het Rops-museum in Namen verkent de achterkamers van de Belgische kunstmarkt van de 19de eeuw. Doorheen de werken van James Ensor, Marcel Broodthaers, Jacques Charlier en vele anderen ontdek je de geschiedenis van ongeziene transacties, de prijzen die ze haalden en de smaak van die tijd. Niets virtueels aan deze tentoonstelling die loopt tot 3 januari.

Eugène Verboeckhoven, Moutons
Eugène Verboeckhoven, Moutons

Vooruit kijken

Zes Gentse cultuurhuizen doen iets wat je in deze tijden bijna niet meer mogelijk acht: samen organiseren ze het unieke stadsfestival NO(W)WORIES. Het programma is ambitieus en genereus, met nieuw werk van opwindende makers en projecten die de huidige gemoedstoestand uitdagen. Verwacht engagement, een gevoel van samenwerking en nieuwe perspectieven op een geweldig onzekere toekomst. Onder meer in Vooruit van 28 oktober tot 7 november.

Elkaar steunen

Aanstekelijke emoties. Acteurs zonder maskers. Woorden die ons veranderen. Dat is de kracht van theater. Van Atelier 210 over KVS tot Théatre des Zygomars: in alle uithoeken van hat land kan je coronaproof programma’s ontdekken, plaatsen reserveren, een abonnement nemen of een gift doen.

Os à Moelle
L'os à Moelle

En waarom niet verzamelen rond een tafel in het cabaret? Het oudste nog actieve cabaret van Brussel, l'Os à Moelle, is opgericht in 1960. Hun seizoen kon ondanks de context in september van start gaan. Nestel je in het pluche in Parijse stijl voor theater, concerten, humor, komedie of aan de mooie bar, tegen de dorst.

De organisaties en ondernemingen in dit artikel zijn gefinancierd dankzij het geld van de spaarders van Triodos Bank. Ontdek alle gefinancierde projecten hier of in de  Triodos Mobile Banking app.

 

Haal je agenda boven

  • Van 17 tot 27 september: Festival Jazz Middelheim in Antwerpen. 
  • 27 septembre: vertoning documentaire Sans frapper en debat in Palace, Brussel. 
  • Van 3 oktober tot 20 december: tentoonstelling If UR Reading This It’s 2 Late, Vol.3 van Tony Cokes bij ARGOS in Brussel.
  • 18 october: festival Ecopolis in Brussel, Gent en Herentals. 
  • Van 28 oktober tot 7 november: stadsfestival NO(W)WORRIES in onder meer Vooruit in Gent. 
  • Tot 3 januari: tentoonstelling Verkocht! in het Félicien Rops-museum in Namen.